Stenema

19,00 € 15,70 €
In voorraad
SKU
stenema
19,00 € 15,70 €
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Aaltjes Steinernema Feltiae
 • Minimum bodemtemperatuur 10°C
 • Oplossen en aangieten op potgrond of compost
 • Voor 10 m² – 100 m² – 500 m²

Voor behandeling tegen:

 • Ecologisch verantwoorde kwaliteitsproducten
 • Gratis verzending vanaf €50,- (BE en NL) anders €5,95
 • Klanten geven Biogroei een 9.3/10
geen

Bestrijd varenrouwmuglarven effectief met Stenema. Stenema zijn aaltjes tegen de larven van varenrouwmug.

19,00 € 15,70 €

Wat zijn nematoden?

Stenema is het product dat de werkzame nematoden Steinernema feltiae bevat tegen de larven van de varenrouwmug. We werken met insect-parasitaire aaltjes of nematoden. Dit wil zeggen dat de nematoden parasiteren op dierlijke organismen. Deze nematoden zijn onschadelijk voor de planten en worden vaak foutief verwisseld met plant-parasitaire nematoden, die wel parasiteren op planten. Het product is volledig veilig voor mens, dier (ook voor regenwormen) en plant. Er bestaat geen probleem met resistentie.

Kan ik aaltjes bewaren?

De nematoden/aaltjes kunnen kort (een week tot 10 dagen) bewaard worden in de gelsubstantie waarin ze geleverd worden. Het product kanbij 5°C bewaard worden tot de vervaldatum op de verpakking.

Toepassen

Door vermenging met water worden de nematoden in oplossing gebracht, dit wordt met een gieter zonder broes over de te behandelen oppervlakte verspreid of in de potgrond aangegoten. De nematoden zoeken de larven op en dringen binnen via natuurlijke lichaamsopeningen. Speciale bacteriën die in symbiose leven met de nematoden, komen vrij in de larven. Dit geeft een lichtbeige verkleuring van de larven. Tevens ontwikkelen er zich nieuwe generaties in de dode varenrouwmuglarven. Het product blijft 4 weken werkzaam in de grond of potgrond.

Preventief en/of curratief behandelen

Stenema kan tegen varenrouwmug zowel preventief als curatief gebruikt worden. Varenrouwmug is meestal een probleem bij jonge zaai- en steklingen gedurende de eerste zes weken van de opkweek. Door preventief te behandelen, wordt voorkomen dat de varenrouwmug zich kan ontwikkelen en is één behandeling vaak voldoende. Bij traag groeiende planten is het aangeraden nog een tweede behandeling te geven na 4 à 5 weken. Wanneer men de behandeling met Stenema uitstelt tot er varenrouwmug aanwezig is, duurt het 2 tot 3 weken na behandelen vooraleer het aantal volwassen muggen aanzienlijk vermindert. Maar ook dan krijgt men het probleem nog opgelost, jonge plantjes kunnen in deze periode wel afsterven. Bij zeer ernstige aantasting is ook een tweede behandeling nodig.

Potgrondvliegjes in kamerplanten

Veel mensen laten hun kamerplanten uitdrogen als ze last hebben van potgrondvliegjes omdat dit de ontwikkeling van de vliegjes tegen houdt. Echter dit vertraagt de ontwikkeling maar doet ze niet stoppen. Als je dan Stenema wenst te gebruiken, moet je vooraf de potten terug goed vochtig zetten vooraleer Stenema aan te gieten. Immers nematoden hebben vochtige grond nodig om te kunnen werken maar bovendien als je de oplossing van nematoden in droge potgrond giet, zal alles onderaan de pot er terug uitlopen en verlies je een groot deel van de werkzame nematoden.

Fruitvliegjes

Stenema kan ook gebruikt worden bij een aantasting van fruitvliegjes in de composthoop. Indien de composthoop niet warmer is dan 30°C kunnen de nematoden aangegoten worden om de larven van de fruitvliegjes te bestrijden

Toepassingsvoorwaarden

 • Zorg ervoor dat de potgrond vochtig is alvorens Stenema toe te passen. Anders moet je de grond op voorhand goed herhaaldelijk bevochtigen.
 • Na behandeling mag de potgrond niet uitdrogen gedurende 2 weken na toepassing.
 • De bodemtemperatuur mag niet onder 10°C dalen en niet meer dan 30°C bedragen, anders worden de nematoden inactief. Stenema werkt het best in een vochtige, warme bodem (15 – 20°C).
 • Gebruik nematoden niet in fel zonlicht, steeds ’s avonds of met bewolkt of regenachtig weer.
 • Gebruik bij toepassing de totale inhoud van een pakje in één keer, omdat de nematoden niet homogeen verdeeld zijn in de formulering.

Producthoeveelheid

 • Voor 10 m² grondoppervlakte of 500 l potgrond curatief.
 • Voor 100 m² grondoppervlakte of 5000 l potgrond curatief.
 • Voor 500 m² grondoppervlakte.

Andere toepassingen met Steinernema Feltiae?

Recent worden er heel wat toepassingen aangeraden met deze nematodensoort. De larven van fruitmot en pruimenmot, larven van aardappelkevers (coloradokever) en poppen van trips in de grond kunnen met deze nematoden worden aangepakt. Het resultaat bij deze toepassingen is echter nog wisselend en moet onder de juiste omstandigheden gebeuren om maar enig resultaat op te leveren.

Stenema tegen larven van de coloradokever moet als bladbehandeling worden uitgevoerd. Hierbij moeten de nematoden de larven raken en moet je een spuitapparaat gebruiken waarbij de filter >0.5 mm is om de nematoden tijdens het verspuiten niet te beschadigen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat 3 u na de bladtoepassing, geen actieve nematoden meer op het blad waarneembaar zijn. De voornaamste redenen zijn: nematoden kunnen niet zonder vocht verder leven en verdragen geen UV- straling. Vandaar het belang om de planten op voorhand vochtig te zetten en de behandeling ’s avonds uit te voeren op het moment dat de luchtvochtigheid het hoogst is en de UV straling minimaal.

Meer informatie
In de kijker Ja
Houdbaarheid n.v.t.
Plaag Varenrouwmuglarven
Opsomming beschrijving Aaltjes Steinernema Feltiae, Minimum bodemtemperatuur 10°C, Oplossen en aangieten op potgrond of compost, Voor 10 m² – 100 m² – 500 m²

Tips

 • Grond moet vochtig zijn bij toepassing
 • Niet toepassen in de zon.
 • Grond minimum 2 tot 4 weken vochtig houden.
 • Gebruik een nematodenspuit voor grote oppervlakten.