Over Biogroei

Het ultieme doel van Biogroei is hobbytuinders/moestuiniers overtuigen en stimuleren om te werken aan een particuliere tuin in evenwicht. Heel veel particuliere tuinen samen in evenwicht creëren immers een mooi stuk natuur in Vlaanderen en Nederland. We spreken van ‘tuinen in evenwicht’ op het moment dat plagen worden opgelost door de aanwezige natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen, vogels en egels en je als hobbytuinder nog zelden of niet moet ingrijpen. Om dit ecologische evenwicht te realiseren in de (moes)tuin moet je beginnen met plagen op een ecologische, biologische en natuurlijke manier op te lossen en alle spuitmiddelen achterwege te laten.

Wij brengen onze visie ook in de praktijk. Bij onze dispatching te Loonbeek bevindt zich een grote natuurlijke (moes)tuin. In de Biogroei-tuin worden al 30 jaar plagen opgelost op een effectieve ecologische manier. Hierdoor zijn veel natuurlijke vijanden in de Biogroei-tuin komen bewonen en is onze tuin in evenwicht. Bij ons in de tuin vind je padden, egels, mezen, loopkevers, gaasvliegen en zweefvliegen maar ook mollen en mieren, merels en duiven.


Onze ervaring en kennis delen we graag met u voor het creëren van een natuurpark via ons kenniscentrum, blog, beurzen, voorstellingen, opendeurdagen en vakbladen.

Ook sturen we elke maand een nieuwsbrief met tips, acties en te lezen pagina's zodat je zeker de belangrijkste dingen niet mist. Je kunt je onderaan van elke pagina (in de footer) inschrijven op onze nieuwsbrief.

Fig.1 - Biogroei moestuin

Serving nature

Biogroei wilt samen met jou de natuur helpen. Ons gamma heeft geen enkele negatieve invloed op de natuur, dier of mens en zal zeer specifiek werken tegen het plaaginsect. Door ons gamma te gebruiken dien je de natuur, serving nature with all! Wij brengen een stukje natuur naar jou, waardoor jij een stukje natuur kan realiseren.

Fig.2 - Al onze producten zijn 100% onschadelijk voor mens, natuur en dier.

Duurzame bedrijfsvoering

Buiten het duurzame productgamma proberen we in de mate van het mogelijke dit ook door te trekken naar onze bedrijfsvoering.

  • Uw bestelling moet ingepakt worden, hiervoor gebruiken we voornamelijk op maat gemaakte dozen zodat we zo weinig mogelijk vulmateriaal moeten gebruiken. Als we eens uitzonderlijke bijzondere productcombinaties moeten verzenden gebruiken we steeds gerecycleerde dozen van onze producenten.
  • Als we uw doos moeten opvullen is dit meestal met 100% recycleerbare luchtzakjes of met opvulmateriaal van onze producenten.
  • Wordt uw bestelling gekoeld verzonden? Dan maken we gebruik van EPS dozen met een koelelement op waterbasis. Een herbruikbare EPS doos mag u altijd terug binnen brengen, deze gebruiken we dan gewoon nog eens. U kunt de EPS doos ook gebruiken als koelbox bij het winkelen. Het koelelement op waterbasis kun je perfect hergebruiken door opnieuw in te vriezen.
  • Het versturen van een pakketje met een pakketjesdienst zal altijd zorgen voor een CO2 uitstoot. Echter wordt alle CO2 uitstoot gecompenseerd, waardoor uw bestelling CO2 neutraal tot bij u wordt gebracht.
  • Het grootste gedeelte van onze producten worden best ingepakt onder een constante temperatuur van 18°C. Doordat onze warehouse gebouwd is in het landschap, onder de grond, bevind zich hier een constante temperatuur van 18°C in zomer en winter. Hierdoor sparen we de natuur, door geen onnodige koelapparatuur te moeten gebruiken. Producten die bij een lagere temperatuur moeten bewaard worden zoals feromooncapsules (-18°C) en aaltjes (5°C) koelen we met A+++ gecertificeerde koelcellen.
  • Onze website heeft geen enkele invloed op het milieu. Zo zijn onze servers 100% green gehost. Surfen op onze site heeft geen enkele invloed.
This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org
Fig.3 - www.biogroei.be is gehost op 100% groene servers.

Geschiedenis

Biogroei is sinds 1995 actief in de wereld van biologische bestrijding en mag dan ook waardig de naam van ‘Pionier’ dragen. Meer dan 25 jaar staan wij met hart en ziel achter de biologische bestrijdingstechnieken door middel van nuttige insecten, nematoden en feromoonvallen. Met de jaren hebben we op vele vlakken ervaring opgedaan in deze groeiende markt. Enerzijds op de professionele markt met name naar gemeenten, tuinders en tuinaanleggers toe, anderzijds op de particuliere markt via tuincentra en deze webshop. Groeien naar een steeds groenere samenleving, daar staat Biogroei voor!

Oprichtster

Ik ben Es Mannaerts en oprichter van Biogroei. Op het moment dat ik in 1995 startte met Biogroei was ik een jonge, groene vogel vol idealisme. Groen ben ik nog altijd, jong spijtig genoeg niet meer! Reeds in 1995 wou ik innovatieve biologische bestrijdingsmethodes bij de particulier brengen, namelijk schadelijke insecten met nuttige insecten bestrijden. Handelspartners vonden me in die tijd een witte raaf. Ik moest maar eens terugkomen als de markt er rijp voor was!

Nu meer dan 20 jaar later geloof ik nog steeds in mijn project en is de markt er klaar voor. Iedereen beseft nu dat er alternatieven zijn voor de chemische bestrijding die onze planeet niet ten gunste komt en is bereid hiermee te werken. En wij staan voor u klaar om u in deze wonderlijke wereld te introduceren!

Zaakvoerder

Sinds 1 april 2016 ben ik, Mathias Vanduffel zaakvoerder geworden van Biogroei. Als industrieel ingenieur, gegroeid in het ondernemerschap, heb ik vanuit mijn liefde voor de natuur in Biogroei de perfecte mix gevonden.

Fig.4 - Mathias & Es

Onderzoek

Om steeds de beste producten aan de beste kwaliteit te leveren doen wij heel wat onderzoek of zijn we betrokken bij onderzoeksprojecten. Service en kwaliteit primeren in het werken met levend materiaal.
Enkele voorbeelden:

  • Kwaliteitstest Adalia Bipunctata. Resultaat: Perfecte kwaliteit van larven van lieveheersbeestjes. 100% van de klanten ontvangen minimum het gevraagde aantal larven.
  • Verpakkingsmogelijkheden tijdens extreme temperaturen (winter & zomer). Resultaat: De producten worden steeds verpakt in de meeste ideale verpakking afhankelijk van de buitentemperatuur.
  • Uitzetten van larven van lieveheersbeestjes in laanbomen m.b.v. throwline techniek.
  • “Beheren van Bladluizen op bomen m.b.v. natuurlijke vijanden” – Onderzoek in samenwerking met Hoge School Gent van 2017-2019. Hier is Biogroei één van de drie hoofdpartners.

Kennisoverdracht

Volgens ons is kennisoverdracht één van de belangrijkste factoren om ons ultieme doel te realiseren. Zo verspreiden we zeer veel tips en advies via onze nieuwsbrief. Alsook proberen we wekelijks ons kenniscentrum en blog uit te breiden met nieuwe informatie.

Maandelijks schrijven we ook een artikel over ecologische tuinieren in het maandblad van TuinHier. Met een verspreiding van 25.000 exemplaren is dit een mooi medium voor de verspreiding van onze visie.

Fig.5 - Voorblad Tuinhier tijdschrift


Ook voorzien wij opleiding voor landbouwscholen, geven wij presentaties aan tuinverenigingen en staan we op opendeurdagen van enkele partners.

Fig.6 - Presentatie Tuin congres
Fig.7 - Presentatie Tuin congres


We zijn in het voorjaar ook terug te vinden op de grootste tuinbeurzen van Vlaanderen zoals de tuindagen van Beervelde en Radio 2 tuindag. Kom zeker eens kennis maken met ons, we leren onze klanten graag persoonlijk kennen.

Fig.8 - Stand Biogroei op tuindagen van Beervelde

Partners

We zijn in 2017 gestart met een wetenschappelijk onderzoek rond “Beheren van Bladluizen op bomen m.b.v. natuurlijke vijanden” waarbij Biogroei één van de drie hoofpartners is. Zowel voor de ervaring en kennis als voor de aanlevering van de nuttige insecten die in het onderzoek gebruikt worden.

Fig.9 - Logo Hogeschool Gent


Tuinhier, de vroegere volkstuin, is met hun 25.000 actieve leden één van de grootste en oudste tuinverengingen van Vlaanderen. Tuinhier werkt nauw samen met Biogroei. Zo hebben wij de eer om elke maand een artikel te schrijven over ecologische tuinieren in het Tuinhier maandblad en krijgen alle Tuinhier leden 5% korting op de Biogroei producten.

Fig.10 - Logo TuinHier


Velt is de tuinvereniging voor ecologische koken en tuinieren. Zij zijn pionier in het ecologische verhaal en het Velt handboek is dan ook een must-have voor elke ecologische tuinier. De filosofie van Velt en Biogroei gaan hand in hand met elkaar. Zo staan wij onder andere volledig achter de campagne 2020Pesticidevrij van Velt.

Fig.11 - Logo Velt


In 2016 hebben Biogroei en Natuurpunt een actie op poten gezet waarbij de verkoop van larven van lieveheersbeestjes werd aangemoedigd. Bij elke aankoop op onze webshop van larven van lieveheersbeestjes doneerde Biogroei 5 euro aan Natuurpunt. In de toekomst volgen misschien nog gelijkaardige acties, volg ons en Natuurpunt zeker op Facebook. Hier bovenop verkopen wij insectenhotels van Natuurpunt, waarvan een percentage van de opbrengst naar Natuurpunt gaat. Hierdoor kan Natuurpunt meer natuurgebieden kopen en beheren.

Fig.12 - Logo Natuurpunt


Natuurmonumenten is de Nederlandse variant van Natuurpunt. Wij verkopen producten van Natuurmonumenten waarbij een percentage van de opbrengst naar Natuurmonumenten gaat. Hierdoor wordt er meer natuur gecreëerd in Nederland.

Fig.13 - Logo Natuurmonumenten