Steinernema carpocapsae

v.a. 38,95 € 32,19 €
In voorraad
SKU
Steinernema-carpocapsae
50 mio
38,95 €
250 mio
123,95 €
v.a. 38,95 € 32,19 €
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Aaltjes steinernema carpocapsae
 • Tegen verschillende plaaginsecten
 • Minimum bodemtemperatuur 10°C
 • Voor en na behandeling vochtig houden

Voor behandeling tegen:

Steinernema carpocapsae zijn nematoden (aaltjes) die werken tegen verschillende schadebrengers zoals de larven van de langpootmug (zie C-green) maar ook tegen aardrupsen, larven van buxusmot en koperwormen. Steinernema carpocapsae werkt ook tegen teken en vlooien in de tuin.

Steinernema carpocapsae zijn nematoden (aaltjes) die werken tegen verschillende schadebrengers zoals de larven van de langpootmug (zie C-green) maar ook tegen rupsen van nachtvlinders zoals de kooluil, groenteuil en buxusmot. Steinernema carpocapsae werkt tevens tegen teken, vlooien en koperwormen in de tuin. Veenmollen kunnen ook bestreden worden met Steinernema carpocapsae maar gezien veenmollen beschermd zijn in België en Nederland, is dit niet toegelaten.

We werken met insect-parasitaire aaltjes of nematoden. Dit wil zeggen dat de nematoden parasiteren op dierlijke organismen. Deze nematoden zijn onschadelijk voor de planten en worden vaak foutief verwisseld met plant-parasitaire nematoden, die wel parasiteren op planten. Het product is volledig veilig voor mens, dier (ook voor regenwormen) en plant. Er bestaat geen probleem met resistentie.

Kan ik aaltjes bewaren?

De nematoden/aaltjes kunnen kort (een week tot 10 dagen) bewaard worden in de gelsubstantie waarin ze geleverd worden. Het product kan bij 5°C bewaard worden tot de vervaldatum op de verpakking.

Verschillende toepassingen met Steinernema Carpocapsae

Deze aaltjes kunnen als grondbehandeling of bladbehandeling toegepast worden. Indien de insecten in de grond moeten bestreden worden, heeft een grondbehandeling plaats. Indien de insecten op de planten moeten bestreden worden, heeft een bladbehandeling plaats. Bij een bladbehandeling moeten de insecten geraakt worden door de nematoden om effectief gedood te worden. De specifieke toepassingsvoorwaarden voor de grond- of bladbehandeling vind je hieronder meer gespecifieerd.

Tegen buxusmot

Als je aaltjes wilt gebruiken tegen de rupsen van de buxusmot, is het essentieel om dit te doen op het moment dat de jonge rupsen uit de eieren komen. Op dat moment zijn de larven vuilgeel van kleur. Oudere rupsen zijn felgroen van kleur met zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen en hierop hebben de nematoden weinig vat. Rupsen bevinden zich vaak aan de binnenkant van de plant en zijn moeilijk te zien en dus ook te raken. Het is echter noodzakelijk dat de jonge rupsen geraakt worden door de nematodenoplossing om een bestrijdingseffect te genereren.

Van de eerste generatie rupsen zijn de larven tijdens de maanden juli-augustus aanwezig. De tweede generatie rupsen verschijnt in september en blijft aanwezig tijdens de hele winter tot en met het voorjaar. Bespuitingen met aaltjes moeten dus gebeuren als bladbehandeling in juli en september op de jonge rupsen. De bladbehandelingen moeten gedurende 5 opeenvolgende weken gebeuren met telkens een interval van een week.

Tegen teken en vlooien in de tuin

Het komt meer en meer voor dat op bepaalde plaatsen in de tuin vlooien massaal aanwezig zijn. Teken zijn er altijd als je in een bosrijke omgeving woont maar kunnen in bepaalde regio's ook explosieve vormen aannemen. Buiten de mens gaan vooral je huisdieren last hebben van vlooien of teken. Je kan daarom kiezen je tuin plaatselijk of helemaal, naargelang wat gewenst is, te behandelen met nematoden tegen dit ongedierte. Teken zitten zowel in gras, struiken en bomen verscholen. Ze hebben geen uitgesproken voorkeur voor bepaalde plantensoorten. De nematoden worden als bladbehandeling verspoten op het gras en/of de struiken en bomen.

Veenmollen in de tuin

Veenmollen zijn krekels en geen mollen zoals het woord zou doen vermoeden. De veenmol is een bedreigde diersoort die op de Vlaamse rode lijst staat als beschermd en mag als dusdanig niet worden bestreden. In sommige regio's komt de veenmol algemeen voor terwijl in andere regio's dit insect onbekend is. In het algemeen loopt de populatie van veenmollen wel achteruit. Zoals hun naam verraad, huizen ze het liefst in veengronden. Zachte en liefst vochtige gronden vormen de beste biotoop voor veenmollen. Het zijn alleseters: zowel insectenlarven als regenwormen maar ook plantaardige materialen staan op hun menu. Het is omwille van hun plantaardig menu dat ze gevreesd worden in moestuinen waar ze grote schade kunnen aanrichten o.a. aan aardappelen. Temeer omdat ze enkele centimeters onder de grond een uitgebreid gangenstelsel maken, waardoor de bloemen of planten die bovengronds staan, vernietigd worden. Hetzelfde geldt voor grasvelden.

Tegen koperwormen in de tuin

De ritnaald of koperworm is de larve van de kniptor. De ritnaalden worden tot 2 cm groot en verblijven 3 tot 4 jaar in de grond. Ze kunnen veel schade aanrichten aan aardappelen en wortels waar ze gangen in vreten maar ook sla, kool, witlof en suikerbiet kan worden getroffen omdat ze zich een gat boren in de wortelhals van deze planten waardoor ze vervolgens verwelken. Nematoden Carpocapsae kunnen als grondbehandeling uitgevoerd worden tegen de larven van de kniptor.

Tegen aardrupsen in de tuin

Jonge groentenplanten zoals sla, andijvie, selder, peterselie, spinazie kunnen zowel buiten als in de kas getroffen worden door aardrupsen in de late zomer en vroege herfst. Aardrupsen zijn rupsen van verschillende nachtvlinders waaronder de worteluilen en velduil. Ze houden zich overdag schuil in de grond, onder de plantjes en komen 's nachts vreten aan de bladeren. Ze durven stengels net boven de grond ook afknabbelen waardoor de plantjes afsterven. Indien je veel last hebt van aardrupsen, kan je een grondbehandeling uitvoeren met Steinernema Carpocapsae. Deze nematoden bestrijden de aardrupsen in de grond. Vooral braakliggende percelen of percelen waar gedurende de zomer vruchtgewassen op groeiden, kunnen in het najaar zwaar getroffen worden door aardrupsen. De worteluilen leggen immers altijd hun eieren af in grassen of op klein (on)kruid.

Toepassingsvoorwaarden bij bladbehandeling

 • Zet de te behandelen planten goed nat vooraleer nematoden te verspuiten.
 • Gebruik nematoden niet in fel zonlicht maar ’s avonds net voor schemering omdat de nematoden niet tegen UV-straling kunnen en het blad moet vochtig blijven. De bladbehandeling kan dan de hele nacht werken en ’s morgens sterven de nematoden af.
 • Gebruik bij toepassing de totale inhoud van een pakje in één keer, omdat de nematoden niet homogeen verdeeld zijn in de formulering.
 • Verwijder alle filters en zeven van je spuitapparatuur. De spuitopening moet minimum 0.5 mm bedragen, anders verstopt het spuitsysteem en worden de nematoden beschadigd.
 • Een uitvloeier gebruiken om de nematoden beter op het blad en de insecten te hechten.
 • De schadelijke rupsen of insecten moeten geraakt worden om effectief gedood te worden.

Toepassingsvoorwaarden bij grondbehandeling

 • Zorg ervoor dat de potgrond vochtig is alvorens Steinernema carpocapsae toe te passen. Anders moet je de grond op voorhand goed en herhaaldelijk bevochtigen.
 • Na behandeling mag de potgrond niet uitdrogen gedurende 2 weken na toepassing.
 • De bodemtemperatuur mag niet onder 10°C dalen en niet meer dan 30°C bedragen, anders worden de nematoden inactief. Carpocapqae werkt het best in een vochtige, warme bodem (15 – 20°C).
 • Gebruik nematoden niet in fel zonlicht, steeds ’s avonds of met bewolkt of regenachtig weer.
 • Gebruik bij toepassing de totale inhoud van een pakje in één keer, omdat de nematoden niet homogeen verdeeld zijn in de formulering.

Dosering

Bij een grondbehandeling

 • 50 mio voor 100 m2 grondoppervlakte
 • 250 mio voor 500 m2 grondoppervlakte
Bij een bladbehandeling :
 • 5 mio is voor 20 m2 bladoppervlakte te behandelen.
 • 50 mio is voor 200 m2 bladoppervlakte te behandelen
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Steinernema carpocapsae
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.