Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die sterk op fruitvliegjes lijken. Rouwvliegen bestrijden kan eenvoudig. Ontdek wat je kunt doen.

... Lees meer
4 producten
Foto-tabel Lijst
Sorteer op

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot, die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot. Vooral als je zelf veel zaait en stekt, zal je ondervinden dat er altijd rouwvliegjes opduiken.

rouwvliegjes varenrouwmug

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes maar muggen en hebben verschillende benamingen: varenrouwmug, varenrouwvlieg, rouwmug, rouwvarenmug, kleine rouwvlieg, grondvliegjes en dondervlieg. Een insect dat zoveel namen heeft gekregen, is duidelijk van belang! Het kan dan ook een ware plaag worden in je huiskamer of kas. Ook terrasplanten die voor de winter worden binnen gezet, kunnen een invasie aan rouwvliegjes met zich meebrengen.

Rouwmuggen zijn met vele soorten, ze behoren tot de familie van de Sciaridae. Diegenen die het meeste schade doen aan gewassen, behoren tot de geslachten Bradysia en Lycoriella. Het geslacht Bradysia vertegenwoordigt varenrouwmuggen, het geslacht Lycoriella de champignonmug. Deze laatste vinden we vooral in de champignonteelt. Varenrouwmuggen komen over heel de wereld voor.

Opvallend is dat ze vrij hoog op hun poten staan. De volwassen mugjes eten weinig, hun leven is gericht op voortplanting vandaar dat rouwvliegen ook snel een plaag kunnen worden.

Wat doen rouwvliegjes?

Rouwvliegjes, officieel Varenrouwmug zijn muggen van 3 tot 5 mm groot die aangetrokken worden door vochtige omgevingen, warme temperaturen en potgrond. Als die drie elementen aanwezig zijn, komen er ook automatisch rouwvliegjes. In kassen en binnenshuis kunnen ze een heel jaar rond voorkomen. Bij 24°C planten rouwvliegjes zich voortdurend voort.

Rouwvliegjes merk je het snelst op bij het water geven van je planten of kamerplanten. Ze vliegen dan op uit de potgrond. Bij ernstige aantasting van rouwvliegjes gaan ze ook in huis of kas rondvliegen.

De volwassen insecten doen verder weinig schade, ze leven trouwens maar enkele dagen. Op die tijd leggen de vrouwtjes wel veel eitjes in vochtige potgrond, gemiddeld tussen de 50 en 200 die na 2 à 3 dagen al uitkomen. Eitjes zijn zeer klein (0.1 tot 0.25 mm), geelachtig wit van kleur. Ze worden in groepjes afgelegd in de directe omgeving van plantenwortels. De larven die uit de eitjes komen richten de grootste schade aan.

Varenrouwmug opkeek

Schade van de larven van rouwvliegjes of varenrouwvlieg?

De larven van rouwvliegjes zijn 5 tot 12 mm lang, glasachtig wit van kleur met een zwarte kop. De larven hebben geen poten. Ze verblijven in vochtige potgrond tot ze verpoppen om volwassen rouwvlieg te worden. De tijd tussen ei afleg en volwassen insect duurt gemiddeld drie à vier weken. Bij hoge temperaturen verloopt de levenscyclus sneller.

De jonge larven voeden zich met met rottend plantenmateriaal, algen en schimmels die in de grond aanwezig zijn. Grotere larven eten ook levend plantaardig materiaal zoals wortelharen, zachte wortels en zelfs jonge plantenstengels. Ze kunnen zich een weg eten in de stengels. Je vindt ze vaak onder de bast van de stekken. Door de vraatschade van de larven wordt de plant gevoeliger aan schimmels. Dit kan dus voor ernstige bijkomende schade zorgen.

Vooral jonge stekken en gezaaide plantjes kunnen plots verwelken en afsterven ten gevolge van hun vraatschade. De larven vreten de jonge worteltjes af waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen en verwelkt. Grote kamerplanten die last krijgen van rouwvliegjes overleven de aanval meestal, zeker als je op tijd ingrijpt met aaltjes tegen varenrouwmug.

Schadebeeld van rouwvliegjes

  • Groeivertraging
  • Verwelking
  • Afsterving
  • Invalspoorten voor schimmels zoals Fusarium, Botrytis, Verticillium, Pythium, Phytopthora

Verder kunnen de larven van varenrouwmug schimmels overdragen van zieke naar gezonde planten.

Planten die gevoelig zijn voor varenrouwmug

  • Alle zaailingen, stekken en jonge verspeende planten vooral in verwarmde omstandigheden (glas, binnenshuis)
  • Potplanten zoals varens, Poinsettia, Azalea, Cyclamen, Kalanchoë, Exacum, Begonia…
  • Vaste planten zoals sedum, Hedera, Viburnum opolus, Skimmia, Liatris, Delphinium…
  • Verhoute winterstekken van Lavendel, Clematis, Fallopia, Vitis…
  • Gekochte keukenkruidenplantjes
Schade door de larven van de rouwvliegjes in kamerplant

Rouwvliegjes in kamerplanten

De meeste mensen maken voor het eerst kennis met varenrouwmug in hun kamerplanten. Lastig de rouwvliegjes die rond vliegen in huis of op de potten kruipen. Je wilt ze zo snel mogelijk kwijt. Soms kan je jaren geen last hebben gehad van rouwmuggen en opeens duiken ze toch op.

Hoe krijg je rouwvliegjes in kamerplanten?

  • Soms is er al varenrouwmug in potgrond of stekgrond aanwezig. Dus bij het verplanten van kamerplanten kan je rouwvliegjes binnen halen. Zet de zak potgrond eerst buiten open met een gele vangplaat erbij om na te gaan of er rouwvliegjes aanwezig zijn.
  • Je kan de besmetting binnen halen door nieuwe kamerplanten te kopen. Ook kruidenplantjes die je op de keukenraam plaatst brengen vaak rouwmuggen binnen.
  • Je geeft teveel water aan de kamerplanten.
  • Het water dat je aan de kamerplanten geeft, kan niet uit de pot lopen. Hierdoor gaan wortels rotten, dit trekt varenrouwmuggen aan.
  • Terrasplanten die je in de winter binnen haalt, kunnen aangetast zijn door rouwvarenmug.
  • Je kweekt zelf veel kamerplanten op. Stekken moeten vochtig worden gehouden om te wortelen, dit trekt rouwmug aan.
fruitvliegjes vs rouwvliegjes wat is het verschil

Rouwvliegjes of fruitvliegjes?

Rouwvliegjes en fruitvliegjes lijken in eerste instantie wel op elkaar. Toch zijn ze van elkaar te onderscheiden:

Rouwvliegjes bestrijden

Je kan rouwvliegjes bestrijden met huis- en keukenmiddeltjes, op een chemische of biologische manier.

  • Gebruik aaltjes voor het bestrijden van rouwvliegjes. Los de aaltjes tegen rouwvliegjes op in water en giet deze aan bij de kamerplanten.
  • Maak een oplossing van gekookt water met kaneel, giet dit aan bij de kamerplanten. Je kan ook kaneel op de aarde strooien om zo de larven te bestrijden. De resultaten kunnen echter afwisselend zijn.
  • Strooi een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond van de planten. Dit kan de volwassen rouwmuggen weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich ontwikkelen tot een volwassene rouwmug. Het zijn dus niet de volwassene vliegjes die het probleem vormen, zij leven maar enkele dagen. Het zijn de larven die de schade aanbrengen, je moet deze dus aanpakken.
  • Zet een potje met azijn of zelfs wijn, afgedekt met huishoudfolie waarin je gaatjes hebt geprikt op het aanrecht. Opgelet dit is enkel een symptoombestrijding en je pakt het probleem niet volledig aan.
  • Gif tegen rouwvliegjes. Het is helemaal niet nodig om chemische middelen te gebruiken. De biologische middelen zijn veel effectiever en gezonder voor je zelf en het milieu. Er bestaan ook geen chemische middel dat specifiek bedoeld is voor rouwvliegjes.

Rouwvliegjes biologisch bestrijden

Aaltjes tegen rouwvliegjes
  • De meest effectieve en eenvoudigste methode zijn de aaltjes tegen rouwvliegjes. Afhankelijk van de grootte van de aantasting zie je resultaat na ongeveer 1-3 weken na de behandeling. De stenema aaltjes doden namelijk de larven die in de potgrond zitten en niet de vliegjes zelf. We merken in de praktijk dat de volwassene vliegjes snel verminderen en volledig verdwijnen in dezelfde tijdspanne. Ales alle larven dood zijn, kunnen ze zich niet meer ontwikkelen tot volwassene rouwvliegjes.
  • Rouwvliegjes wegvangen? Gebruik de gele vangplaatjes tegen rouwvliegjes, deze kun je ophangen of in de potgrond steken. De gele kleur trekt de volwassen varenrouwmug aan. Op die manier krijg je snel minder last in huis. Deze vangplaten kunnen ook preventief gebruikt worden, om de eerste aanwezige rouwvliegjes te signaleren.
  • Hypoaspis roofmijten tegen rouwvliegjes
  • Zet Hypoaspis roofmijten uit. Dit is een bodemroofmijt die zich voedt met de larven en poppen van de rouwvliegjes. Dit kan je combineren met de stenema aaltjes.

Rouwmug bestrijden doe je dus best met de juiste middelen, anders blijf je aanmodderen! Door de larven van de rouwmug te bestrijden, ga je ook de strijd aan tegen rouwvliegjes. Je doorbreekt namelijk de cyclus waardoor geen volwassen rouwvlieg meer kan ontwikkelen.

Aaltjes tegen rouwvlieg

Aaltjes worden officieel nematoden genoemd. Het gaat om insectparasitaire nematoden dat wil zeggen dat de nematoden parasiteren op insecten, kevers of hun larven. Aaltjes en rouwvlieg is de ideale combinatie om je probleem op te lossen.

Bij Biogroei kan je aaltjes kopen tegen rouwvlieg onder de merknaam Stenema. Deze aaltjes worden geleverd in een kleisubstantie die moet opgelost worden in water en aangegoten op de potgrond van de planten.

De aaltjes tegen varenrouwmug gaan de rouwvlieglarven binnen dringen en deze bacterieel vergiftigen. Dit kan omdat deze aaltjes samen leven met bacteriën die dodelijk zijn voor de larven van rouwmuggen. De aaltjes vermenigvuldigen zich in de dode larven en komen bij de ontbinding van de larven terug vrij in de potgrond, op zoek naar nieuwe prooien.

Meestal ben je na een week al verlost van de rouwvliegjes. Bij een zware aantasting kan het langer duren (tot drie weken) en moet je mogelijks nog een tweede keer behandelen. Zolang de aaltjes actief zijn, mag je de potgrond niet laten uitdrogen. Aaltjes overleven niet in uitgedroogde grond.

Overdosering van aaltjes kan geen kwaad. Meestal voldoet voor de meeste onder ons de kleinste verpakking Steinema van 5 mio aaltjes.

Je behandelt best alle planten en terrasplanten die je hebt staan. Zo vermijd je dat in niet behandelde potten de rouwvliegjes terug toeslaan.

Rouwvliegjes nematoden zijn onschadelijk voor mens, dier en milieu en kunnen dus zonder risico’s worden toegepast in de huiskamer.

Als je veel stekjes hebt of nieuwe planten aanschaft kan je ze best preventief behandelen tegen rouwvliegjes

Aaltjes tegen varenrouwmug preventief toepassen

Als je veel plantjes opkweekt of stekt, kan je best preventief behandelen om uitval te vermijden.

Zo vlug de plantjes zijn gestekt en gezaaid, behandel je direct met Stenema, aaltjes tegen rouwmug. Op die manier ben je de rouwmug voor en worden de aanwezige larven in de potgrond direct gedood vooraleer ze schade kunnen aanrichten. Vooral de eerste zes weken van de opkweek zijn plantjes gevoelig aan varenrouwmug.

Bij traag groeiende gewassen zoals stekken van kamerplanten moet je na 6 weken nog een nieuwe behandeling met aaltjes voorzien om terug bescherming te genieten. Als je wacht met behandelen tot de rouwvlieg zich manifesteert, kan je niet vermijden dat jonge plantjes afsterven.

Roofmijten tegen rouwvliegjes

Bestrijden zowel preventief als curatief kan met Hypoaspis-system. Dit product bevat lichtbruin-beige roofmijten Stratiolaelaps scimitus. Dit zijn bodemroofmijten die van nature in de grond bij ons voorkomen. Ze bewegen zich voort in de bovenste centimeters van grond of potgrond, soms ook op de potten, en voeden zich met bodeminsecten

Hypoaspis roofmijten eten zowel larven als poppen van rouwvlieg maar hebben een duidelijke voorkeur voor jonge larven van rouwmug. Ook andere bodeminsecten zoals springstaarten, poppen van trips en wortelluizen worden gegeten door deze roofmijten. De roofmijten kunnen gebruikt worden tussen 15°C en 30°C. Afhankelijk van de aantasting gebruik je tussen 100 en 1000 roofmijten per m2. Het beste resultaat wordt bekomen als Hypoaspis bij een beginnende aantasting wordt uigezet. Dit geldt trouwens voor alle biologische bestrijders!

Wanneer roofmijt tegen rouwvliegjes gebruiken?

Voor particulieren: Stenema, aaltjes tegen varenrouwmug is het eenvoudigst en efficiënst om te gebruiken tegen rouwmuggen als particulier. Meestal is er al een zekere aantasting aanwezig vooraleer je het probleem vaststelt. Vandaar dat we Stenema aaltjes als eerste aanraden.

Om aaltjes te gebruiken, moet de potgrond vochtig worden gehouden zolang de rouwvliegjes aanwezig zijn. Dit kan echter niet altijd. Er zijn dus uitzonderingen waarbij roofmijten beter dienst doen:

  • Kamerplanten die maar weinig water verdragen, kunnen niet voortdurend worden vochtig gehouden omwille van de aaltjes. In dat geval kan je je toevlucht nemen tot roofmijten om de rouwvlieglarven in de potgrond te bestrijden.
  • Orchideëen en andere kamerplanten met een speciaal substraat: aaltjes moeten zich in de potgrond kunnen voortbewegen. Als het substraat dit niet toelaat, gebruik je roofmijten en geen aaltjes.
  • In geval van een zware aantasting, combineer je de aaltjes met de bodemroofmijten.

Voor kwekers: Indien je een professionele kweker bent, dan is het een optie om preventief te werken met roofmijten. Dit doe je door de juiste hoeveelheid roofmijten voor het stekken uit te strooien op de gevulde trays.

Roofmijten kunnen gemakkelijk enkele weken zonder voedsel. Dus als er nog geen varenrouwmug aanwezig zou zijn, dan kan de roofmijt later nog altijd het nodige werk verrichten.

Aaltjes kunnen ook preventief worden toegepast in kweekruimtes. Wel opletten dat je bij de watergift voorzichtig bent zodat er geen aaltjes uit de trays spoelen.

Aaltjes kopen tegen rouwvlieg bij Biogroei

Aaltjes tegen rouwvlieg kopen doe je gemakkelijk en snel bij Biogroei. Bestellen van insecten en nematoden kan online via onze webshop. Vervolgens wordt je bestelling de volgende dag bij je thuis geleverd of je kunt het bij ons in het magazijn komen ophalen. We verzenden dagelijks naar België, Nederland en andere Europese landen.

Heel veel mensen kochten reeds aaltjes tegen rouwvlieg bij ons en zagen dat hun probleem werd opgelost. Dit is het eenvoudigste en efficiënte middel tegen rouwvlieg op de markt. Bovendien is het biologisch en dus niet belastend voor mens, milieu en plant.