McPhailval kersenvlieg | Incl 2 feromonen (Rhagoletis Cerasi)

4.2/5.0 (8 reviews)

De McPhailval is een feromoonval die in combinatie met de kersenvliegcapsule gebruikt wordt om de mannelijke kersenvliegen weg te vangen. Prijs omvat de plastieke val + twee feromooncapsules, voldoende voor één seizoen.

Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Zitten in jouw kersen ook witte wormpjes? Kijk eens goed, zit er in elke kers één wormpje? Dan heb je last van de kersenvlieg. Een kersenvlieg kan tot 80 kersen infecteren. Dit zorgt ervoor dat bijna alle kersen aangetast worden. Eénmaal je de larfjes gezien hebt, is de zin om kersen te eten meestal over!

Wil je hier komaf met maken op een natuurlijke manier? Dan is de kersenvliegval voor jou een goede keuze. Met deze val kan je op termijn van enkele jaren de kersenvlieg biologisch bestrijden.

Feromoonval kersenvlieg

Ons pakket bevat:

  • een transparant deksel
  • een touwtje
  • een feromoonhoudertje
  • een omgekeerde trechter
  • twee feromooncapsules

De feromooncapsule wordt in de feromoonhouder geplaatst en vervolgens vastgeklikt in het deksel van de val.

Feromoon kersenvlieg

Het feromoon bevat de specifieke geurstof die de vrouwelijke kersenvliegen verspreiden om de mannelijke kersenvliegen te lokken. Het feromoon is dus zeer specifiek. Je kan met een feromoon kersenvlieg enkel kersenvlieg wegvangen.

De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vliegen de val binnen via de opening onderaan in de val. Ze blijven rond het feromoon vliegen tot ze zich uitgeput laten vallen. Dan komen ze in het water van de vangbeker terecht.

Een feromooncapsule is 5 weken werkzaam. Daarna moet ze vervangen worden door een nieuwe capsule.

Wat doet de feromoonval?

Een feromoonval is een hulpmiddel om schadelijke kersenvliegen te monitoren en hun populatie te beheersen. Hoe meer mannelijke kersenvliegen worden weggevangen, hoe minder vrouwelijke kunnen bevrucht worden. Minder bevruchting leidt tot minder ei-afleg en dus minder schadelijke wormpjes.

Het snel je resultaat hebt, hangt samen met hoeveel kersenvlieg aanwezig is in je eigen tuin en in je buurt. Sommige mensen hebben al na het eerste jaar goed resultaat, anderen zien na de eerste jaren weinig verandering. Het is pas als de populatie kersenvlieg in je omgeving is afgebouwd, dat het gunstige resultaat zichtbaar wordt. De eerste jaren moet je dus beschouwen als vangjaren.

Dankzij de feromoonval ga je precies weten wanneer de vlucht van de kersenvlieg bij jou start. Als je wilt spuiten tegen de kersenvlieg, kan je dit veel doelgerichter doen dankzij deze monitoring.

Wanneer de feromoonval uithangen?

De feromoonval moet uitgehangen worden gedurende de volledige vluchtperiode van de kersenvlieg.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vliegt de kersenvlieg niet tijdens de bloeiperiode maar pas als de kersen gelig van kleur worden. Vroege kersen worden meestal niet getroffen omdat de kersenvlieg dan nog niet vliegt.

Met de opwarming van de aarde zijn er verschuivingen tussen de begin- en einddatum waarop de insecten vliegen. Wil je op zeker spelen, hang de feromoonval dan van begin mei tot eind juni. De twee bijgeleverde feromooncapsules volstaan om deze periode te dekken.

Kan ik later dan begin mei nog een feromoonval hangen?

Zeker en vast! De piek in de vlucht van de kersenvlieg ligt in juni. Het is dus zeker interessant om deze periode nog een feromoonval te hangen. Het volgend seizoen moet je dan wel vanaf begin mei de kersenvliegval ophangen.

Hoeveel vallen moet ik hangen?

Hang 1 val per 3 laagstam kersenbomen. De fruitbomen moeten zich situeren binnen een straal van 25 meter rond de val. Indien dit niet het geval is, moet je meerdere feromoonvallen hangen.

Ingeval het volwassen hoogstambomen betreft, hang 1 feromoonval per boom.

Te veel kersenvliegvallen hangen is niet goed. Hang dus nooit meerdere vallen in één boom. Je trekt dan wel massaal kersenvlieg aan maar ze vinden de feromoonvallen niet terug omdat de feromoongeur overal aanwezig is.

Waar de feromoonval kersenvlieg hangen?

Hang de val zo hoog mogelijk in de boom. Het beste is om de val aan de zijkant van de boom te hangen op een luchtige plek.

Vermijd om de val in volle wind te hangen. Ze gaat dan zwieren in de wind en de geur niet gelijkmatig verdelen over de oppervlakte.

Zeker ook niet onder het dichte bladerdek van de kersenboom hangen; op die manier kan de feromoongeur zich ook niet goed verspreiden.

Feromooncapsules bewaren

Bij Biogroei koop je verse feromooncapsules. Jaarlijks worden ze vers geproduceerd en in de diepvriezer gestockeerd tot verzending. Gezien de feromonen per stuk luchtdicht verpakt zijn, blijft de geurkwaliteit optimaal behouden.

Bewaar zelf de feromooncapsules ook in de diepvriezer. Doe ze in een afgesloten potje tot gebruik. Bewaar feromooncapsules nooit op kamertemperatuur, zo verliest het feromoon zijn werkingskracht.

Feromonen apart kopen

Gezien de Mc Phailval kersenvlieg een plastieke val is die je elk jaar opnieuw kan gebruiken, volstaat het om jaarlijks nieuwe feromooncapsules te kopen.

Vragen?

Bij ons vind je professionele informatie op consumentenmaat. Heb je nog vragen, contacteer ons dan tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag tussen 9 u en 17 u. Wij helpen je graag verder!

Reviews
Zoals het hoort
Duidelijke communicatie over hoe en wat, zowel op vlak van producten en hun gebruik als wat betreft de levering.
Pluspunt is de snelle service.

Wij gebruiken dit product jaarlijks tegen de kersenvlieg en wanneer wij het correct gebruiken, hebben wij nauwelijks wormen in onze kersen.
Ferrmoonval en gele plakplaten
Alles gedaan volgens beschrijving maar geen verbetering. Ferrmoonval en grote gele plakplaten gehangen.
goede uitleg op de site, levering snel en prima in orde
duidelijke info op de website, waardoor je goed weet wat je best kunt gebruiken en hoe.
eenvoudige bestelling en vlotte levering.
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op