Spint en trips voorkomen met kweekzakjes

Wat doe je tegen trips? Wat doe je tegen spint? Deze twee heel vervelende insecten komen zowel buiten als binnen voor. Ze kunnen grote schade aanrichten aan groenten, fruit en kamerplanten. Beide insecten zuigen plantensappen aan de onderkant van de bladeren en zorgen ervoor dat de bladeren vaal geel, grijs of bruin verkleuren.

Heb ik spint?

Heb ik trips?

Wil je vermijden dat je opeens met een plaag geconfronteerd wordt of wil je bladschade voorkomen op je kamerplanten, werk dan preventief! Biogroei biedt hiervoor de oplossing. Meer weten? Lees zeker verder…

Spint schade

Spint vroeger voorkomen

Het probleem bij spint is vaak dat je die kleine insectjes over het hoofd ziet. Ze kunnen dus al heel wat eitjes leggen en jonge spintmijten produceren vooraleer je er erg in hebt. Spint begint meestal met één of enkele planten maar als je het laat begaan, kunnen na verloop van tijd al je planten worden aangetast. Ze maken namelijk webjes tussen de bladeren waardoor ze zich kunnen verspreiden van blad naar blad en van plant naar plant. In de winter kweken de spintmijten binnenshuis gewoon verder. In een koude kas overwinteren de bevruchte vrouwtjes, zo heb je automatisch het jaar daarop vroeg in het seizoen weer last van spint.

Heb je vorig jaar spint gehad in je kas? Of duikt spint regelmatig op in je collectie kamerplanten? Wil je bladschade vermijden? Dan kies je best voor kweekzakjes.

Soni-mite kweekzakjes tegen spint

Kweekzakjes tegen spint

Kweekzakjes tegen spint zijn kleine zakjes met een haakje dat je aan de stengels van de spint gevoelige planten hangt. In de zakjes is een kweek van Neoseiulus californicus roofmijten in combinatie met voedermijten. Dankzij de voedermijten kan de kweek gedurende 5 weken roofmijten produceren. Deze lopen langzaam uit via het voorgeprikt gaatje. De zakjes mogen dus niet worden open gescheurd. Het kleine gaatje is voldoende om de roofmijten te laten uitlopen. Californicus roofmijten eten alle stadia van spint.

Kamerplant met 1 kweekzakje

Hang preventief 1 zakje per plant of 1 zakje per m2 als de planten tegen elkaar staan. Dit geldt zowel voor kamerplanten als kasplanten. Bij hoge planten of fruitbomen hang je meerdere zakjes per plant of boom, 3 tot 5 afhankelijk van de grootte.

Biogroei verkoopt kweekzakjes tegen spint onder de naam Soni-mite.

Trips schade op kamerplant
Trips schade op paprika

Trips vroeger voorkomen

Net als spint, kan trips snel uitgroeien tot een plaag voordat je het ziet. Volwassen tripsen of larven koop je vaak samen met een nieuwe kamerplant. Een enkele trips valt niet op maar ze kan wel na verloop van tijd heel je collectie kamerplanten vernielen.

Ook in een kas kan trips veel schade berokkenen aan druiven, komkommers, aubergines en paprika’s. Een typisch kenmerk bij groenten zijn de verkurkte strepen die je ziet op de vruchten. Verkurkingen zie je soms ook op vette bladeren van kamerplanten maar het schadebeeld bij kamerplanten is heel variërend.

Heb je dus regelmatig last van trips in je kas? Of koop je nieuwe kamerplanten? Bescherm ze preventief met kweekzakjes tegen tips.

Kweekzakjes tegen trips

Kweekzakjes tegen trips zijn kleine zakjes met een haakje om direct aan de stengels van de planten te hangen. In de kweekzakjes zitten Amblyseius cucumeris roofmijten samen met voedermijten. De roofmijten lopen langzaam uit het voorgeprikt gaatje in het zakje. De levensduur van elk zakje is 5 weken. De roofmijten eten de eitjes en larven van trips. De aanwezige volwassen tripsen moeten worden dood genepen, ze worden niet door deze roofmijten bestreden.

Hang preventief 1 zakje per plant of 1 zakje per m2 als de planten tegen elkaar staan. Dit geldt zowel voor kamerplanten als kasplanten. Bij grote planten hang je 2 zakjes per plant.

Kweekzakjes preventief bij trips
Kweekzakjes tegen trips

Geperforeerde gaatjes

Kan je kweekzakjes bewaren?

In principe zijn de kweekzakjes bewaarbaar tot de datum die op de zakjes gedrukt staat. Als het warm is in de woonkamer of kas gaan de roofmijten al sneller uitlopen dan de houdbaarheidsdatum op de zakjes aangeeft. Gezien er een voor geperforeerd gaatje in elk zakje aanwezig is, kunnen de roofmijten dus gewoon uitlopen waar je ze bewaart! Om dit te vermijden, kan je de kweekzakjes dus best onmiddellijk in de planten hangen.

Wat na 5 weken?

Vanaf de houdbaarheidsdatum op de verpakking, reken je 5 weken verder. Daarna is de kweek uitgewerkt en mogen de kweekzakjes verwijderd worden.

Om continue roofmijten in je planten te hebben, moet je dus na 5 weken nieuwe kweekzakjes uithangen.

Met kweekzakjes doorbreek je na herhaaldelijke toepassingen de cyclus van het schadelijk insect waardoor de plaag verdwijnt.

Ook interessant om te lezen: