Bietenvlieg

Zie je sporen op de snijbietbladeren, lijken het precies gangetjes en weet je niet wat er aan de hand is? Wat is er gaande en hoe pak je dit aan?
... Lees meer
1 product
Sorteer op

Mineervlieg snijbiet

Misschien zien jouw snijbietbladeren er ook zo uit en heb je geen idee wat er aan de hand is? Snijbiet wordt nochtans niet snel ziek. Af en toe komt er een bladvlekkenziekte op de oudere bladeren maar hier stelt zich een ander probleem. De snijbietbladeren zijn gemineerd door de bietenvlieg.

De bietenvlieg is een mineervlieg, ze maakt mineergangen in de bladeren van verschillende aanverwante plantensoorten. Ze kan suikerbiet, rode bieten, voederbiet, spinazie en snijbiet aantasten.

De twee belangrijkste bietenvlieg soorten zijn Pegomya betae en P. hyoscyami. P. betae komt vooral bij ons voor. P. hyoscyami komt voornamelijk in Zuid-Europa voor tot in het midden van Frankijk en het zuiden van Duitsland.

Het is een kwestie van de aangetaste bladeren zo snel mogelijk te verwijderen. Zo voorkom je dat het probleem zich uitbreidt.

Levenscyclus van de bietenvlieg

De bietenvlieg overwintert als pop in de grond.

Vanaf eind april komt de vlieg uit de pop en gaat ze op zoek naar de geschikte waardplanten om eitjes af te leggen. Een vrouwtje kan 50 tot 70 eitjes afleggen. Dit gebeurt in pakketjes van 3 tot 10 eitjes aan de onderzijde van de bietenbladeren.

Na 3 tot 5 dagen komen de larven uit de eitjes. Ze kruipen meteen in de bladeren waar ze zich voeden met bladmoes en waardoor er mineergangen ontstaan. Eén made kan meerdere bladeren en zelfs meerdere planten tijdens haar korte leven infecteren. Een larve wordt tot 7 mm groot.

Na 10 tot 22 dagen zijn de larven volgroeid en laten ze zich vallen uit de gangen om op de grond te verpoppen. De temperatuur van dat moment bepaalt hoe snel de larven zich ontwikkelen.

Na een verpopping van enkele weken, komt de nieuwe bietenvlieg tevoorschijn en begint er een nieuwe levenscyclus.

De bietenvlieg lijkt sterk op een kamervlieg. De bietenvlieg kent drie generaties per jaar in Nederland. Daardoor zijn mineergangen zichtbaar in mei bij de vroege teelt en in juli en september-oktober bij de late teelt. In Zuid-Europa kunnen 4 tot 5 generaties per jaar voorkomen.

Schade mineervlieg snijbiet

Schade van bietenvlieg?

De larven van de bietenvlieg vreten kleine, lichte gangen in de bladeren. Oudere larven maken grote gangen en bij een zware aantasting kunnen grote delen van de bladeren bruin worden en afsterven.

De schade is uiteraard verschillend ingeval bladgroenten zoals spinazie en snijbiet geïnfecteerd zijn of knolgewassen zoals suikerbieten en rode bieten.

Bij een zware aantasting in bladgewassen zijn de bladeren verloren. Spinaziebladeren moeten naar de GFT-bak, ze mogen zeker niet worden gecomposteerd. Bij snijbiet kunnen de stengels nog wel geoogst en gegeten worden.

Ingeval van suikerbiet en rode biet kunnen de knollen geoogst worden. Het is pas als veel blad is aangetast (meer dan 30%) dat dit invloed heeft op de ontwikkeling van de knollen.

Wat kan je doen tegen de bietenvlieg?

  • Goed controleren is cruciaal. Zeker als je vorig jaar last hebt gehad van de bietenvlieg, moet je het volgend seizoen extra opletten vanaf mei als je gevoelige planten hebt staan.
  • De bladeren meteen verwijderen als de eerste mineergangen zichtbaar zijn, is het meest effectief.
  • Bij een beginnende aantasting kan Felti-care als bladbehandeling over de bladeren gespoten worden.
  • Belangrijk is om de moestuinplanten voldoende te laten roteren in de tuin.
  • Gezien de bietenvlieg ook een aantal onkruidplanten als waardplant heeft, is het belangrijk om het onkruid goed te beheersen. Onkruiden zoals melganzevoet, uitstaande melde en papegaaienkruid zijn waardplanten.