Over Biogroei


Mathias & Es

Biogroei is een familiebedrijf in het hartje van Huldenberg, opgericht in 1994 door Es Mannaerts. Biologische tuinieren was toen nog een uitzondering, kunstmeststoffen en chemische middelen de toekomst. Ik was overtuigd dat het anders kon en moest.

Mijn missie was om natuurlijke bestrijdingsproducten beschikbaar te stellen voor de tuinliefhebber. Producten zoals natuurlijke vijanden, aaltjes en feromoonvallen. En dit via tuincentra en de particuliere verkoop in mijn biologische tuin-winkel. Na vijftien succesvolle jaren is deze winkel overgegaan in het huidige bedrijf Biogroei.be.

Vandaag is er meer aandacht voor natuur en milieu. Ook bij tuinieren is er een groeiende aandacht om processen op een natuurlijke manier te laten verlopen. Maar wat doe je bijvoorbeeld met plaaginsecten in je tuin?

Met onze jarenlange opbouw aan kennis en ervaring kunnen wij je hierbij zeker helpen. Net als met het groot aanbod aan nuttige insecten, aaltjes en feromoonvallen, naast onze innovatieve en andere natuurlijke producten.

Laat je via de website leiden naar heel wat productinformatie en instructiefilmpjes. Je vindt er zeker wat je zoekt. En mocht je eventueel toch een vraag hebben waar je nog geen antwoord op vond, dan horen wij dit graag van je.

Mathias & Es


Biogroei moestuin

Doel Biogroei

Het ultieme doel van Biogroei is elke tuinier te laten werken naar een tuin in evenwicht. Dit betekent dat het gecreëerde ecologisch systeem uiteindelijk zelf zijn natuurlijke vijanden aanpakt. In de eerste plaats zullen de planten, maar later ook lieveheersbeestjes, gaasvliegen, vogels, egels,… de plagen onder controle houden. Er groeit een samenwerking tussen alle bewoners.

Hoe meer je tuin evolueert naar dit punt, hoe minder werk het nog vergt om je tuin te ontdoen van allerlei gedierte. Zonder gebruik te moeten maken van chemische bestrijdingsmiddelen neemt voortaan de tuin zelf je taak over. Jij hoeft alleen nog maar te genieten van de creaties en vooral verwondert te staan naar wat de natuur je zal aanbieden.

Biogroei-tuin

Biogroei brengt dit ook zelf in praktijk. Aan onze dispatching in Loonbeek is reeds dertig jaar een plantentuin, kas én een moestuin gekoppeld. Uiteraard hadden wij in den beginne last van plaagsoorten wegens gebrek aan hun natuurlijke vijanden. Eerst dienden biotoopjes gemaakt waarin planten en dieren zich thuis konden voelen. Een pad en een egel passeerden dan misschien wel, maar het was toch vooral de bedoeling dat zij bleven. Eens de egel een overwinteringsplaats had gevonden, zou die voortaan met plezier en veel smaak de slakken verorberen. Ieder zijn favoriete gerechtje, nietwaar?

Maar wat is nu precies de rol van mieren in een tuin? Is het een plaagsoort of zijn ze nodig? Of worden zij onder controle gehouden door een Groene specht? En de staartmezen, plukken die de spinnen uit de hoeken van de ramen? Merels die huisjesslakken niet teveel laten uitgroeien? Maar is er een veilige haag of boom waar een merelkoppel zijn nest in kwijt kan? En die pad die zich maar al te graag rond eet met vliegen en andere insecten…

Wij delen heel graag onze persoonlijke kennis en ervaringen met jullie, alsook de resultaten van de voortschrijdende studies vanuit de andere studiecentra. Hiertoe stellen wij verschillende kanalen ter beschikking: het Biogroei-kenniscentrum, onze blog, beurzen met onze stand, artikelen in verscheidene vakbladen, presentaties en voorstellingen die wij geven.

Wil je snel de laatste tips ophalen, acties meenemen of onze laatst toegevoegde pagina’s van onze site doorlezen, schrijf je dan in op onze maandelijkse nieuwsbrief.

Serving nature

100% biologische
Al onze producten zijn 100% onschadelijk voor mens, natuur en dier.

Biogroei wil graag met jou de natuur helpen. Een tuin is immers in oorsprong een kunstmatig aangelegd biotoop waarin het ecologisch evenwicht is verstoord. Sommige soorten kunnen daardoor uitgroeien tot heuse plagen. Door te kiezen voor ons gamma, voorkom je nevenschade tijdens de bestrijding. Je tuin zal zich dan sneller omvormen tot een stuk échte natuur.

Duurzame bedrijfsvoering

Het begrip duurzaam trekken we ook door binnen onze bedrijfsvoering:

 • Voor het inpakken gebruiken we hoofdzakelijk op maat gemaakte dozen. Dit beperkt de hoeveelheid vulmateriaal.
 • Bij het versturen van bijzondere productcombinaties recycleren wij de verpakking van onze producenten.
 • Opvullen gebeurt eveneens met gerecycleerd materiaal of honderd procent recycleerbare luchtzakjes.
 • Dient de verzending gekoeld te blijven, dan nemen we EPS-dozen met koelelementen op basis van water.
  Deze dozen mag je bij ons terug binnenbrengen of zelf gebruiken. De koelelementen kan je telkens opnieuw invriezen.
 • Het leveren van een bestelling met een pakketdienst zorgt steeds voor CO₂-uitstoot. Echter wordt alle CO₂-uitstoot gecompenseerd, waardoor de levering CO₂- neutraal tot bij u gebracht wordt.
 • Onze meeste producten dienen best verwerkt te worden onder de 18°C. Ons warenhuis bevindt zich dan ook onder de grond en kent daardoor een constante temperatuur zonder gebruik te maken van koelapparatuur.
  Producten die bewaard moeten worden bij een nog lagere temperatuur (feromooncapsules: -18°C, aaltjes: 5°C) koelen we met A+++ gecertificeerde koelcellen.
 • Ook onze website heeft geen enkele invloed op het milieu. De servers zijn honderd procent green gehost.

This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org
www.biogroei.be is gehost op 100% groene servers.

Onderzoek

Om steeds producten aan de hoogste kwaliteit te kunnen leveren, doen wij heel wat onderzoek of zijn betrokken bij andere studieprojecten.
Enkele voorbeelden:

 • Kwaliteitstesten bij Adalia bipunctata om de hoogste standaard te bereiken aan larven van lieveheersbeestjes. Alle klanten ontvangen tevens minimum het aantal gevraagde larven.
 • Testen naar de beste verpakkingsmogelijkheden bij extreme temperaturen van zomer en winter. Resultaat: De producten worden steeds verpakt in de meeste ideale verpakking afhankelijk van de buitentemperatuur.
 • Uitzetten van larven van lieveheersbeestjes in laanbomen met behulp van throwline-techniek.
 • Opstarten van het onderzoek “Beheren van bladluizen op bomen met behulp van natuurlijke vijanden”, in samenwerking met de Hogeschool Gent (2017-2019). Biogroei is hierbij één van de drie hoofdpartners.

Kennisoverdracht

Kennisoverdracht is één van de belangrijkste factoren om ons ultieme doel te bereiken. Via onze nieuwsbrief publiceren we zeer veel tips en staan we je bij met advies. Wekelijks vullen we ons kenniscentrum en blog aan met nieuwe informatie.

We schrijven maandelijks een artikel omtrent ecologisch tuinieren in het maandblad TuinHier. Met een oplage van 25 000 exemplaren vormt ook dit een mooi medium voor de verspreiding van onze visie.

Voorblad Tuinhier tijdschrift


Verder verzorgen we opleidingen aan landbouwscholen, presentaties voor tuinverenigingen en opendeurdagen van enkele partners.

Presentatie Tuin congres
Presentatie Tuin congres


In het voorjaar staat Biogroei op de grootste beurzen van Vlaanderen, ondermeer de tuindagen van Beervelde en de Radio 2-tuindag. Kom zeker eens langs; we leren onze klanten graag persoonlijk kennen.

Stand Biogroei op tuindagen van Beervelde

Partners

In 2017 startten we een wetenschappelijk onderzoek rond “Beheren van bladluizen op bomen met behulp van natuurlijke vijanden”. Hierbij is Biogroei één van de hoofdpartners. Er wordt beroep gedaan op onze kennis en ervaring. Ook het leveren van nuttige insecten behoort hierin tot onze verantwoordelijkheid.

Logo Hogeschool Gent


Tuinhier, de vroegere volkstuin, is met hun 25.000 actieve leden één van de grootste en oudste tuinverengingen van Vlaanderen. Tuinhier werkt nauw samen met Biogroei. Zo hebben wij de eer om elke maand een artikel te schrijven over ecologische tuinieren in het Tuinhier maandblad en krijgen alle Tuinhier leden 5% korting op de Biogroei producten.

Logo TuinHier


Velt is de tuinvereniging voor ecologische koken en tuinieren. Zij zijn pionier in het ecologische verhaal en het Velt handboek is dan ook een must-have voor elke ecologische tuinier. De filosofie van Velt en Biogroei gaan hand in hand met elkaar. Zo financieren wij onder andere de campagne 2020Pesticidevrij van Velt.

Logo Velt


In 2016 hebben Biogroei en Natuurpunt een actie op poten gezet waarbij de verkoop van larven van lieveheersbeestjes werd aangemoedigd. Bij elke aankoop op onze webshop van larven van lieveheersbeestjes doneerde Biogroei 5 euro aan Natuurpunt. In de toekomst volgen misschien nog gelijkaardige acties, volg ons en Natuurpunt zeker op Facebook. Hier bovenop verkopen wij insectenhotels van Natuurpunt, waarvan een percentage van de opbrengst naar Natuurpunt gaat. Hierdoor kan Natuurpunt meer natuurgebieden kopen en beheren.

Logo Natuurpunt


Natuurmonumenten is de Nederlandse variant van Natuurpunt. Wij verkopen producten van Natuurmonumenten waarbij een percentage van de opbrengst naar Natuurmonumenten gaat. Hierdoor wordt er meer natuur gecreëerd in Nederland.

Logo Natuurmonumenten


Wil jij leuke, mooie, biologische bloemen in huis? Schrijf je dan in bij onze lokale partner Booketteflowers.be

bloemen
Ecologische bloembinderij en plukveld