Orius | Roofwants tegen trips

4.8/5.0 (9 reviews)
 • De enige natuurlijke vijand die volwassen trips eet
 • Gebruiken bij gevorderde tripsplagen
 • Voor gebruik binnenshuis, buitenshuis en in serres
 • Levertijd wordt berekend...
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op
  Snel naar
  Details

  Zie je op je kamerplanten misvormingen of bruine plekjes aan de onderkant terwijl de bovenkant gaaf lijkt? Kijk eens goed of je geen last hebt van trips, langwerpige insectjes in zwart, oranje of beige kleur naargelang de soorten. Bij dikke bladeren van kamerplanten zie je namelijk aan de bovenkant meestal geen schade. Maar aan de onderkant zuigen tripsen plantencellen leeg die nadien bruin verkleuren.

  Ook je fruitsoorten kunnen leiden onder een tripsaantasting. Aardbeien worden gekenmerkt door verbronzing van de vruchten en vergrijzing van blad, soms misvormde vruchten. Bij druiven zie je vooral bruine puntjes op de blaadjes van jonge scheuten en bij ernstige aantasting bruine steeltjes en verkurkte vruchten.

  Bij groenteplanten zoals komkommer en paprika zie je in eerste instantie de bladeren grijsachtige vlekken krijgen in combinatie met zwarte puntjes. Dat laatste zijn uitwerpselen van trips. Bij een zware aantasting zie je dan ook verkurkingen op de vruchten.

  Heb je veel volwassen tripsen en veel aangetaste planten, dan is Orius voor jou een goede keuze. Meer lezen?

  Wat is Orius?

  Orius Laevigatus, ook wel de bloemenwants genoemd. Het is een inheems insect dat je van nature vaak in de bloemen aantreft waar stuifmeel aanwezig is. Ze is ovaalvormig en ongeveer 2 à 3 mm groot met een mooie kleurschakering in haar dekschild.

  Orius roofwantsen eten larven en volwassen tripsen, geen eitjes. Verder eet Orius ook bladluizen, spint, witte vlieg of motteneieren. Orius is een veelvraat die doodt wat hij tegen komt. Orius heeft veel voedsel nodig. Ze vinden hun prooi op de tast, houden ze vast met de voorpoten en zuigen ze leeg.

  We hebben Orius in een tube van 100 of 500 wantsen en nimfen beschikbaar. De vulstof bestaat uit boekweitschilfers met voedsel voor de insecten tijdens het transport. Een tube van 100 Oriussen kan gebruikt worden op 150 m2.

  Wanneer Orius roofwantsen gebruiken?

  • Orius enkel gebruiken bij veel aantasting van trips. Als er weinig voedsel is en geen stuifmeel, sterft Orius na enkele dagen af.
  • Gebruik orius als er grote tripslarven en volwassen tripsen aanwezig zijn. Zijn er enkel jonge tripslarven en weinig volwassen tripsen, kies dan voor Neoseiulus Cucumeris.
  • Kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Buiten is de kans echter groot dat ze zich verplaatsen naar bloemen omdat ze daar liever vertoeven.
  • Kan een grote tripsaantasting op kamerplanten bestrijden. Zet bloeiende planten tussen de kamerplanten om de Orius te voorzien van stuifmeel. Heb je maar enkele planten, knijp de volwassen tripsen dood en gebruik Neoseiulus cucumeris voor de eitjes en larven.
  • Kan trips op groenten zoals aubergines, komkommers, paprika en meloen bestrijden.
  • Kan gebruikt worden bij aardbeien, druiven en blauwe bes in tunnel of kas.

  Hoe Orius roofwantsen uitzetten?

  Orius wordt geleverd in een strooikoker/tube. De roofwants als volgt inzetten:

  • AANDACHTSPUNT BIJ KAMERPLANTEN: het is noodzakelijk om je aangetaste kamerplanten samen te plaatsen in groep. Zo kunnen de roofwantsen van plant naar plant lopen en vergroot je hun levenskansen. Zet bloeiende planten tussen de kamerplanten om de roofwants te voorzien van stuifmeel.
  • Roofwantsen altijd 's avonds uitzetten.
  • Draai de tube voor het uitzetten verschillende keren rond zodat de roofwantsen gelijkmatig verdeeld worden.
  • In geval van voldoende grote bladeren: strooi de roofwantsen samen met de vulstof in hoopjes op de bladeren. Verspreid de tube over 5 en de koker over 10 punten in en rondom de tripshaarden. In hoopjes uitstrooien is belangrijk om de paring te bevorderen vooraleer ze zich verspreiden over de planten.
  • Indien kleine bladeren: gebruik bioboxen of koffiefilterzakjes en werk op dezelfde manier als hierboven beschreven. Hang de bio-boxen of koffiefilterzakjes verspreid op en verdeel nadien de roofwantsen. Gebruik 5 bioboxen ingeval van de tube en 10 bioboxen ingeval van de koker.
  • Het materiaal moet enkele dagen op de bladeren blijven liggen omwille van de paring. Ook de bioboxen laat je best een week hangen.

  Combineren met een andere roofmijt?

  Orius wordt altijd gecombineerd met Neoseiulus Cucumeris. Deze roofmijten eten de eitjes en jonge larven van trips. Ze zoeken de bladeren gedetailleerd af naar voedsel in tegenstelling tot orius roofwantsen die het moeten hebben van wat ze tegen komen. Orius eet geen eitjes van trips en laat ook vaak de jonge larven gerust.

  Kweekzakjes tegen trips zijn een preventief systeem en kunnen uitgezet worden nadat de plaag onder controle is of om de planten te beschermen tegen een nieuwe aanval van trips. Ze bieden 5 tot 6 weken bescherming en zullen de (overgebleven) eitjes en jonge tripsen in de kiem smoren.

  Hoeveel roofwantsen heb ik nodig?

  We rekenen 1 roofwants per m2 voor kamerplanten. Je kan dus een kamer van 100 m2 vol met planten behandelen met 1 tube Orius 100 stuks. Heb je minder dan 20 aangetaste kamerplanten, kies dan voor Neoseiulus cucumeris en knijp de volwassen tripsen dood.

  Ingeval van rijen groenten of fruit, zet 3 stuks uit per lopende meter. Ingeval een zeer zware aantasting en een grote oppervlakte, ga tot 10 roofwantsen per m2.

  Kan ik roofwantsen bewaren?

  Roofwantsen zijn levende insecten en worden best de dag van ontvangst uitgezet. Je kan Orius 1 tot 2 dagen bewaren in de geleverde verpakking op een koele en donkere plaats. De tube of koker altijd liggend bewaren. Beste bewaartemperatuur is tussen 8°C en 10°C. Niet kouder bewaren.

  Spuiten in combinatie met roofwantsen?

  Nuttige insecten combineren met een chemische of natuurlijk spuitmiddel (Neem, tabak) is geen goed idee. Heb je vooraf gespoten, neem dan met ons contact op. We kunnen van erkende chemische middelen nagaan of ze schadelijk zijn voor roofwantsen en hoe lang je moet wachten om ze alsnog uit te zetten. Van natuurlijke, niet erkende spuitmiddelen is geen residutijd bepaald.

  Nog vragen?

  Reeds 30 jaar heeft Biogroei ervaring in de biologische bestrijdingssector, niet alleen op professioneel vlak maar ook op particulier vlak. De aanpak professioneel – particulier is namelijk totaal verschillend. Weet je niet wat je het beste doet in jouw situatie, contacteer ons dan zodat we je persoonlijk advies kunnen verstrekken.

  Plus- en minpunten
  • De enige natuurlijke vijand van trips die ook de volwassen insecten eet
  • Helpt de eilegcyclus te doorbreken bij zware of gevorderde tripsaantastingen
  • Onwaarschijnlijk dat het een tripsaantasting op eigen houtje oplost: combineer met cucumeris
  • Bij gebruik binnenshuis moeten alle besmette kamerplanten samen worden gegroepeerd voor het beste resultaat
  Video
  placeholder image
  Reviews
  Snel geleverd, netjes verpakt!
  Goede informatie, roodwantsen en roofmijten besteld tegen tripsen. Goed verpakt en diertjes levend en ready to go kunnen uitzetten in huis. Geweldig om te zien hoe ze "voor jou" aan de slag gaan! In vergelijking met chemische bestrijding gaan ze voor je door tot de laatste schadelijke insect verorbert is. De investering waard!
  Goede en snelle levering
  De bestelling was keurig verpakt en snel geleverd. Je kon zien dat de Cucumeris mijten en wansen actief waren. Goede gebruiksaanwijzing. Nu hopen dat ze hun werk ook goed doen dan ben ik helemaal tevreden.
  Hebben mijn plant gered
  Ik had altijd een hekel aan insecten, maar deze nuttige beestjes zijn nu bezig mijn planten te redden nadat die overspoeld werd door tripsen. Goede snelle levering in een gekoeld doosje. Zonder chemische middelen een prima bestrijding. Heel interessant om de beestjes in actie te zien. Alleen jammer dat het per 100 word verkocht, een nog kleinere verpakking voor 1 of enkele planten zou gewenst zijn.
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op