Kledingmot

Gaatjes in je kleding? Hoe komt dit toch? Misschien heb je last van de kledingmot, hoe pak je dit aan en kan je dit voorkomen? Meer informatie lees je hier.
... Lees meer
1 product
Sorteer op

Kledingmot

Hoe kleermot herkennen?

De kleermotten (Tineola bisselliella) zijn kleine nachtvlinders van maximum 8 mm lang met goudkleurige vleugels en een spanwijdte van 11 tot 17 mm.

De kledingmot larven zijn 1 cm lang en wit van kleur met een bruin kopje. De cocons waarin de larven verpoppen, zijn 8 mm lang en lijken zijden kokertjes.

Behalve kledingmot kunnen ook pelsmotten en huismotten op kleding voorkomen. De pelsmot wordt gekenmerkt door drie donkere stippen op de voorvleugels wat de kleermot niet heeft.

Schade van de kleermot

Zorgen de motten voor gaatjes in jouw kleding? Nee, de volwassen motten veroorzaken geen schade aan kleding of textiel. Het zijn de larven van deze mot die zich nestelen in de kleding omdat ze zich voeden met de eiwitten uit wol, leer, bont, zijde of veren. Niet alleen kleding maar ook tapijten, meubelbekleding en isolatiematerialen waarin dierlijke producten zitten, kunnen worden aangetast. Ook in vogelnesten en opgezette dieren kunnen de larven voorkomen.

De klerenmot is oorspronkelijk uit de tropen en subtropen afkomstig. Daar komen ze ook buiten voor en voeden de larven zich met dierlijke resten van dode dieren zoals dierenhuid, huidschilfers, veren enz. Bij ons komt de klerenmot buiten niet voor, de pelsmot wel.

Levenscyclus van de kledingmot

Na paring zoeken de vrouwtjes donkere plekken op om hun eitjes te leggen. Een vrouwtje kan 50 tot 100 eitjes leggen. De eitjes worden afzonderlijk afgelegd op natuurlijke stoffen. De eitjes komen na 7 tot 10 dagen uit.

De larven van de kledingmot maken met spinsel een kokertje. Daarin verblijven ze tijdens hun leven in de textiel. De ontwikkeling van de larven duurt gemiddeld 4 tot 10 maanden. Afhankelijk van de voedselbron waarin ze zich bevinden, kan de ontwikkeling sneller verlopen. Haar, veren en bont zijn voedzamer dan geweven wol. De larve van de kledingmot leven van dierlijke vezels zoals wol, zijde, kasjmier en angora maar bij gebrek hieraan gaan ze ook katoenen stoffen aanvallen.

De larven kunnen in de aangetaste textiel verpoppen of zich verplaatsen. Ze kunnen tegen een muur opklimmen om aan de wand te verpoppen. Na 2 tot 6 weken komen de motten uit de bruine pop tevoorschijn.

De volwassen moten leven maar 2 à 4 weken en voeden zich niet. Ze leven louter om zich voort te planten.

Hoe kledingmot voorkomen?

Hierbij enkele tips om motten in je kleding te voorkomen:

 • Hang kledingstukken niet te dicht bij elkaar. Gestapelde kleding blijkt gevoeliger te zijn dan hangende kleding.
 • Hang niet gewassen kledingstukken niet in de kleerkast. Motten worden aangetrokken door zweetgeuren en vuile plekken.
 • Zet je kasten regelmatig open en laat zonlicht binnen komen. Motten houden niet van licht.
 • Dagelijks je kleerkast gebruiken, voorkomt dat de kleermot op bezoek komt. Ze houdt er immers niet van om gestoord te worden. Als je lange tijd afwezig bent, is het nuttig om de kleerkasten open te zetten en te verluchten. Zo komt er alvast licht binnen en ontstaan geen muffe toestanden.
 • Gebruik je kleding een lange tijd niet? Was ze en berg ze op in afgesloten zakken of bakken.
 • Cederhouten geurballen in je kledingkast of lades helpen motten voorkomen.
 • Koop je vintage of tweedehandskleding, was ze grondig op voorhand. Ook tweedehands matten klop je op voorhand buiten goed uit om larven te verwijderen en reinig je met EM-clean.

Schade kledingmot

Hoe de kleermot verjagen?

Heb je last gehad van de kleermot? De maartregelen hierboven beschreven zijn ook gunstig als je de kleermot wilt verjagen. Regelmatig kasten luchten, stofzuigen en reinigen zijn essentieel in de strijd tegen de kledingmot.

Door een vel wit papier onder in je kledingkast te leggen, zie je meteen wanneer de kledingmot aanwezig is. Er liggen dan korrels en langwerpige spinsels op het papier.

Lavendel, kamfer, geranium en boerenwormkruid verjagen kleermotten. Je kan katoenen geurzakjes in je kasten en laden leggen of etherische oliën, aangelengd met water gebruiken om op je kleding te vernevelen.

Kledingmotval

Hoe kledingmot bestrijden?

Om van de mot af te komen, moet je haar levenscyclus doorbreken. Dit pak je best op verschillende manieren tegelijk aan.

 • Begin met stofzuigen. Zowel de kasten maar ook vloerkleding en andere stoffering moet grondig worden gestofzuigd. Maak de kast goed schoon in alle kieren en naden zodat ook de eitjes verdwijnen. In het algemeen dient het huis volledig gestofzuigd te worden omdat de larven ook op pluisjes en stof kunnen overleven bij gebrek aan iets anders.
 • Hang een feromoonval kledingmot in de kast of leg ze in een lade. De mannelijke motten worden aangetrokken door het feromoon. Dit remt de voortplanting. De Biogrowi mottenval is een discrete val, compact en netjes in gebruik.
 • Schud alle kleding goed uit. Larven en poppen kunnen op de grond vallen en worden opgezogen.
 • Leg de kleding die aangetast is 4 dagen in de diepvriezer bij -20°C. Ze worden de larven en poppen gedood die in de textiel aanwezig zijn. Je kan ze ook op 60°C wassen indien dit mogelijk is of naar de stomerij brengen als het wollen stoffen zijn.
 • Bij toepassing van alle maatregelen en herhaaldelijke aantasting kan het nodig zijn een professionele firma in te huren om van je probleem af te komen.

Verschil voedselmot en kledingmot

Ben je geplaagd door motten? Zowel de kledingmot als de voedselmot zijn schadelijke motten die je liever niet in huis hebt.

De motten lijken in eerste instantie wat op elkaar maar toch zijn ze verschillend. Niet alleen in uiterlijk maar ook in plaatsen waar ze het liefst verblijven. De voedselmotten geven de voorkeur aan granen, gedroogd fruit en dierenvoedsel terwijl de kledingmotten op textielvezels voorkomen.

Soms zijn er echter overlappingen. Bijvoorbeeld de bruine huismot komt zowel in kleding als in voedingsproducten voor. Wil je meer lezen over de verschillende voedselmotten? Soorten voedselmotten, alles over de Indische meelmot, alles over de grauwe meelmot.