Bloedluizen
Bloedluis (of bloedmijt) is een parasiet die bloed zuigt bij vogels zoals kippen en kanaries, en zich alleen kan voortplanten met vogelbloed. De laatste jaren is bloedluis een steeds groter probleem geworden bij hobbyisten, wat tijdige actie noodzakelijk maakt.
Bloedluizen komen vroeg in het seizoen tevoorschijn en blijven lang actief. Het is daarom belangrijk om preventief te werken om een uitbraak te voorkomen en zo de gezondheid van je dieren te beschermen.
Hoe ziet bloedluis eruit?
Bloedluis, beter bekend als bloedmijt of rode vogelmijt, heeft 8 poten zoals alle mijten. Volwassen bloedmijten zijn rood van kleur na het zuigen van bloed en zonder bloed grijs, wit of zwart. Volwassen vrouwtjes zijn 0,6 - 0,8 mm groot, mannetjes zijn kleiner. De jonge larven en nimfen zijn wit en worden rood na bloedzuigen, zichtbaar als rode stippen in het hok. Bloedluizen zijn lichtschuw en verstoppen zich overdag in kieren, 's nachts voeden ze zich op vogels zoals kippen en volièrevogels.
Bij ernstige besmettingen kan bloedluis bloedarmoede veroorzaken, wat zichtbaar is door een bleke kam bij kippen. Zonder behandeling kan de kip sterven. Bloedluizen kunnen ook ziektes zoals E-coli, Lyme en Q-koorts verspreiden.
Bloedluis bestrijden
Het bestrijden van bloedluizen begint met een effectieve aanpak. De beste methode is het gebruik van roofmijten zoals Chickenheppie. Deze roofmijten jagen op bloedluizen in alle stadia en dringen diep door in de kieren van het kippenhok.
Voor een gegarandeerde oplossing bieden wij het ChickenHeppie abonnement, waarmee je 12 maanden bloedluisvrij bent. Dit unieke abonnement zorgt ervoor dat wij je blijven ondersteunen totdat het probleem volledig is opgelost.
Bij een ernstige bloedluisplaag, bijvoorbeeld als kippen al gestorven zijn, raden we aan te beginnen met diatomeeënaarde . Dit product beschadigt het exoskelet van bloedluizen, waardoor ze uitdrogen. Borstel de diatomeeënaarde in de kieren en spleten van het hok en strooi het in de legnesten en stofbaden. Het kan niet gecombineerd worden met roofmijten, maar is zeer effectief om een groot deel van de populatie te verminderen. Zodra de plaag vermindert, kun je Chickenheppie inzetten om de resterende bloedluizen te doden.
Preventie is essentieel. Zet preventief roofmijten uit zodra de temperatuur boven de 15°C komt. Controleer met een bloedmijtenval of er activiteit is en gebruik Avimite in het drinkwater om bloedluizen af te weren. Zo voorkom je een grote uitbraak.
Voortplanting bloedluis
Bloedluizen zuigen gemiddeld eens per 2-4 dagen bloed en kunnen zich alleen voortplanten met vogelbloed. De ideale omstandigheden voor voortplanting zijn:
- Vogelbloed (voorkeur voor kippen en kanaries)
- Temperatuur: 25-28°C
- Luchtvochtigheid: 70%
- Donkere omgeving
Bij lagere temperaturen blijven de eitjes inactief, maar ze kunnen bij warmer weer uitkomen. Elke vrouwelijke bloedluis legt dagelijks 4-8 eitjes, en een groot deel hiervan blijft als voorraad aanwezig, wat het moeilijk maakt om ze volledig te bestrijden.
Wanneer bloedluizen overdag zichtbaar zijn, kan dit wijzen op een zware besmetting van meer dan 5000 exemplaren.
Hoe lang leeft een bloedluis?
De gemiddelde leeftijd van een bloedmijt bedraagt 42 dagen. Bij lage temperaturen kunnen bloedmijten veel langer leven, tot 50 dagen en meer.
Temperaturen hoger dan 40°C en lager dan 3°C zijn dodelijk voor bloedmijten. Maar de eieren blijven ook bij deze temperaturen intact en komen later uit als de temperaturen gunstig zijn. Vandaar dat de bloedmijten na de winter terug tevoorschijn komen en hun ontwikkeling en voortplanting kunnen verder zetten.
In lege hokken, waar geen kippen of gevogelte meer in aanwezig zijn, gaan de bloedmijten afsterven na verloop van tijd maar de eieren wachten op nieuwe gastheren.
Hoe lang overleeft bloedluis in een leeg hok zonder bloed?
Volwassen bloedmijten kunnen zonder gevogelte maar enkele weken overleven maar de eitjes overleven 8 à 9 maanden! Deze blijven inactief zolang er geen kippen of gevogelte aanwezig is. Vanaf het moment dat er terug kippen of vogels zijn, komen de eitjes uit en start opnieuw de bloedluisproductie.
Waar komt bloedluis vandaan?
Bloedluizen kunnen op verschillende manieren een hok besmetten:
- Wilde vogels brengen bloedluizen binnen door mee te eten.
- Oude, leegstaande hokken kunnen eitjes bevatten die maanden intact blijven.
- Katten, mensen en besmette kooien kunnen bloedluizen verspreiden.
- Bloedluizen kunnen via nieuw gevogelte, zoals batterijkippen, meereizen.
Wees alert: vermijd contact met besmette hokken, plaats nieuwe dieren in quarantaine, en houd het hok schoon.
Bloedluis herkennen; wat zijn de symptomen van bloedluis?
Bloedluizen blijven heel lang onzichtbaar voor de mensen omdat ze lichtschuw zijn en zich in de dag verstoppen in kieren en spleten. Het is echter noodzakelijk voor een effectieve bestrijding, dat je ze zeer snel opspoort. Hoe herken je bloedluis?
- Wrijf dagelijks over de binnen- en buitenkant van je nestblokken van de vogels. Merk je rode sporen bij het wrijven, dan heb je bloedluis.
- Controleer in volières en kippenhokken de kieren en zitstokken. Je kan met een wit papier in de kieren wrijven. Gaat het rood kleuren, dan heb je bloedmijten.
- Controleer de houders van drinkflessen en eetpotjes die aan de tralies van volières bevestigd worden. Ook dit zijn ideale plekken om bloedmijt te huisvesten.
- Ga ’s avonds met een lamp het hok controleren op bloedluizen die op zoek zijn naar gastheren.
- Hang een bloedluisval op in je hok. Hiermee vang je zowel de mannelijke als vrouwelijke bloedluizen weg.
- Als je dieren futloos worden of mager, mag je ervan uitgaan dat je veel bloedluis hebt! Ze leggen dan ook weinig of geen eieren meer. Je kan trouwens zonder problemen de eieren eten van kippen met bloedluis, mochten ze toch blijven leggen.
- Als de kam van de kip bleek wordt, wijst dit op bloedarmoede. Ook dan is de toestand zeer ernstig en moet er drastisch ingegrepen worden.
Preventieve maatregelen tegen bloedluis
Bloedmijten komen vaak voor bij kippen en gevogelte, maar worden vaak pas opgemerkt wanneer ze in grote aantallen voorkomen. Of je bloedmijten volledig kunt uitroeien, hangt af van verschillende factoren. Met de juiste aanpak, zoals ons bestrijdingsabonnement, kun je ze echter effectief onder controle houden en nieuwe uitbraken voorkomen. Preventie blijft cruciaal om te zorgen dat een plaag zich niet verder ontwikkelt, zodat je hok en dieren beschermd blijven.
- Kies voor een kunststof kippenhok als je een nieuw hok wilt kopen. Dit heeft weinig naden, gladde wanden en is zeer goed te reinigen. Kit in je bestaand hok de spleten en kieren dicht om te vermijden dat bloedluizen erin kunnen schuilen.
- Als je het kippenhok in een deel van een stal of ander bijgebouw maakt of plaatst, moet je beseffen dat de bloedmijten ook in heel de stal of het bijgebouw kunnen huizen. Dit maakt bestrijding zeer kostelijk en bijna onmogelijk.
- Houd je hok rein. Reinig regelmatig de zitstokken, nestblokken, transport- en tentoonstellingshokken.
- Kalk je kippenhok wit met witkalk als je geen kunststofhok hebt.
- Strooi tabaksstro in het hok in plaats van gewoon stro. Gewoon stro heeft holle buisjes waar bloedmijten zeer goed in kunnen schuilen, tabaksstro heeft dit niet.
- Hang een bloedmijtenval op basis van feromonen. Dit lokt zowel de mannelijke als vrouwelijke bloedmijten naar de val. Een val kan gedurende 20 dagen gebruikt worden, dan moet je ze verversen.
- Begin met kleine hoeveelheden Chickenheppie roofmijten uit te zetten vanaf de temperaturen buiten 15°C bedragen. Roofmijten zijn de natuurlijke vijand van bloedluis. Ze kunnen in de kieren en spleten de bloedmijten opjagen en leeg zuigen. Kies voor ons bloedmijten preventiepakket.
- Bloedluis bestrijden via drinkwater met Avimite en zo je kippen beschermen tegen bloedluis. Het is een natuurlijk voedingssupplement dat bestaat uit planten- en kruidenextracten. Door dit bij het drinkwater te voegen, gaat het bloed van de kippen anders smaken waardoor de bloedmijten geen zin meer hebben om bloed te drinken.
Roofmijt bestellen tegen bloedluis
Bij Biogroei kan je roofmijten tegen bloedluis online bestellen en kopen. Deze roofmijten worden aangeboden onder de naam ‘Chickenheppie’, jij wilt toch jouw kippen ook terug gelukkig zien?!
Chickenheppie wordt in verschillende hoeveelheden aangeboden. Enerzijds een preventief bloedluis pakket waarbij je een koker van 2500 roofmijten koopt in combinatie met een bloedmijtenval, anderszijds kokers met roofmijten voor 10 of 25 m2 om bloedluis effectief te bestrijden.
Heel het jaar rond is Chickenheppie beschikbaar. Ook in de winter kan je zo bloedluis bestrijden met roofmijten in verwarmde ruimtes.
Wat zijn de gevolgen van bloedluis bij kippen?
De gevolgen zijn afhankelijk in welke mate de bloedluis voorkomt. Vanaf het moment dat er 100 tot 200 bloedmijten per kip voorkomen, wordt de schadedrempel overschreden en gaan de kippen er last van hebben. Jijzelf gaat op dat moment de bloedluizen nog niet waarnemen.
Je kunt ervan uitgaan dat je ongeveer 5000 bloedluizen hebt voordat je ze effectief gaat zien. Als je de bloedluizen laat woekeren, dan gaat dit ernstige gevolgen hebben voor de kippen:
- Slapeloosheid en minder eten
- Afvallen
- Kip verzwakt door bloedluis
- Minder eieren leggen
- Bloedarmoede wat blijkt uit een bleke kam
- In het ergste geval gaan de kippen dood door bloedluis
Bloedluis bij mensen
Ondanks dat bloedmijten lichtschuw zijn, kan je ze bij een grote aantasting op je handen en armen aantreffen terwijl je eieren raapt. Ze verblijven in de legnesten onder het stro en in kieren van het hok. Bloedluis is niet gevaarlijk voor mensen maar kan wel huidirritaties geven. Rode bloedluis die bij mensen op de arm kruipen, zijn veel zichtbaarder dan de wit-grijsachtige bloedmijten. Deze laatste zijn evenzeer bloedmijten, ze hebben zich alleen niet dik gedronken aan bloed waardoor ze geen rode kleur hebben. Zowel de rode als lichtgekleurde bloedluis kan op mensen voorkomen bij het rapen van eieren of het reinigen van het hok. Zo kan je ingeval van een bloedluisplaag ook bloedluis in huis halen.
Bloedluis op appelboom
Wollige bloedluizen zijn wollige luizen die, als je ze dood knijpt, een bruinrode kleur afgeven. Deze appel bloedluizen vormen hele kolonies die zichtbaar zijn als behaarde, witte plekken op de takken van de bomen. Ze kunnen zorgen voor woekeringen, bloedluiskanker en barsten in het hout. Wollige bloedluis komt vooral voor op appelvariëteiten, maar het kan ook een sierkwee, dwergmispel, vuurdoorn en meidoorn aantasten.
Bloedluis bestrijden in appelboom
Appelbloedluis kan je het best bestrijden met Chrysopa larven. ‘Chrysopa carnea is de Latijnse naam voor de groene gaasvlieg. Het is een inheemse insect dat van nature voorkomt in boomgaarden waar geen gif wordt gebruikt. De volwassen gaasvlieg voedt zich met nectar en stuifmeel, maar haar larven zijn echt veelvraten. De larven eten behalve wollige bloedluis ook blalduis, spint, eitjes en kleine rupsen en tripslarven.
Biologische bestrijdingsmiddelen koop je bij Biogroei
Biologische, natuurlijke bestrijdingsmiddelen koop je gemakkelijk en snel bij Biogroei. Het bestellen van een bestrijdingsmiddel kan online via onze webshop. Als je een bestelling hebt geplaatst, dan wordt het pakketje de volgende dag bij je thuis geleverd of je kunt het bij ons komen ophalen. We verzenden dagelijks naar België, Nederland en andere Europese landen met verschillende koerierdiensten.