Kraunema

24,00 € 19,83 €
In voorraad
SKU
kraunema
24,00 € 19,83 €
 • Aaltjes tegen taxuskeverlarven
 • Oplossen en aangieten op de grond
 • Toepassen van half maart - eind oktober
 • Voor 10 m² – 100 m² – 500 m²

Voor behandeling tegen:

 • Ecologisch verantwoorde
  kwaliteitsproducten
 • Gratis verzending
  vanaf €50,-
 • Klanten geven Biogroei
  een 9.1/10
geen

Kraunema bevat aaltjes tegen de larven van taxuskever. Taxuskever effectief bestrijden met aaltjes.

Kraunema

Voor behandeling tegen:

24,00 € 19,83 €

Kraunema het product dat de werkzame nematoden Steinernema Kraussei bevat tegen de larven van de taxuskever. We werken met insect-parasitaire aaltjes of nematoden. Dit wil zeggen dat de nematoden parasiteren op dierlijke organismen. Deze nematoden zijn onschadelijk voor de planten en worden vaak foutief verwisseld met plant-parasitaire nematoden, die wel parasiteren op planten. Het product is volledig veilig voor mens, dier (ook voor regenwormen) en plant, het werkt zeer specifiek tegen larven van de taxuskever. Er bestaat geen probleem met resistentie.

De nematoden kunnen kort (een week tot 10 dagen) bewaard worden in de kleisubstantie waarin ze geleverd worden. Het product moet in de koelkast bewaard worden tot aan de vervaldatum op de verpakking.

Door vermenging met water worden de nematoden in oplossing gebracht, dit wordt met een gieter zonder broes over de te behandelen oppervlakte verspreid. De nematoden zoeken de larven op in de grond en dringen binnen in deze larven. Speciale bacteriën die in symbiose leven met de nematoden, komen vrij in de larven van de taxuskever. Dit geeft een lichtgele verkleuring van de larven. De nematoden ontwikkelen zich verder in de dode taxuskeverlarven die bij de ontbinding van de larven vrij komen. Het product blijft 6 weken werkzaam. Larven die na deze periode uit de eieren komen, ontsnappen aan deze behandeling.

Toepassingsvoorwaarden

 • Zorg ervoor dat de grond vochtig is alvorens Kraunema toe te passen. Beregen vooraf indien nodig.
 • Na behandeling mag de ondergrond niet uitdrogen gedurende minimum 2 tot 4 weken na toepassing. De bovenste cm van de grondlaag mag wel opdrogen, de nematoden werken immers in de ondergrond.
 • De bodemtemperatuur mag niet onder 5 °C dalen gedurende de behandelingsperiode. De ondergrond moet dus minimum 5 °C bedragen. Een eenmalige lichte nachtvorst is oppervlakkig aan de bodem en gaat niet de totale ondergrond doen bevriezen. In die zin is dit niet erg. Een bodemtemperatuur van meer dan 30°C kan de werking ook reduceren dus niet tijdens een hittegolf in de volle zomer gebruiken. In de volle zomer gebruik je beter B-green tegen larven van taxuskever (dubbel doseren).
 • Er mag geen boomschors liggen daar waar je de nematoden wilt aangieten. Met boomschors kunnen de nematoden niet doordringen in de ondergrond en is er verlies van product. Je kan de boomschors plaatselijk verwijderen rond de planten. Na behandeling mag de schors er weer direct terug op.
 • Gebruik nematoden niet in fel zonlicht, steeds ’s avonds of met bewolkt of regenachtig weer.
 • Gebruik bij toepassing de totale inhoud van een pakje in één keer, omdat de nematoden niet homogeen verdeeld zijn in de formulering.

Toepassingsperioden

Er zijn buiten twee toepassingsperiodes: maart - eind april en half juli - begin november. Beide periodes moeten de nematoden aangegoten worden op alle plaatsen waar larven aanwezig zijn en dit gedurende twee jaar na elkaar. Dit is noodzakelijk om de cyclus van de taxuskever te doorbreken. In de periode van eind april - half juli kun je golfvormige inkepingen terugvinden van de volwassen kever, op dat moment kun je de larven niet bestrijden.

Alternatief

Buiten Kraunema kun je Taxuskeverlarven ook bestrijden met B-green. Echter kan Kraunema vroeger in het voorjaar en later in de herfst gebruikt worden en B-green enkel in de zomerperiode. Dit omdat de aaltjes van Kraunema minder gevoelig zijn aan lagere bodemtemperaturen.

Meer informatie
Plaag Taxuskever
Opsomming beschrijving Aaltjes tegen taxuskeverlarven, Oplossen en aangieten op de grond, Toepassen van half maart - eind oktober, Voor 10 m² – 100 m² – 500 m²

Tips

 • Grond minimum voor twee weken vochtig houden na gebruik van aaltjes.
 • Ga regelmatig op zoek naar de larven