Phyto-mite | roofmijten tegen spint

5/5.0 (15 reviews)
 • Beste keuze tegen kasspint
 • Voor gebruik binnenshuis en bij tomaten in kas
 • Ideaal bij temperaturen tussen 22° en 28°C
 • minus plus
  Levertijd wordt berekend...
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op
  Snel naar
  Details

  Zie je gele puntjes op de bladeren van je planten of misschien vale vlekjes? Kijk dan eens goed aan de onderkant van de bladeren. Heel waarschijnlijk zie je daar kleine spintmijten kruipen. Deze zijn maar 0.5 mm groot en meestal beige van kleur met twee donkere vlekken aan de zijkant van het lichaam. Heb je last van spintmijten? Dan moet je zeker ingrijpen want op termijn vergelen de bladeren volledig, ontstaan er webjes tussen de bladeren en gaat de plant dood.

  De meest voorkomende spintmijt is kasspint. Om je van kasspint te verlossen, zijn er verschillende roofmijten. Phyto-mite voedt zich uitsluitend kasspint.

  Phyto-mite: roofmijt tegen spint

  Phyto-mite bevat roofmijten van het type Phytoseiulus Persimilis. Deze spintroofmijt is ongeveer even groot als een kasspintmijt. Ze is rood van kleur en kruipt veel sneller dan spintmijt.

  Phyto-mite is de beste roofmijt om een grotere spintplaag in te dijken omdat ze uitsluitend spintmijten eet. Om een idee te geven: dagelijks eet een volwassen Phyto-mite een 20 tal eitjes of een 5 tal volwassen spintmijten. De roofmijten zoeken dus actief naar hun prooien en zuigen deze leeg. Dit kan je zien aan de lege insectenhuidjes die achter blijven aan de onderkant van de bladeren.

  Wanneer Phyto-mite spintroofmijten gebruiken?

  • Gebruik Phyto-mite bij een beginnende spintaantasting, niet preventief.
  • Voor gebruik binnenshuis of in de kas.
  • Kan kasspint op kamerplanten bestrijden.
  • Kan kasspint op groenten zoals aubergines, komkommers, paprika, bonen en meloen bestrijden. In de zomer kies je beter voor Forni-mite behalve bij tomaten. Spint in tomaten moet altijd met Phyto-mite bestreden worden.
  • Kan kasspint bij aardbeien, druiven en fruitbomen in een kas bestrijden, denk aan nectarines, perziken, abrikozen en kiwi’s. In de zomer kies je beter voor Forni-mite.
  • De ideale temperatuur voor Phyto-mite ligt tussen 22°C en 28 °C. Boven de 30°C werken Phytoseiulus roofmijten veel slechter. Kies bij hoge temperaturen voor Forni-mite.
  • ’s Nachts moet het minimum 6 °C blijven.
  • Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe beter voor deze roofmijt. Indien je geen luchtbevochtiger hebt, regelmatig de kamerplanten benevelen met een plantvernevelaar. In een kas kan je elke ochtend de grond nat spuiten om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Hoe Phyto-mite roofmijten gebruiken?

  Phyto-mite wordt geleverd in een strooikoker. De roofmijten als volgt inzetten:

  • Strooi de roofmijten in de spinthaarden en twee meter voor en achter de haarden.
  • Strooi ze rechtstreeks op de bladeren of werk met bio-boxen of koffiefilterzakjes die je aan de planten hangt.
  • Hang de bio-boxen goed verspreid op en verdeel nadien de roofmijten over de bio-boxen.
  • Herhaal na twee weken indien nodig.

  Combineren met een andere roofmijt?

  Phyto-mite kan goed gecombineerd worden met Forni-mite, ze mogen samen worden uitgezet.

  Phyto-mite leeft uitsluitend van kasspint, dit is een voordeel ingeval er veel spint is. Forni-mite eet behalve kasspint ook andere spintmijten (fruitspinmijt, aardbeimijt, citrusmijt,…),stuifmeel en plantensappen. Daardoor kan Forni-mite langer overleven op de planten dan Phyto-mite.

  Forni-mite is minder gevoelig aan warme en droge omgevingen. Ze kunnen beter dan Phyto-mite tegen wisselende temperaturen en lage luchtvochtigheid.

  Conclusie: Gebruik bij kamerplanten en tomaten Phyto-mite in combinatie met Soni-mite en gebruik bij alle andere Zuiderse groenten en bij sierplanten Forni-mite in combinatie met Soni-mite .

  Hoeveel roofmijten heb ik nodig?

  Dit is voornamelijk afhankelijk van je aantasting. Je moet als het ware zorgen dat het leger aanvallers voldoende groot is om de spint de baas te kunnen. Uitzettingen kunnen gaan van 50 tot 250 roofmijten per m2. Hoe kleiner de aantasting, hoe minder roofmijten je nodig hebt.

  Spint op kamerplanten

  Heb je enkele kleine kamerplanten die licht aangetast zijn, dan volstaat meestal een tube van 500 roofmijten. Heb je enkele grote kamerplanten die zwaar zijn aangetast, ga je gemakkelijk 2000 roofmijten of soms nog meer nodig hebben.

  Spint op groenten

  Hieronder vind je een indicatie om uit te zetten, gebaseerd op planten van max. 60cm hoogte. Hierbij denken we dan aan paprika’s, aubergines, aardbeien enz. Bij een gewas van 180 cm (bijvoorbeeld komkommer of meloenen) alle hoeveelheden van roofmijten verdrievoudigen!

  • Lichte spintaantasting toont weinig bladaantasting en geen webben: 30-50 roofmijten/m².
  • Matige spintaantasting toont meerdere bladeren met gele puntjes of vlekken: 50-100 roofmijten/m².
  • Zware spintaantasting toont webben en vele gele bladeren: Knip de ergst aangetaste bladeren uit je gewas en zet tot 250 roofmijten/m² uit.

  Spint in fruitbomen of druiven

  De hoeveelheid bij druiven is gelijkaardig als hierboven beschreven. Je telt het aantal m2 bladoppervlak en vermenigvuldigt dit met het aantal roofmijten in verhouding tot de aantasting.

  Ook bij fruitbomen zoals perziken, kiwi enz. schat je het aantal m2 bladoppervlak en vermenigvuldig je dit met het aantal roofmijten in verhouding tot de aantasting.

  Tip: Na twee weken moet je een duidelijke verbetering zien. Indien dit niet het geval is, opnieuw roofmijten inzetten

  Kweken roofmijten vanzelf verder?

  De luchtvochtigheid speelt een grote rol in de voortplanting van de roofmijten. Er is namelijk 80% luchtvochtigheid nodig om de afgelegde eitjes van Phytoseiulus te laten uitkomen. Bij lagere luchtvochtigheid verdrogen ze en is er dus geen voortplanting.

  In principe moet je niet rekenen op nakomelingen bij de spintbestrijding. Het is de bedoeling om met de gekochte generatie je probleem op te lossen. Vandaar dat voldoende roofmijten uitzetten essentieel is.

  Kan ik roofmijten bewaren?

  Roofmijten zijn levende insecten die zich samen met draagstof in een koker bevinden. Het beste is om de roofmijten de dag van ontvangst uit te zetten. Je kan ze tot ’s avonds bewaren in de geleverde verpakking. We leveren dagvers product dat dagelijks wordt verzonden. Hiermee kunnen we je altijd een optimale kwaliteit garanderen.

  Moest je de roofmijten toch moet bewaren, leg ze dan maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bij 6° en 8°C.

  Let op: de meeste koelkasten koelen veel kouder! Altijd de kokers horizontaal bewaren.

  Spuiten in combinatie met roofmijten?

  Chemische of natuurlijke middelen spuiten tegen spint doe je best niet in combinatie met roofmijten. Heb je vooraf gespoten, neem dan met ons contact op. We kunnen nagaan of het spuitmiddel schadelijk is voor de roofmijten en hoe lang je moet wachten om ze alsnog uit te zetten.

  Nog vragen?

  Wij hebben reeds 30 jaar ervaring in de biologische bestrijdingssector. We hebben ook zeer veel ervaring met particulier gebruik. Daarom kan je ons altijd contacteren, mocht je nog vragen hebben. We geven je graag een persoonlijk advies indien je dit nodig hebt.

  Plus- en minpunten
  • plus-circle roofmijt tegen kasspint op kamerplanten en tomaten
  • plus-circle Beste keuze bij zware aantasting
  • plus-circle Goed te combineren met Forni-mite
  • minus-circle Eet enkel kasspint (Tetranychus urticae)
  • minus-circle Doet het niet goed boven de 30°C en lage luchtvochtigheid
  • minus-circle Kies Forni-mite voor kasplanten en sierplanten
  Video
  placeholder image
  Reviews
  star star star star star
  Het product werkt perfect.
  Zeer activite roofmijten die gelijk hun werk doen. Werkt perfect!
  star star star star star
  Werkt perfect
  Let nature be nature.........Zeer tevreden.
  star star star star star
  Super product
  Werd snel geleverd met duidelijke instructies. Makkelijk te gebruiken en heb sindsdien geen schade meer gezien aan mijn kamerplanten.
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op