De taxuskever is lang een miskend probleem geweest maar meer en meer mensen worden zich bewust van dit plaaginsect in hun tuin en dat is maar goed ook want taxuskever kan heel veel planten kapot vreten. De officiële naam van taxuskever is gegroefde lapsnuitkever of Otiorhynchus sulcatus. In de volksmond wordt hij ook druivenhaantje genoemd. Deze naam heeft hij niet gestolen want druivelaars zijn erg geliefd bij taxuskevers.
Hoe ziet taxuskever eruit?
Kevers herkennen
Volwassen taxuskevers zijn 8-12 mm lang, hebben een gegroefd, mat zwart schild met kleine, gele vlekken. Door hun goede camouflage en omdat ze enkel 's nachts actief zijn, worden ze niet snel opgemerkt. Als je ze toevallig betrapt onder een pot of steen, houden ze zich schijndood
Mannelijke taxuskevers komen zelden voor. De vrouwtjes kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten.
Taxuskever eitjes
De eitjes van de taxuskever zijn wit van kleur, rond en 0.7 mm groot. Later worden ze bruin. Eitjes worden door de taxuskever in de grond afgelegd nabij de wortels van planten. Elke taxuskever kan tot 300 eitjes afleggen.
Overwinterende kevers starten al in april-mei met de ei afleg. De kevers die uit de overwinterende larven komen verschijnen in juni-juli en beginnen 2 tot 3 weken later eitjes af te leggen.
Taxuskever larven
Larven van taxuskever zijn c-vormig en hebben geen poten. In tegenstelling tot engerlingen die wel poten hebben en zich ook te goed doen aan wortels. Ze zijn romig wit van kleur en hebben een glanzend bruine kop. De larven doorlopen een 5tal larvestadia. Als ze uit de eitjes ontluiken, zijn ze maar 1 mm groot. Wanneer ze volledig volgroeid zijn, meten de larven 10-14 mm. De larven zijn dus volgroeid ook erg klein.
Levenscyclus taxuskever
De taxuskeverpopulatie bestaat uitsluitend uit vrouwtjes die zich ongeslachtelijk voortplanten. Taxuskever doorlopen een eistadium, 5 larvestadia, een popstadium en een leven als volwassen insect. In tegenstelling tot veel andere keversoorten, kan de taxuskever meerdere jaren als volwassen insect leven. In het voorjaar zie je duidelijk het verschil tussen de jonge kevers die net verpopt zijn en de grotere kevers die overwinterd hebben.
De cyclus van de taxuskever is buiten verschillend met binnen. Buiten heeft de taxuskever maar één generatie per jaar, binnen zijn er meerdere generaties die elkaar overlappen.
Cyclus buiten
Als de kevers verpopt zijn, harden ze zich enkele dagen af en beginnen ze zich te voeden met bladeren. De kevers leggen vanaf begin juni tot begin oktober eitjes af. De eitjes komen na 8-20 dagen uit. De larven blijven de rest van het jaar in de grond. Vanaf begin november, als de grond koud wordt, gaan de larven zich dieper ingraven om zich te beschermen tegen de vorst.
Cyclus van de taxuskever is in normale omstandigheden als volgt:
- Vanaf half maart tot eind mei zijn er larven actief en vreten ze aan plantenwortels. /li>
- Vanaf half april tot einde juni verpoppen de larven. De poppen zijn vuilwit tot crèmekleurig en hebben een zachte huid. Ze zijn 7 tot 10 mm lang en lijken een beetje op een echt popje. 3-4 weken later komen de volwassen kevers uit de poppen.
- Vanaf half mei tot begin november zijn de kevers actief en vreten ze aan de bladeren.
- Van begin juni tot begin oktober leggen de vrouwtjes hun eieren.
- Vanaf half juli tot eind oktober zijn er weer larven actief. Begin november gaan de larven in rust.
Bij veldonderzoek merkt men dat de laatste jaren een verschuiving in de ei-afleg plaats vindt. Half oktober vindt men nog larven terug die net uit de eitjes zijn gekomen terwijl dit vroeger niet het geval was. Dit maakt dat men ook zeer vroeg in het voorjaar die jonge larven aantreft na overwintering.
Cyclus binnen
In verwarmde kassen en binnenshuis kent de taxuskever verschillende generaties per jaar. Eieren, larven en volwassen kevers kunnen op elk moment van het jaar aangetroffen worden omdat de generaties elkaar overlappen.
Waar komt taxuskever voor? Welke planten zijn gevoelig aan taxuskever?
Sierplanten gevoelig aan taxuskever
Oorspronkelijk kwam de taxuskever bij ons terecht met de invoer van taxushagen, vandaar ook zijn naam. Ondertussen heeft de kever zijn plaats hier veroverd en zijn er honderden lievelingsplanten waar hij zich aan te goed doet.
De meest gevoelige planten zijn Azalea's, Sedum, Tiarelli, Viburnum, pluimhortensia, Taxus, Camelia, Cyclamen, Fuchsia, Skimmia, ...maar er zijn nog vele anderen soorten die ook te beurt kunnen vallen. Taxuskever in hedera (klimop), taxuskever op hortensia, taxuskever op rhododendron, taxuskever op Portugese laurier, taxuskever in olijfboom, het komt allemaal frequent voor. Al deze planten hebben vette, dikke bladeren en daar houdt de taxuskever van!
De meest geliefde plant is Euonymus fortunei. Als deze plant is aangevreten, kan je erop aan dat je taxuskevers hebt!
Waar de taxuskever bij jou schade aanricht, is afhankelijk van de planten die in jouw tuin staan. Staat er Euonymus, Sedum of rhododendron, dan zal de taxuskever daar zich in eerste instantie op storten maar staan die planten er niet, dan kan hij even goed zich vestigen in rozen, buxus... Ze zijn eigenlijk alleseters (polyfaag) maar wel kieskeurig als ze kunnen kiezen.
Fruitbomen en kuipplanten gevoelig aan taxuskever
Terraspotten met eenjarige bloemen (petunia, vlijtige liesjes, primula’s…) , knollen zoals begonia’s of potplanten met meerjarige planten zoals fuchsia’s kunnen eveneens te beurt vallen aan taxuskever. Vooral planten die langdurig in potten staan en overwinteren in een kas, kunnen een broeihaard van taxuskevers worden.
Taxuskever in huis
Taxuskever kan in huis voorkomen maar dit is eerder zeldzaam. Ze vreten dan happen uit de bladeren van de kamerplanten. Meestal komen ze vanuit je tuin naar binnen en heb je een echte plaag van taxuskevers in je tuin. In enkele gevallen werd gesignaleerd dat taxuskevers uit de kluit van kerstbomen tevoorschijn kwamen.
Schade taxuskever
Schade van taxuskever kan je op twee manieren vaststellen. Volwassen taxuskevers voeden zich 's nachts en vreten daarbij golfvormige inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen. Ronde happen die uitgegeten worden aan de zijkant van het blad, is de typische vraatschade van taxuskever. Een taxuskever eet nooit zoals een slak in het midden van een blad een gat.
De volwassen kever voedt zich het liefst met vette, sappige, dikke bladeren zoals van Camelia of Rhododendron. Op zich sterven de planten niet af van deze bladvraat.
De ergste schade wordt veroorzaakt door de larven. Taxuskevers leggen op één seizoen per kever honderden eieren in de grond aan de wortels van de planten. Dit gebeurt niet noodzakelijk aan dezelfde planten als waarvan ze blad vreten.
Pas uit het ei gekomen, beginnen de larven zich met kleine haarwortels te voeden. Naarmate ze groeien, tasten ze steeds grotere wortels, wortelknollen, wortelstokken en zelfs ontblote schors van houtachtige stengels aan. De aangetaste plant verwelkt en sterft af.
Hoe krijg ik taxuskever?
Gezien de taxuskever niet kan vliegen, kan hij nooit van ver komen. Er zijn maar enkele mogelijkheden om taxuskever te krijgen:
- Je koopt de larven samen met de potplanten in een tuincentrum of bij een plantenkweker.
- De taxuskever komt van de buren naar jou gekropen en legt dan bij jou eitjes af aan gevoelige planten. Dit kan zowel van tuin naar tuin zijn als van terras naar terras bij appartementsgebouwen.
- Een gezamenlijke groene zone bij appartementsgebouwen kan een haard zijn van taxuskevers. Vandaar verspreiden ze zich dan naar de planten op de terrassen.
Taxuskever bestrijden
Heb je een middel tegen taxuskever nodig? Misschien wil je kiezen voor een zachte behandeling en denk je aan taxuskever bestrijden met oma weet raadt. In de tijd van oma waren er echter nog geen taxuskevers dus oma kan je hierin weinig raad geven. Er komen steeds nieuwe insecten in onze gebieden en gelukkig staat de wetenschap niet stil. Aaltjes of nematoden zijn een nieuwe evolutie in de bestrijding van insecten, milieuvriendelijk en selectief. Met onze jarenlange ervaring kunnen we je verzekeren dat aaltjes tegen taxuskever het beste middel is als het consequent en op de juiste tijdstippen wordt toegepast. Aaltjes tegen taxuskever in combinatie met het wegvangen van de snuitkevers zal je probleem op enkele jaren oplossen. Zoals je hieronder zal lezen, is het een kwestie om de cyclus van de kever te doorbreken.
Taxuskever vangen
- De volwassen taxuskevers kan je wegvangen met een taxuskever val. Wil je weten hoe je zo een val kan maken? Je lees hierover alles in onze blog over letterlijk een taxuskever in de val lokken.
- Leg platte planken (=vangplaten) op de grond tussen de sierplanten, verspreid deze in je tuin. Overdag kruipen de taxuskevers onder de planken om zich te verschuilen. Draai de planken regelmatig om zodat je de taxuskevers kan vernietigen. Op die manier kan je bovendien opvolgen waar de taxuskever zich overal bevindt in je tuin en hoe groot de populatie is.
- Taxuskever wordt veel aangetroffen in aanplantingen onder druiven. Om de volwassen taxuskevers weg te vangen, wordt verfrommeld krantenpapier als een bolletje rond de stam gevormd. De kevers schuilen overdag in het krantenpapier waardoor jij ze kan wegvangen.
- Je kan ook 's avonds op stap gaan met een zaklantaarn. De kevers zitten dan op de planten om zich te voeden tijdens de nacht. Leg een dekentje onder de planten en schut aan de planten. De kevers laten zich voor dood vallen en je kan ze vervolgens oprapen.
- Gebruik een aaltjesval.
Aaltjesval tegen taxuskever - taxuskever val
Volwassen taxuskevers bestrijd je met een aaltjesval. Dit is een houten plankje met groeven. In de groeven zit een gel met aaltjes. Deze val is gebaseerd op het principe dat de volwassen kevers overdag onder allerlei materialen schuilen.
De aaltjesval wordt nat gemaakt en vervolgens omgekeerd tussen de planten gelegd. Als de taxuskevers onder de taxuskeverval gaan schuilen, worden ze geïnfecteerd door de aaltjes. Binnen een week sterven de volwassen kever af.
Wanneer volwassen taxuskever bestrijden?
Overwinterende kevers komen al vanaf half april tevoorschijn. Vanaf half april tot eind oktober zijn de kevers actief en kan je de aaltjesvallen gebruiken.
De piek van de volwassen kevers is in juni dus leg de taxuskeverval zeker vanaf eind mei. Dit is de belangrijkste periode om de grootste ei afleg kan beperken.
Aaltjes tegen taxuskever larven
Biologische bestrijding van taxuskever larven gebeurt met aaltjes of nematoden tegen taxuskever. Het product om taxuskever larven te bestrijden, noemt Kraunema en B-green. Deze producten bestrijden de larven van de taxuskever die aan de wortels van de planten zitten.
Het product wordt opgelost in water en met een gieter of nematodenspuit (bij grote oppervlaktes) aangegoten aan de wortels van de planten. Deze miniscuul kleine wormpjes zullen binnendringen via de lichaamsopeningen(mond, anus) van de taxuskever larven en deze bacterieel vergiftigen. De larven sterven af, ontbinden zich waardoor nieuwe aaltjes vrij komen in de bodem. Deze aaltjes kunnen dan nieuwe larven infecteren.
Meer weten over aaltjes?
Voordelen aaltjes tegen taxuskever
- Onschadelijk voor mens, natuur en dier.
- Aaltjes bouwen geen resistentie op zoals chemische middelen en kunnen dus onbeperkt gebruikt worden.
- Overdosering van aaltjes kan geen kwaad, de bestrijding gaat dan gewoon sneller.
- Aaltjes kunnen zowel de taxuskever larven bestrijden als de volwassen kevers (gecombineerd met taxuskevervallen).
Wanneer sproeien tegen taxuskeverlarven met aaltjes?
De beste periode om aaltjes tegen taxuskever te sproeien is in het voorjaar tussen half maart en eind april, zo tref je de meeste larven. Behandelen in mei kan nog voor de resterende larven die nog niet verpopt zijn.
In het najaar behandel je tussen eind augustus en eind oktober. Heb je een taxuskeverplaag, behandel dan ook in de zomer tussen half juli en eind augustus.
Een voorjaar- en najaarsbehandeling is noodzakelijk om de cyclus van de snuitkevers te doorbreken. Herhaal deze twee behandelingen zonder onderbrekingen 2 à 3 jaren na mekaar. De zomerbehandeling is facultatief en te doen als je veel planten hebt die afsterven om vraatschade in de zomer te voorkomen.
In het voorjaar (maart - mei) en in het najaar (september – half oktober) gebruik je Kraunema voor de bestrijding van taxuskever. Kraunema werkt beter bij lagere bodemtemperaturen dan B-green. De bodem moet min. 6°C zijn en deze temperatuur behouden tot 14 dagen na de behandeling.
In de zomer (van half juli – eind augustus) gebruik je best B-green, B-green werkt effectiever bij hoge bodemtemperaturen dan Kraunema. B-green wordt tevens gebruikt voor de bestrijding van engerlingen.
Hoe de bodem vochtig houden na het gebruik van aaltjes?
Vele mensen denken dat even met de tuinslang spuiten voldoende is om de grond vochtig te houden. Dit is echter niet waar.
Als je elke dag een beetje sproeit met warm weer, dan bevochtig je hoogstens de bovenste centimeters van de grond. De ondergrond, waar de larven van de taxuskevers zitten, blijft echter droog.
Veel beter is het om de tuinsproeier een paar uur te laten spuiten zodat de ondergrond echt vochtig wordt. Daarna kan je een paar dagen niet sproeien, ook al is het warm. Regel is gewoon dat de ondergrond moet vochtig blijven. Hoe snel je dus moet herhalen, hangt ook af van de bodemsoort.
Let ook op met hagen: onder taxushagen of andere hagen is het meestal kurkdroog. Niet alleen komt hier weinig regen terecht maar nemen de wortels ook veel vocht op uit de directe omgeving. Hagen die je wenst te behandelen, moet je dus steeds op voorhand goed vochtig maken en vochtig houden.
Waar aaltjes tegen taxuskever bestellen en kopen?
Bij biogroei kan je de twee soorten aaltjes tegen taxuskever kopen: Kraunema en B-green. Deze aaltjes tegen taxuskever kan je online bestellen op Onze website. en worden de volgende dag naar jou verzonden. Je kan de aaltjes na bestelling op de webshop ook komen afhalen in ons magazijn in Leuven.
Extra tips in de bestrijding tegen taxuskever
- Behandel nieuwe potplanten preventief met aaltjes tegen taxuskever.
- Kippen en loopeenden
- Controleer regelmatig op vraatschade taxuskever.
- Laat aardbeien niet langer dan twee jaar op hetzelfde perceel staan.
- Verpot terras- en kuipplanten na twee jaar
- Voor de overwintering van terras- en kuipplanten
- Doe besmette grond in de GFT bak
- Planten die snel slap hangen in de zon
De kans dat je taxuskeverlarven binnen brengt met de kluit of potplanten is reëel. Een voorbehandeling weegt niet op tegen een curatieve behandeling die je minstens 2 jaar moet volhouden. Eenmaal de kevers in de tuin hebben rond gezworven, is het moeilijk te achterhalen waar ze overal eieren hebben afgelegd en dus larven aanwezig zijn. Daarom raden we aan om nieuwe planten die je koopt vooraf te behandelen met aaltjes zodat de larven die mogelijks in de potten aanwezig zijn, afgedood worden en zich niet kunnen ontwikkelen tot kevers. Dit is zeker aan te raden als je je tuin volledig nieuw aanplant. Ook planten die je koopt met kluit kunnen larven van taxuskever bevatten.
Los laten in je tuin is zeer effectief om de larven op te ruimen.
Hieraan herken je de aanwezigheid van taxuskevers. Zie je dat planten niet goed doorgroeien of zelfs afsterven, let dan op de vraatschade aan de bladeren. Het is belangrijk dat je de aanwezigheid van taxuskever zo snel mogelijk opmerkt en op de juiste moment ingrijpt met aaltjes tegen de taxuskever.
En controleer op de aanwezigheid van larven in de potgrond. Het beste is om alle potgrond te vervangen en goed tussen de wortels de grond los te schudden. De larven kruipen tot diep in de wortels weg. De kans dat je larven laat zitten, is groot. Eén larve is ook voldoende om verder te kweken, gezien ze zich ongeslachtelijk voortplanten.
Deze eerst behandelen met aaltjes Kraunema. Als je dit niet doet, kunnen de larven tijdens zachte winters gewoon verder eten aan de wortels en vanaf april al verpoppen en kever worden.
En zeker niet op de composthoop of in je tuin!
Zijn er bij jou planten die in het voorjaar bij de eerste warme dagen al slap gaan hangen, kijk dan eens aan hun wortels. Vaak zitten er larven aan. De plant heeft door de zwakke wortels direct water te kort.
Taxuskever bestrijden met knoflook
Knoflook lijkt voor de particulier vaak het wondermiddel voor veel verschillende plagen. Sommigen zweren ook bij knoflook als huismiddel tegen taxuskever. Ik zelf heb er geen ervaring mee. In de literatuur vind je hierover ook geen gegevens of onderzoeken terug.
Taxuskever compost speciaal kopen?
Jaren geleden werd een compost ontwikkelt met een parasitaire schimmel die dodelijk is voor verschillende insecten waaronder de taxuskever. Deze compost speciaal ter bestrijding van taxuskever is echter niet meer in de handel verkrijgbaar.
Ingeval je schade had in volle grond, kon je de bovengrond van de besmette planten met een laag van 1.5 cm schimmelcompost bedekken. Als de kevers zich door de compost verplaatsten, werden ze geïnfecteerd met de schimmel en stierven ze af.
De larven werden niet afgedood als ze niet in contact kwamen met de schimmel. Als de compost gemengd werd met potgrond of met aarde bij het aanplanten, was dit wel dodelijk voor de larven die erin uitkwamen.
Deze schimmel was niet selectief en doodde ook andere insecten af die in de bovenste grondlagen aanwezig waren.
Bayer bracht een tiental jaren een gelijkaardig biologisch product op de markt voor de professionele teelt: Bio-1020. Dit preparaat bevatte de schimmel Metarhizium anisopliae. Ondertussen is ook deze productie stop gezet.
Natuurlijke vijanden van taxuskever
Een goede bodemstructuur en voldoende biodiversiteit verhogen de kans op aanwezigheid van natuurlijke vijanden. Als je bodem bevolkt is met veel bodemleven, trek je immers veel vogels, loopkevers, spitsmuizen, egels en mollen aan. Op die manier heb je natuurlijke helpers maar bij een zware aantasting van taxuskever mag je er niet van uitgaan dat zij het probleem alleen oplossen. Het gebruik van aaltjes als natuurlijke vijanden biedt hierbij een goede aanvulling in de strijd tegen de taxuskever.
Meer weten hoe je van je bodem een levende bodem kan maken?
Meer weten over biodiversiteit?
Taxuskever chemisch bestrijden
Chemische bestrijding van taxuskever is lastig en ongezond. Er zijn trouwens geen werkbare chemische middelen meer voorhanden voor particulier gebruik, zelfs voor professionelen is dit erg aan banden gelegd. Sinds het wegvallen van het insecticide Steward dat een goede werking had op de snuitkevers, moeten ook de professionelen zich richten op de bestrijding van de larven.
Heb je toch iets chemisch in de grond aangegoten, houdt er dan rekening mee dat dit product ook schadelijk kan zijn voor de aaltjes. Als het een erkend product is tegen taxuskever, kunnen we je de residutijd meedelen. Niet erkende producten zoals javel zijn ook schadelijk maar werden uiteraard niet getest, daarvan kennen we dus geen wachttijd.