Bloedluizen
Bloedluis of bloedmijten zijn parasieten die bloed zuigen bij gevogelte en zich op die manier kunnen voortplanten. Vooral kippen en kanaries zijn geliefd bij de bloedluizen. Zonder vogelbloed kunnen ze zich niet voortplanten.
Heb je last van bloedluis? Weet dan dat je niet de enige bent. Bloedluis, eigenlijk bloedmijt of rode vogelmijt is een plaag die de laatste 5 jaren problematisch is geworden bij veel hobbytuinders. Bloedluizen zijn er altiijd geweest maar de laatste jaren neemt de plaag exponentiële proporties aan waardoor ingrijpen noodzakelijk wordt. Dit heeft alles te maken met de klimaatopwarming. Jaar na jaar kennen we niet alleen warmere zomers maar ook vroeg in het voorjaar en laat in de herfst veel warmere dagen. Hierdoor komen de bloedluizen vroeg te voorschijn en blijven ze tot laat in het jaar actief. Om nog niet te spreken van de hittegolf periodes waarin hun ontwikkeling razendsnel voortschrijdt. Vandaar ons advies om tijdig en preventief te werken!
Hoe ziet bloedluis eruit?
Bloedluis is eigenlijk een verkeerde term, het gaat namelijk over een bloedmijt, ook rode vogelmijt genoemd gezien het volwassen insect 8 poten (= mijt) heeft en geen 6 poten (=luis). De bloedmijten zijn licht tot donkerrood van kleur als ze bloed hebben gezogen. Zonder bloed zijn ze grijsachtig/ wit tot zwart van kleur. Vandaar dat je rode bloedmijt en kleurloze bloedmijten in het hok kan aantreffen. De volwassen vrouwtjes zijn goed zichtbaar (0.6 – 0.8 mm groot), de mannetjes zijn tot driemaal kleiner. Jonge larven en nimfen zijn wit van kleur en hebben ook bloed nodig om te groeien. Nimfen die bloed hebben gezogen, kan je waarnemen als rode stippen in het hok of op de nestblokken. Bloedluizen schuwen het licht en kruipen daarom overdag in de kieren van het hok of de nestblokken. ’s Nachts komen ze tevoorschijn om bloed te zuigen bij de kippen. Bloedluizen parasiteren op verschillende soorten vogels, kippen en volièrevogels.
Bij ernstige aantasting van bloedluis, kan de kip bloedarmoede oplopen. Dit merk je aan de bleke kam van de kip. Als er niet wordt ingegrepen, gaat ze na verloop van tijd dood. Bloedluizen kunnen ook de E-coli bacterie overbrengen, Lyme, Q-koorts en vogelgriep verspreiden.
Bloedmijten kunnen bij gebrek aan kippen of vogels overleven op katten, konijnen en knaagdieren zoals muizen en ratten. Vooral als de bloedmijten geen vogelbloed vinden, gaan ze andere dieren op zoeken die op hun beurt de plaag dan verder verspreiden.
Voortplanting bloedluis
Bloedluizen gaan gemiddeld 1 keer op 2 à 4 dagen bloed zuigen bij kippen. Enkel op vogelbloed kunnen ze zich voortplanten. Vandaar dat de naam bloedluis niet gek verzonnen is. Zonder bloed immers geen bloedmijt! De ideale omstandigheden om zich voort te planten zijn:
- Vogelbloed: het meest geliefd zijn kippen en kanaries
- Temperaturen van 25 – 28 °C
- Hoge luchtvochtigheid van 70%
- Donkere omgeving. Als ze uitgehongerd zijn, gaan ze ook overdag op zoek naar bloed.
Ook bij lagere of hogere temperaturen (tot 37°C) en lagere luchtvochtigheid (tot 20 %) wordt er nog voortgeplant. Beneden de 12 °C komen de eitjes niet meer uit maar ze blijven intact tot het warmer wordt. Bij temperaturen van -20°C en +45°C gaan niet alleen de rode bloedluizen dood maar drogen ook de andere stadia, inclusief de eitjes uit. In normale omstandigheden legt elke vrouwelijke bloedluis gedurende 6 weken dagelijks 4 tot 8 eitjes. Het is afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur en luchtvochtigheid) en de parasiet. Bij kippen en volièrevogels loopt dit wat uit elkaar. 30 % van de eitjes komen direct uit, 70 % blijft als ei voorraad aanwezig. Je kan je dus voorstellen wat er bij een hittegolf gebeurt. Niet alleen nemen de volwassen, eitjes leggende bloedluizen exponentieel toe maar ook de eitjesvoorraad wordt enorm. Zo kunnen de bloedluizen gemakkelijk de winter overbruggen. Deze voorraad eitjes is zeer moeilijk te bestrijden.
Als je bloedluizen overdag opmerkt, mag je ervan uitgaan dat er gemiddeld al 5000 exemplaren aanwezig zijn.
Waar komt bloedluis vandaan?
Vele mensen vragen zich af: ‘hoe kom je aan bloedluis?’. Dat is een interessante vraag want zo kan je preventief je probleem aanpakken en dat is ook het beste wat je kan doen!. Bloedluizen of beter gezegd, bloedmijten kunnen via verschillende wegen het hok besmetten.
- Wilde vogels kunnen bloedluizen binnen brengen als ze in de dierenverblijven komen mee eten.
- Oude, leegstaande hokken kunnen nog eitjes van bloedluizen huisvesten. Zovlug de hokken terug bevolkt worden, komen de eitjes uit. Ze kunnen 8 tot 9 maanden intact blijven in eistadium. Koop dus nooit een tweedehands kippenhok.
- Katten en mensen kunnen bloedluizen overbrengen. Ga bijvoorbeeld als burendienst nooit bij je buren eieren rapen als één van beide hokken besmet is met bloedluizen.
- Transportkooien en tentoonstellingskooien kunnen bloedmijten overdragen.
- Bij een aankoop van gevogelte, kan er bloedluis mee komen. In principe zitten ze enkel ’s nachts op gevogelte om bloed te zuigen maar het is zeker niet onbestaande dat ze met de dieren mee reizen naar een nieuwe eigenaar. Vooral ook batterijkippen die je een tweede leven wilt geven, kunnen bloedluis bij zich hebben.
Conclusie: Wees dus steeds alert! Vermijd contact met andere kippenhokken en andere volièrevogels. Zet nieuwe vogels of kippen eerst in quarantaine. Houd je hok zo proper mogelijk en zorg dat knaagdieren en vogels niet aan het eten kunnen. Reinig de transport- en tentoonstellingskooien.
Hoe lang leeft een bloedluis?
De gemiddelde leeftijd van een bloedmijt bedraagt 42 dagen. Bij lage temperaturen kunnen bloedmijten veel langer leven, tot 50 dagen en meer.
Temperaturen hoger dan 40°C en lager dan 3°C zijn dodelijk voor bloedluizen. Maar de eieren blijven ook bij deze temperaturen intact en komen later uit als de temperaturen gunstig zijn. Vandaar dat de bloedmijten na de winter terug tevoorschijn komen en hun ontwikkeling en voortplanting kunnen verder zetten.
In lege hokken, waar geen kippen of gevogelte meer in aanwezig zijn, gaan de bloedluizen afsterven na verloop van tijd maar de eieren wachten op nieuwe gastheren.
Hoe lang overleeft bloedluis in een leeg hok zonder bloed?
Volwassen bloedluizen kunnen zonder gevogelte maar enkele weken overleven maar de eitjes overleven 8 à 9 maanden! Deze blijven inactief zolang er geen kippen of gevogelte aanwezig is. Vanaf het moment dat er terug kippen of vogels zijn, komen de eitjes uit en start opnieuw de bloedluisproductie.
Bloedluis herkennen; wat zijn de symptomen van bloedluis?
Bloedluizen blijven heel lang onzichtbaar voor de mensen omdat ze lichtschuw zijn en zich in de dag verstoppen in kieren en spleten. Het is echter noodzakelijk voor een effectieve bestrijding, dat je ze zeer snel opspoort. Hoe herken je bloedluis?
- Wrijf dagelijks over de binnen- en buitenkant van je nestblokken van de vogels. Merk je rode sporen bij het wrijven, dan heb je bloedluis.
- Controleer in volières en kippenhokken de kieren en zitstokken. Je kan met een wit papier in de kieren wrijven. Gaat het rood kleuren, dan heb je bloedmijten.
- Controleer de houders van drinkflessen en eetpotjes die aan de tralies van volières bevestigd worden. Ook dit zijn ideale plekken om bloedmijt te huisvesten.
- Ga ’s avonds met een lamp het hok controleren op bloedluizen die op zoek zijn naar gastheren.
- Hang een bloedluisval op in je hok. Hiermee vang je zowel de mannelijke als vrouwelijke bloedluizen weg.
- Als je dieren futloos worden of mager, mag je ervan uitgaan dat je veel bloedluis hebt! Ze leggen dan ook weinig of geen eieren meer. Je kan trouwens zonder problemen de eieren eten van kippen met bloedluis, mochten ze toch blijven leggen.
- Als de kam van de kip bleek wordt, wijst dit op bloedarmoede. Ook dan is de toestand zeer ernstig en moet er drastisch ingegrepen worden.
Bloedmijt
Bloedmijt of bloedluis is hetzelfde. In de volksmond spreken we vaak van bloedluis maar eigenlijk is het een bloedmijt gezien ze zoals alle mijten acht poten heeft. Officeel noemt de bloedmijt Dermanyssus Gallinae. Bij Biogroei kan je roofmijt tegen bloedmijt kopen. Deze roofmijten ‘Chickenheppie’ gaan de verschillende stadia van bloedmijt afdoden. Zowel rode bloedmijt (mijten die zich vol bloed hebben gezogen) als witte bloedmijt (mijten die geen bloed hebben gezogen) worden door de roofmijten Chickenheppie aangepakt.
Bloedluis bestrijden
Bloedluis op kippen en bloedmijten op gevogelte kan je biologisch bestrijden met roofmijten tegen bloedluis, een biologisch bloedluismiddel. De roofmijten sporen de bloedluizen op in het hok en zuigen ze leeg. Bloedluizen zijn zeer snel immuun aan chemische middelen, dat probleem heb je niet met roofmijten tegen bloedluis.
Uit onderzoek blijkt dat roofmijten het beste werken als ze worden ingezet vooraleer een grote plaag is ontstaan. Je kan dit vroeg in het seizoen doen door om de 2 à 3 weken een kleine hoeveelheid roofmijten preventief uit te zetten. Of je kan met de bloedluisval controleren wanneer er roofmijten opduiken en dan de kokers van 10.000 of 25.000 roofmijten uitzetten, afhankelijk van de grootte van je kippenhok. In geval van een bloedluisplaag, eerst diatomeeënaarde gebruiken om de populatiedruk aan bloedluizen te verminderen en nadien pas Chickenheppie roofmijten toepassen.
Het beste middel tegen bloedluis is preventie
Bloedmijten zijn inherent aan kippen en gevogelte, alleen zie je ze pas als ze in enorme aantallen aanwezig zijn in de dierenverblijven. Gezien er altijd bloedmijten zullen zijn en je ze nooit volledig kan uitroeien, is het belangrijk dat je het aantal bloedmijten onder de schadedrempel houdt. Het beste middel tegen bloedluis is daarom PREVENTIE en nog eens preventie!!
- Kies voor een kunststof kippenhok als je een nieuw hok wilt kopen. Dit heeft weinig naden, gladde wanden en is zeer goed te reinigen. Kit in je bestaand hok de spleten en kieren dicht om te vermijden dat bloedluizen erin kunnen schuilen.
- Als je het kippenhok in een deel van een stal of ander bijgebouw maakt of plaatst, moet je beseffen dat de bloedmijten ook in heel de stal of het bijgebouw kunnen huizen. Dit maakt bestrijding zeer kostelijk en bijna onmogelijk.
- Houd je hok rein. Reinig regelmatig de zitstokken, nestblokken, transport- en tentoonstellingshokken.
- Kalk je kippenhok wit met witkalk als je geen kunststofhok hebt.
- Strooi tabaksstro in het hok in plaats van gewoon stro. Gewoon stro heeft holle buisjes waar bloedmijten zeer goed in kunnen schuilen, tabaksstro heeft dit niet.
- Hang een bloedmijtenval op basis van feromonen. Dit lokt zowel de mannelijke als vrouwelijke bloedmijten naar de val. Een val kan gedurende 20 dagen gebruikt worden, dan moet je ze verversen.
- Begin met kleine hoeveelheden Chickenheppie roofmijten uit te zetten vanaf de temperaturen buiten 15°C bedragen. Roofmijten zijn de natuurlijke vijand van bloedluis. Ze kunnen in de kieren en spleten de bloedmijten opjagen en leeg zuigen. Kies voor ons bloedmijten preventiepakket.
- Bloedluis bestrijden via drinkwater met Avimite en zo je kippen beschermen tegen bloedluis. Het is een natuurlijk voedingssupplement dat bestaat uit planten- en kruidenextracten. Door dit bij het drinkwater te voegen, gaat het bloed van de kippen anders smaken waardoor de bloedmijten geen zin meer hebben om bloed te drinken.
Wat doen tegen bloedluis als het al ver gevorderd is?
- Begin met Diatomeeënaarde: dit product is vooral bekend om zijn schurende werking. Het bestaat uit gedroogde en gemalen fossielen van diatomeeën. Diatomeeën zijn microscopisch kleine algen. Hun skelet is kiezelachtig materiaal waar bloedluizen zich aan open schuren waarna ze uitdrogen. Het dierenverblijf inborstelen met diatomeeënaarde, vooral ook in de kieren en spleten gedurende verschillende keren, zorgt dat de populatie bloedluizen vermindert. Diatomeeënaarde kan je ook in de legnest strooien en daar waar de kippen een stofbad nemen. Het kan niet gecombineerd worden met roofmijten tegen bloedluis maar is het beste middel om in eerste instantie een groot deel van de bloedluizen op te ruimen. Als de plaag onder controle lijkt te komen, zijn er nog steeds veel bloedluizen aanwezig. Om deze te doden, gebruik je Chickenheppie.
- Na het reinigen van het hok met water en mogelijks een hoge drukreiniger, zet je Chickenheppie uit. De roofmijten jagen de bloedluizen uit de kieren van het hok, waar je met de diatomeeënaarde niet aankon. Deze behandeling herhaal je na 2 à 3 weken.
- Gebruik Avimite vanaf dat je de bloedluizen vaststelt. HIerdoor gaan de kippen minder last hebben van de bloedluizen.
Roofmijt bestellen tegen bloedluis
Bij Biogroei kan je roofmijten tegen bloedluis online bestellen en kopen. Deze roofmijten worden aangeboden onder de naam ‘Chickenheppie’, jij wilt toch jouw kippen ook terug gelukkig zien?!
Chickenheppie wordt in verschillende hoeveelheden aangeboden. Enerzijds een preventief bloedluis pakket waarbij je een koker van 2500 roofmijten koopt in combinatie met een bloedmijtenval, anderszijds kokers met roofmijten voor 10 of 25 m2 om bloedluis effectief te bestrijden.
Heel het jaar rond is Chickenheppie beschikbaar. Ook in de winter kan je zo bloedluis bestrijden met roofmijten in verwarmde ruimtes.
Wat zijn de gevolgen van bloedluis bij kippen?
De gevolgen zijn afhankelijk in welke mate de bloedluis voorkomt. Vanaf het moment dat er 100 tot 200 bloedmijten per kip voorkomen, wordt de schadedrempel overschreden en gaan de kippen er last van hebben. Jijzelf gaat op dat moment de bloedluizen nog niet waarnemen.
Je kunt ervan uitgaan dat je ongeveer 5000 bloedluizen hebt voordat je ze effectief gaat zien. Als je de bloedluizen laat woekeren, dan gaat dit ernstige gevolgen hebben voor de kippen:
- Slapeloosheid en minder eten
- Afvallen
- Kip verzwakt door bloedluis
- Minder eieren leggen
- Bloedarmoede wat blijkt uit een bleke kam
- In het ergste geval gaan de kippen dood door bloedluis
Bloedluis bij mensen
Ondanks dat bloedmijten lichtschuw zijn, kan je ze bij een grote aantasting op je handen en armen aantreffen terwijl je eieren raapt. Ze verblijven in de legnesten onder het stro en in kieren van het hok. Bloedluis is niet gevaarlijk voor mensen maar kan wel huidirritaties geven. Rode bloedluis die bij mensen op de arm kruipen, zijn veel zichtbaarder dan de wit-grijsachtige bloedmijten. Deze laatste zijn evenzeer bloedmijten, ze hebben zich alleen niet dik gedronken aan bloed waardoor ze geen rode kleur hebben. Zowel de rode als lichtgekleurde bloedluis kan op mensen voorkomen bij het rapen van eieren of het reinigen van het hok. Zo kan je ingeval van een bloedluisplaag ook bloedluis in huis halen.
Bloedluis op appelboom
Wollige bloedluizen zijn wollige luizen die, als je ze dood knijpt, een bruinrode kleur afgeven. Deze appel bloedluizen vormen hele kolonies die zichtbaar zijn als behaarde, witte plekken op de takken van de bomen. Ze kunnen zorgen voor woekeringen, bloedluiskanker en barsten in het hout. Wollige bloedluis komt vooral voor op appelvariëteiten, maar het kan ook een sierkwee, dwergmispel, vuurdoorn en meidoorn aantasten.
Bloedluis bestrijden in appelboom
Appelbloedluis kan je het best bestrijden met Chrysopa larven. ‘Chrysopa carnea is de Latijnse naam voor de groene gaasvlieg. Het is een inheemse insect dat van nature voorkomt in boomgaarden waar geen gif wordt gebruikt. De volwassen gaasvlieg voedt zich met nectar en stuifmeel, maar haar larven zijn echt veelvraten. De larven eten behalve wollige bloedluis ook blalduis, spint, eitjes en kleine rupsen en tripslarven.
Biologische bestrijdingsmiddelen koop je bij Biogroei
Biologische, natuurlijke bestrijdingsmiddelen koop je gemakkelijk en snel bij Biogroei. Het bestellen van een bestrijdingsmiddel kan online via onze webshop. Als je een bestelling hebt geplaatst, dan wordt het pakketje de volgende dag bij je thuis geleverd of je kunt het bij ons komen ophalen. We verzenden dagelijks naar België, Nederland en andere Europese landen met verschillende koerierdiensten.