Rouwvliegjes

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die sterk op fruitvliegjes lijken. Rouwvliegen bestrijden kan eenvoudig. Ontdek wat je kunt doen.

Lees meer
Filteren
Filteren
Prijs
Plaag
Soort product

4 producten

per pagina
 1. Stenema | Aaltjes tegen rouwvliegjes
  Waardering:
  90%
  • Aaltjes Steinernema Feltiae
  • Oplossen en aangieten op potgrond
  • Levend product - kort bewaarbaar
  • Vrijwaar je kamerplanten
  v.a. 19,00 € 15,70 €
 2. Gele vangplaten
  Waardering:
  100%
  • 10 x 25 cm vangoppervlakte
  • 10 vangplaten per verpakking
  • Bevat niet drogende lijm
  • weersbestendig
  v.a. 9,95 € 8,22 €
 3. Hypoaspis | Bodemroofmijt
  Waardering:
  100%
  • Uitstrooien op vochtige grond
  • Levend product - kort bewaarbaar
  • Roofmijten tegen bodeminsecten
  • Het jaarrond beschikbaar
  v.a. 9,00 € 7,44 €
 4. Decoratieve gele vangplaten rouwvliegen | 20 stuks
  Waardering:
  100%
  • Binnen toepassing
  • Preventief en curatief te gebruiken
  • Gemakkelijk te bevestigen
  • Duurzaam en mooi
  12,95 € 10,70 €

4 producten

per pagina

Lees onder de afbeelding verder

rouwvliegje

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve dat ze eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot. Vooral als je zelf veel zaait en stekt, zal je ondervinden dat er altijd rouwvliegjes opduiken.

verschillende benamingen rouwvliegje

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes maar muggen en hebben verschillende benamingen: varenrouwmug, varenrouwvlieg, rouwmug, rouwvarenmug, kleine rouwvlieg, grondvliegje en dondervlieg. Een insect dat zoveel namen heeft gekregen, is duidelijk van belang! Het kan dan ook een ware plaag worden in je huiskamer of kas. Ook terrasplanten die voor de winter worden binnen gezet, kunnen een invasie aan rouwvliegjes met zich meebrengen.

Rouwmuggen behoren tot de familie van de Sciaridae en zijn met vele soorten. De soorten die het meeste schade doen aan gewassen behoren tot de geslachten Bradysia en Lycoriella. Het geslacht Bradysia vertegenwoordigt de varenrouwmuggen en het geslacht Lycoriella de champignonmug. De laatste soort vinden we vooral in de champignonteelt. Varenrouwmuggen komen daarentegen over heel de wereld voor.

Opvallend is dat de rouwmuggen vrij hoog op hun poten staan. Verder eten de volwassen mugjes weinig. Hun leven is namelijk gericht op voortplanting vandaar dat rouwvliegen ook snel een plaag kunnen worden.

Wat doen rouwvliegjes?

Rouwvliegjes, officieel varenrouwmug, zijn muggen van 3 tot 5 mm groot die aangetrokken worden door vochtige omgevingen, warme temperaturen en potgrond. Als deze drie elementen aanwezig zijn, dan verschijnen er automatisch rouwvliegjes. In kassen en binnenshuis kunnen ze een heel jaar rond voorkomen. Bovendien planten de rouwvliegjes zich voortdurend voort bij 24°C.

grootte van een rouwvliegje

Rouwvliegjes merk je het snelst op bij het water geven van je planten of kamerplanten. Ze vliegen dan op uit de potgrond. Bij ernstige aantasting van rouwvliegjes gaan ze ook in huis of kas rondvliegen.

De volwassen insecten doen verder weinig schade, ze leven trouwens maar enkele dagen. Gedurende die tijd leggen de vrouwtjes veel eitjes in vochtige potgrond. Dit zijn er gemiddeld tussen de 50 en 200 die na 2 à 3 dagen al uitkomen.

De eitjes zijn zeer klein (0.1 tot 0.25 mm) en geelachtig wit van kleur. Ze worden in groepjes afgelegd in de directe omgeving van plantenwortels. De larven die uit de eitjes komen richten dan ook de grootste schade aan.

Schade van larven van rouwvliegjes of varenrouwmug larven?

larven van rouwvliegjes

De larven van rouwvliegjes zijn 5 tot 12 mm lang, glasachtig wit van kleur met een zwarte kop. De larven hebben geen poten. Ze verblijven in vochtige potgrond tot ze verpoppen om volwassen rouwvliegjes te worden. De tijd tussen eileg en volwassen insect duurt gemiddeld drie à vier weken. Bij hoge temperaturen verloopt de levenscyclus sneller.

De jonge larven voeden zich vervolgens met rottend plantenmateriaal, algen en schimmels die in de grond aanwezig zijn. Grotere larven eten ook levend plantaardig materiaal zoals wortelharen, zachte wortels en zelfs jonge plantenstengels. Hierdoor kunnen ze zich een weg eten in de stengels. Je vindt de grotere larven dan ook vaak onder de bast van de stekken. Door de vraatschade van de larven wordt de plant gevoeliger voor schimmels. Dit kan dus voor ernstige bijkomende schade zorgen.

Door de vraatschade van de larven wordt de plant gevoeliger aan schimmels. Dit kan dus voor ernstige bijkomende schade zorgen.

Vooral jonge stekken en gezaaide plantjes kunnen plots verwelken en afsterven ten gevolge van hun vraatschade. De larven vreten de jonge worteltjes af waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen en verwelkt. Grote kamerplanten die last krijgen van rouwvliegjes overleven de aanval meestal, zeker als je op tijd ingrijpt met rouwvliegjes bestrijden.

Schadebeeld van rouwvliegjes

schade rouwvliegjes
 • Groeivertraging
 • Verwelking
 • Afsterving
 • Invalspoorten voor schimmels zoals Fusarium, Botrytis, Verticillium, Pythium, Phytopthora

Verder kunnen de larven van varenrouwmug schimmels overdragen van zieke naar gezonde planten.

Planten gevoelig voor varenrouwmug

 • Alle zaailingen, stekken en jonge verspeende planten vooral in verwarmde omstandigheden (glas, binnenshuis)
 • Potplanten zoals varens, Poinsettia, Azalea, Cyclamen, Kalanchoë, Exacum, Begonia…
 • Vaste planten zoals sedum, Hedera, Viburnum opolus, Skimmia, Liatris, Delphinium…
 • Verhoute winterstekken van Lavendel, Clematis, Fallopia, Vitis…
 • Gekochte keukenkruidenplantjes voor in de keuken

Rouwvliegjes in kamerplanten

De meeste mensen maken voor het eerst kennis met de varenrouwmug in hun kamerplanten. Deze rouwvliegjes vliegen rond in huis of kruipen op de potten. Je wilt uiteraard zo snel mogelijk van ze af. Soms kun je ook jaren geen last hebben gehad van rouwmuggen en opeens duiken ze toch op.

Hoe krijg je rouwvliegjes in kamerplanten?

 • Soms is er al varenrouwmug in potgrond of stekgrond aanwezig. Bij het verplanten van kamerplanten kun je dan de rouwvliegjes binnenhalen. Zet de zak potgrond eerst buiten open met een gele vangplaat erbij om na te gaan of er rouwvliegjes aanwezig zijn.
 • Je kunt de besmetting binnenhalen door nieuwe kamerplanten te kopen. Ook kruidenplantjes die je op de keukenraam plaatst, brengen vaak rouwmuggen binnen.
 • Je geeft teveel water aan de kamerplanten.
 • Het water dat je aan de kamerplanten geeft, kan niet uit de pot lopen. Hierdoor gaan wortels rotten, dit trekt varenrouwmuggen aan.
 • Terrasplanten die je in de winter binnenhaalt, kunnen aangetast zijn door rouwvarenmug.
 • Je kweekt zelf veel kamerplanten op. Stekken moeten vochtig worden gehouden om te wortelen, ook dit trekt rouwmug aan.

Rouwvliegjes of fruitvliegjes?

Rouwvliegjes en fruitvliegjes lijken in eerste instantie op elkaar. Toch zijn ze van elkaar te onderscheiden:

verschillen fruitvliegje en rouwvliegje

Rouwvliegjes bestrijden

Je kan rouwvliegjes bestrijden met huis- en keukenmiddeltjes, op een chemische of biologische manier.

Huis- en keukenmiddeltjes

Er zijn heel wat huis- en keukenmiddeltjes die worden aangeprezen om rouwvliegjes in planten te bestrijden

 • Maak een oplossing maken van gekookt water met kaneel. Dit giet je vervolgens aan de planten. Ook kun je kaneel op de aarde strooien om zo de rouwmug larven te bestrijden. De resultaten zijn echter wisselend.
 • Strooi een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond van de planten. Dit kan de volwassen rouwmuggen weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich opnieuw ontwikkelen tot rouwmug. Het zijn dus niet de volwassen vliegjes die het probleem vormen, zij leven maar enkele dagen. Je moet juist de larven aanpakken.
 • Zet een potje met azijn of zelfs wijn, afgedekt met huishoudfolie waarin je gaatjes hebt geprikt. Op die manier vang je volwassen rouwmuggen in huis weg, maar ook dit is maar symptoombestrijding

Gif tegen rouwvliegjes

Chemische middelen gebruiken om rouwvlieg te bestrijden is helemaal niet nodig. De biologische middelen zijn veel effectiever en gezond voor jezelf, je plant en het milieu. Er bestaat geen middel dat specifiek bedoeld is voor rouwvliegjes in de chemische sector, wel in de biologische: Stenema.

Rouwvliegjes biologisch bestrijden

bio
 • De effectiefste en eenvoudigste methode: aaltjes tegen rouwvliegjes. Afhankelijk van de aantasting zie je resultaat tussen 1 à 3 weken na de toepassing. De Stenema aaltjes doden namelijk de larven in de potgrond en niet de volwassen vliegjes. We merken in de praktijk dat de volwassen vliegjes snel verminderen en volledig verdwijnen in dezelfde tijdspanne. Als alle larven gedood zijn, dan kunnen de volwassen rouwvliegjes zich niet meer ontwikkelen.
 • Hang gele vangplaatjes op tegen de rouwvliegjes of steek ze in de potgrond. De gele kleur trekt de volwassen varenrouwmug aan. Op die manier krijg je snel minder last in huis. Deze vangplaten kunnen ook preventief gebruikt worden om de eerste, aanwezige rouwvarenmug te signaleren.
 • Zet hypoaspis roofmijten uit. Dit is een bodemroofmijt die zich voedt met de larven en poppen van rouwvliegjes. Dit kan al dan niet in combinatie met de aaltjes.

We krijgen regelmatig de vraag waarom je nog roofmijten gebruikt als je zo snel en eenvoudig van varenrouwmug verlost bent met de aaltjes. Lees hier waarom je roofmijten gebruikt tegen varenrouwmug.

Rouwmug bestrijden doe je dus best met de juiste middelen, anders blijf je aanmodderen! Door de larven van de rouwmug te bestrijden, ga je ook de strijd aan tegen de vliegjes in je planten. Je doorbreekt namelijk de cyclus waardoor er geen volwassen rouwvlieg meer kunnen ontwikkelen.

Aaltjes tegen rouwvlieg

aaltjes tegen rouwvliegjes

Aaltjes worden officieel nematoden genoemd en zijn insectparasitaire nematoden. Dat wil zeggen dat de nematoden parasiteren op insecten, kevers of hun larven. Aaltjes en rouwvlieg is de ideale combinatie om je probleem op te lossen.

Bij Biogroei kun je aaltjes kopen tegen rouwvlieg onder de merknaam Stenema. Deze aaltjes worden geleverd in een klei substantie die moet opgelost worden in water en vervolgens aangegoten op de potgrond van de planten.

De aaltjes tegen varenrouwmug dringen de rouwvlieglarven binnen en gaan ze bacterieel vergiftigen. Dit kan omdat de aaltjes samenleven met bacteriën die dodelijk zijn voor de larven van rouwmuggen. De aaltjes vermenigvuldigen zich vervolgens in de dode larven. Bij de ontbinding van de larven komen de aaltjes weer vrij in de potgrond, op zoek naar nieuwe prooien.

Meestal ben je na één week al verlost van de rouwvliegjes. Bij een echt zware aantasting kan het langer duren (namelijk tot drie weken) en moet je mogelijk nog een tweede keer behandelen.

Zolang de aaltjes actief zijn, mag je de potgrond niet laten uitdrogen. Aaltjes overleven niet in uitgedroogde grond. Overdoseren van aaltjes kan overigens geen kwaad. Doorgaans voldoet voor de meeste onder ons de kleinste verpakking Stenema van 5 miljoen (10m²) aaltjes.

Verder behandel je alle planten en terrasplanten die je hebt staan met de aaltjes. Zo vermijd je namelijk dat in niet behandelde potten de rouwvliegjes weer toeslaan.

Rouwvliegjes nematoden zijn onschadelijk voor mens, dier en milieu. Hierdoor kunnen ze dus zonder risico’s worden toegepast in de huiskamer.

Aaltjes tegen varenrouwmug preventief toepassen

stekken van kamerplanten

Als je veel plantjes opkweekt of stekt, dan kun je het beste preventief behandelen om uitval te vermijden. Daarvoor kun je ook de aaltjes gebruiken.

Zodra de plantjes zijn gestekt en gezaaid, behandel je ze met Stenema, oftewel aaltjes tegen rouwmug. Op die manier ben je de rouwmug voor en worden de aanwezige larven in de potgrond direct gedood vooraleer ze schade kunnen aanrichten. Vooral de eerste zes weken van de opkweek zijn plantjes namelijk gevoelig aan varenrouwmug.

Bij traaggroeiende gewassen, zoals stekken van kamerplanten, moet je na 6 weken nog een nieuwe behandeling met aaltjes toepassen om bescherming te garanderen. Als je wacht met behandelen tot de rouwvlieg zich manifesteert, dan kun je niet vermijden dat jonge plantjes afsterven.

Roofmijt tegen rouwvliegjes

Bestrijden zowel preventief als curatief kan met Hypoaspis-system. Dit product bevat lichtbruin-beige roofmijten Stratiolaelaps scimitus. Dit zijn bodemroofmijten die van nature in de grond voorkomen. Ze bewegen zich voort in de bovenste centimeters van grond of potgrond, soms ook op de potten, en voeden zich met bodeminsecten.

Hypoaspis roofmijten eten larven en poppen van rouwvlieg, maar deze roofmijten hebben een duidelijke voorkeur voor de jonge larven van rouwmug. Ook andere bodeminsecten zoals springstaarten, poppen van trips en wortelluizen worden gegeten door deze roofmijten.

De roofmijten kunnen gebruikt worden tussen 15°C en 30°C. Afhankelijk van de aantasting gebruik je tussen 100 en 1000 roofmijten per m2. Het beste resultaat wordt behaald als Hypoaspis bij een beginnende aantasting wordt uitgezet. Dit geldt trouwens voor alle biologische bestrijders!

Wanneer roofmijt tegen rouwvlieg gebruiken?

Voor particulieren

Stenema, de aaltjes tegen varenrouwmug, is het eenvoudigst en efficiënts om te gebruiken als je rouwvliegjes wilt bestrijden bij kamerplanten. Meestal is er al een zekere aantasting aanwezig vooraleer je het probleem vaststelt. Vandaar dat we Stenema aaltjes als eerste aanraden.

Om de aaltjes te gebruiken, moet de potgrond vochtig worden gehouden zolang de rouwvliegjes aanwezig zijn. Dit kan echter niet altijd. Er zijn dus uitzonderingen waarbij roofmijten beter dienst doen:

 • Kamerplanten die maar weinig water verdragen. Deze planten kunnen niet voortdurend worden vochtig gehouden omwille van de aaltjes. In dat geval kan je je toevlucht nemen tot roofmijten om de rouwvlieglarven in de potgrond te bestrijden.
 • Orchideeën en andere kamerplanten met een speciaal substraat: aaltjes moeten zich in de potgrond kunnen voortbewegen. Als het substraat dit niet toelaat, gebruik je roofmijten en geen aaltjes.
 • In geval van een zware aantasting, combineer je de aaltjes met de bodemroofmijten.

Voor kwekers

Indien je een professionele kweker bent, dan is het een optie om preventief te werken met roofmijten. Dit doe je door de juiste hoeveelheid roofmijten voor het stekken uit te strooien op de gevulde trays.

Roofmijten kunnen gemakkelijk enkele weken zonder voedsel. Dus als er nog geen varenrouwmug aanwezig zou zijn, dan kan de roofmijt later nog altijd het nodige werk verrichten.

Aaltjes kunnen ook preventief worden toegepast in kweekruimtes. Wel opletten dat je bij de watergift voorzichtig bent zodat er geen aaltjes uit de trays spoelen.

Aaltjes kopen tegen rouwvlieg bij Biogroei

Aaltjes tegen rouwvlieg kopen doe je gemakkelijk en snel bij Biogroei. Bestellen van insecten en nematoden kan online via onze webshop. Vervolgens wordt je bestelling de volgende dag bij je thuis geleverd of je kunt het bij ons in het magazijn komen ophalen. We verzenden dagelijks naar België, Nederland en andere Europese landen.

Heel veel mensen kochten reeds aaltjes tegen rouwvlieg bij ons en zagen dat hun probleem werd opgelost. Dit is het eenvoudigste en efficiënte middel tegen rouwvlieg op de markt. Bovendien is het biologisch en dus niet belastend voor mens, milieu en plant.