Feromoonval kersenvlieg | Incl 2 feromonen (Rhagoletis cerasi)

4.2/5.0 (8 reviews)
 • De feromoonval kersenvlieg vangt mannelijke kersenvliegen weg
 • Prijs omvat de plastic McPhailval en 2 feromooncapsules, voldoende voor één seizoen
 • Hang de val elk jaar uit voor lekkere kersen zonder maden
 • minus plus
  Levertijd wordt berekend...
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op
  Snel naar
  Details

  Zitten in jouw kersen ook witte wormpjes? Kijk eens goed, zit er in elke kers één wormpje? Dan heb je last van de kersenvlieg. Een kersenvlieg kan tot 80 kersen infecteren. Dit zorgt ervoor dat bijna alle kersen aangetast worden. Eénmaal je de larfjes gezien hebt, is de zin om kersen te eten meestal over!

  Wil je dit op een natuurlijke manier aanpakken? Dan is de kersenvliegval voor jou een goede keuze. Binnen een termijn van enkele jaren breng je de kersvlieg populatie onder de schadedrempel en heb je een rijke oogst aan ongestoken vruchten.

  Feromoonval kersenvlieg

  Ons pakket bevat:

  • een transparant deksel
  • een touwtje
  • een feromoonhoudertje
  • een omgekeerde trechter
  • twee feromooncapsules

  De feromooncapsule wordt in de feromoonhouder geplaatst en vervolgens vastgeklikt in het deksel van de val.

  Feromoon kersenvlieg

  Het feromoon bevat de specifieke geurstof die de vrouwelijke kersenvliegen verspreiden om de mannelijke kersenvliegen te lokken. Het feromoon is dus zeer specifiek. Je kan met een feromoon kersenvlieg enkel mannelijke kersenvlieg wegvangen.

  De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vliegen de val binnen via de opening onderaan in de val. Ze blijven rond het feromoon vliegen tot ze zich uitgeput laten vallen. Dan komen ze in het water van de vangbeker terecht.

  Een feromooncapsule is 5 weken werkzaam. Daarna moet ze vervangen worden door een nieuwe capsule.

  Wat doet de feromoonval?

  Een feromoonval is een hulpmiddel om schadelijke kersenvliegen te monitoren en hun populatie te beheersen. Hoe meer mannelijke kersenvliegen worden weggevangen, hoe minder vrouwelijke kunnen bevrucht worden. Minder bevruchting leidt tot minder ei-afleg en dus minder schadelijke wormpjes.

  Het snel je resultaat hebt, hangt samen met hoeveel kersenvlieg aanwezig is in je eigen tuin en in je omgeving. Sommige mensen hebben al na het eerste jaar goed resultaat, anderen zien na de eerste jaren weinig verandering. Het is pas als de populatie kersenvlieg in je omgeving is afgebouwd, dat het gunstige resultaat zichtbaar wordt. De eerste jaren moet je dus beschouwen als vangjaren.

  Wanneer de feromoonval uithangen?

  De feromoonval moet uitgehangen worden gedurende de volledige vluchtperiode van de kersenvlieg.

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vliegt de kersenvlieg niet tijdens de bloeiperiode maar pas als de kersen beginnen te kleuren. Vroege kersen worden meestal niet getroffen omdat de kersenvlieg dan nog niet vliegt.

  Met de opwarming van de aarde zijn er verschuivingen tussen de begin- en einddatum waarop de insecten vliegen. Wil je op zeker spelen, hang de feromoonval dan van begin mei tot eind juni. De twee bijgeleverde feromooncapsules volstaan om deze periode te dekken.

  Hoeveel vallen moet ik hangen?

  Hang 1 val per 3 laagstam kersenbomen of 1 val per grote hoogstamboom. De fruitbomen moeten zich situeren binnen een straal van 25 meter rond de val. Indien dit niet het geval is, moet je meerdere feromoonvallen hangen.

  Te veel kersenvliegvallen hangen is niet goed. Hang dus nooit meerdere vallen in één boom. Je trekt dan wel massaal kersenvlieg aan maar ze vinden de feromoonvallen niet terug omdat de feromoongeur overal aanwezig is.

  Waar de feromoonval kersenvlieg hangen?

  Hang de val aan de onderkant van de boom, maar wel maximaal zo hoog mogelijk zodat je er nog gemakkelijk aan kan. Het beste is om de val aan de zijkant van de boom te hangen op een luchtige plek.

  Vermijd om de val in volle wind te hangen. Ze gaat dan zwieren in de wind en de geur niet gelijkmatig verdelen over de oppervlakte.

  Zeker ook niet onder het dichte bladerdek van de kersenboom hangen; op die manier kan de feromoongeur zich niet goed verspreiden.

  Feromooncapsules bewaren

  Bewaar de feromooncapsule in de vriezer in een gesloten potje om de feromoongeur maximaal te behouden. Je kan feromooncapsules die je in de diepvriezer bewaart het jaar van aankoop en het jaar nadien gebruiken. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur voor een langere periode, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.

  Feromonen apart kopen

  Gezien de feromoonval kersenvlieg een plastic val is die je elk jaar opnieuw kan gebruiken, volstaat het om jaarlijks nieuwe feromooncapsules te kopen.

  Vragen?

  Bij ons vind je professionele informatie op consumentenmaat. Heb je nog vragen, contacteer ons dan tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag tussen 9 u en 17 u. Wij helpen je graag verder!

  Plus- en minpunten
  • plus-circle Met consequent gebruik ben je verlost van maden in de kersen
  • plus-circle Geleverd met voldoende feromonen voor 1 seizoen; losse feromonen zijn apart te koop
  • plus-circle Buiten seizoen kan je de val ook gebruiken als vangpot voor wespen
  • minus-circle Vangsysteem: resultaat hangt af van de kersenvlieg populatie in jouw omgeving
  • minus-circle Vangt geen Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii). Zie bij Suzukii fruitvlieg als plaag.
  Reviews
  star star star star star
  Zoals het hoort
  Duidelijke communicatie over hoe en wat, zowel op vlak van producten en hun gebruik als wat betreft de levering.
  Pluspunt is de snelle service.

  Wij gebruiken dit product jaarlijks tegen de kersenvlieg en wanneer wij het correct gebruiken, hebben wij nauwelijks wormen in onze kersen.
  star star star star star
  Ferrmoonval en gele plakplaten
  Alles gedaan volgens beschrijving maar geen verbetering. Ferrmoonval en grote gele plakplaten gehangen.
  star star star star star
  goede uitleg op de site, levering snel en prima in orde
  duidelijke info op de website, waardoor je goed weet wat je best kunt gebruiken en hoe.
  eenvoudige bestelling en vlotte levering.
  Kim
  Hulp nodig?
  We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
  Neem contact met ons op