Stenema

Slechts 19,00 € 15,70 €
In voorraad
SKU
stenema
Slechts 19,00 € 15,70 €
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Aaltjes Steinernema Feltiae
 • Minimum bodemtemperatuur 10°C
 • Oplossen en aangieten op potgrond of compost
 • Voor 10 m² – 100 m² – 500 m²

Voor behandeling tegen:

geen

Bestrijd rouwvlieglarven effectief met Stenema. Stenema zijn aaltjes tegen de larven van varenrouwmug.

Slechts 19,00 € 15,70 €

Wat zijn rouwvliegjes of rouwmuggen?

Rouwvliegjes zijn zwarte kleine vliegjes die afkomstig zijn van plantaardig materiaal zoals potgrond, plantenbakken, bloempotten enzovoort...

Kamerplanten worden soms geteisterd door deze potgrond vliegjes. Maar het zijn niet de zwarte vliegjes die de grootste schade aanbrengen, maar de larven van de rouwvlieg. Indien de larven in grote aantallen aanwezig zijn kunnen je planten afsterven.

Om het afsterven van je kamerplant te vermijden en verlost te zijn van deze plaag, bestrijd je ze best met aaltjes. We gaan de larven bestrijden, om het probleem aan de bron aan te pakken en voorgoed verlost te zijn van dit probleem.

Stenema aaltjes tegen varenrouwmuglarven

Stenema zijn aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug. Het is het product dat de werkzame nematoden Steinernema feltiae bevat. De aaltjes zijn onschadelijk voor de planten en volledig veilig voor mens, dier (ook voor regenwormen) en milieu. Er bestaat geen probleem met resistentie en is geurloos.

Aaltjes tegen rouwvliegjes toepassen

We gaan de aaltjes oplossen in water en verspreiden over de potgrond. We spreken hier van een grondbehandeling. Stenema nematoden zullen de larven in de grond opzoeken, infecteren en doden. Het product zal 4 weken lang de rouwmuglarven afdoden.

Tip:Behandel niet enkel de aangetaste planten, maar direct al je kamerplanten. Zo kunnen de vliegjes nergens een populatie opbouwen en ben je er direct volledig van verlost.

Preventief en/of curatief behandelen

Stenema kan tegen rouwmuglarven zowel preventief als curatief gebruikt worden.

Preventief rouwvliegjes bestrijden

Varenrouwmug is meestal een probleem bij jonge zaai- en steklingen gedurende de eerste zes weken van de opkweek. Door preventief te behandelen, wordt voorkomen dat de varenrouwmug zich kan ontwikkelen en is één behandeling voldoende. Bij traag groeiende planten is het aangeraden nog een tweede behandeling te geven na 4 à 5 weken.

Tip: Rouwvliegjes worden meestal binnen gehaald van de kweker bij het plaatsen van nieuwe planten of met de potgrond. Voorkom dit door preventief te behandelen.

Curatief rouwmugjes bestrijden

Wanneer men de behandeling met Stenema uitstelt tot er varenrouwmuggen aanwezig zijn, duurt het 2 tot 3 weken na behandelen vooraleer het aantal volwassen muggen aanzienlijk vermindert. Maar ook dan krijgt men het probleem nog opgelost, jonge plantjes kunnen in deze periode wel afsterven.

Potgrondvliegjes in kamerplanten

Veel mensen laten hun kamerplanten uitdrogen als ze last hebben van potgrondvliegjes omdat dit de ontwikkeling van de vliegjes tegen houdt. Echter dit vertraagt de ontwikkeling maar doet ze niet stoppen.

Als je dan Stenema wenst te gebruiken, moet je vooraf de potten terug goed vochtig zetten vooraleer Stenema aan te gieten. Immers aaltjes hebben vochtige grond nodig om te kunnen werken maar bovendien als je de oplossing van aaltjes in droge potgrond giet, zal alles onderaan de pot er terug uitlopen en verlies je een groot deel van de werkzame aaltjes.

Fruitvliegjes bestrijden met aaltjes

Stenema kan ook gebruikt worden bij een aantasting van fruitvliegjes in de composthoop. Indien de composthoop niet warmer is dan 30°C kunnen de nematoden aangegoten worden om de larven van de fruitvliegjes te bestrijden

Product review

"We zijn twee weken verder en ik heb geen varenrouwmug vliegjes meer gezien!! Heel fijn." - Manon J.

Stenema wordt maandelijks preventief ingezet in het labo van Moleculaire plantenbiologie aan de KULeuven. Wij zijn trotse leverancier van deze onderzoeksinstelling.
"We gebruiken al jaar en dag Stenema van Biogroei, wij zijn zeer tevreden van de consistente kwaliteit en de snelle levering" - Hendickx C. Moleculaire Plantenbiologie KULeuven

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.

Tips

 • Zorg dat de grond vochtig is bij het verspreiden van de aaltjes.
 • Grond minimum 2 weken vochtig houden