Kleine hommelkast | +40 werksters | tot 300m² bestuiving

48,00 € 45,28 €
In voorraad
SKU
60171
48,00 € 45,28 €
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Voor bestuiving
 • Minimaal 4 weken actief
 • Interessant voor korte bestuivingstijd in de fruitteelt
 • Bestuift tot 300 m2 oppervlakte

Voor behandeling tegen:

Een kleine hommelkast is een hommelkast die tot 300 m2 kan bestuiven gedurende 4 à 5 weken. Hommelkasten kunnen via deze weg besteld en betaald worden en kunnen dan na afspraak bij ons worden afgehaald.

Deze kleine hommelkast met meer dan 40 werksters wordt NIET VERZONDEN en kan enkel afgehaald worden bij Biogroei, Tiensesteenweg 341-V1 te 3010 Kessel-Lo of gratis op de Tuindagen van Beervelde. Een standaard hommelkast daarentegen wordt gratis (prijs is inclusief verzending) verzonden naar je adres in België en Nederland.

De hommelkast

De kleine hommelkast is totaal onderhoudsvrij en erg gebruiksvriendelijk. Onderaan de hommelkast bevindt zich een fles met voeding, dit is een suikeroplossing om de hommels in het vroege voorjaar te voeden als er buiten nog niet voldoende stuifmeel aanwezig is. Hierop rust een plastic nestbak met daarin het broed (eieren, larven en poppen van hommels). Bovenop de nest is wol aanwezig die de temperatuur in de nestkast reguleert. De wol beschermt de hommels tegen de koude in het voorjaar maar ook tegen extreme warmte in de zomermaanden. In de nestkast zitten bij levering één koningin en volwassen werkers. De werkers beginnen direct uit te vliegen en zullen op zoek gaan naar stuifmeel om de nest op te bouwen. Via de ventilatiegaten wordt de broedgeur van de nest verspreid en dit is de reden waarom de uitgevlogen hommels even later hun nestkast terug vinden. In de loop van de daaropvolgende weken ontwikkelen zich nieuwe werkers in de nestkast en worden er steeds nieuwe eieren afgelegd, oude werkers sterven af. Dit is een continue proces dat zich blijft voltrekken zolang er voldoende stuifmeel is voor de hommels en zolang er voldoende plaats is in de nestkast. Na 4 tot 5 weken is de kleine hommelkast volgebouwd. Er is ondertussen een nieuwe koningin(nen)ontstaan in de nest en dan is het tijd voor de oude koningin om plaats te maken. De oude koningin sterft af en de jonge koningin(nen) die zich in de nestkast heeft ontwikkeld, wordt bevrucht en kan in de natuur een nieuwe nest gaan bouwen. Als de oude koningin en de laatste werkers zijn gestorven, blijft de hommelkast leeg achter. Deze mag je dan weggooien. Om hygiënische redenen wordt niets van de hommelkast gerecupereerd.

Zowel het deksel als de hommelkast zelf hebben verschillende ventilatie-openingen die voor een ideale verluchting zorgen en condensatie voorkomen. Bovendien zorgen ze voor de verspreiding van de broedgeur. Zorg er dus voor dat je deze ventilatie-openingen niet afsluit. De buitendoos bestaat uit vormvast, recycleerbaar golfkarton, dat voorzien is van een vochtwerende deklaag en blijft standaard rond de nestkast. De buitendoos houdt immers de verschillende delen van de nestkast samen.

De hommelkast telt twee vliegopeningen. Naast het normale vlieggat is er een tweede vliegopening, die standaard voorzien is van een schuin toelopend buisje waardoor de hommels wel kunnen invliegen maar niet meer kunnen uitvliegen. De vliegopening kan manueel ingesteld worden. In principe is het niet nodig om hommels op te sluiten. De opsluitstand is vooral voor professioneel gebruik voorzien. Zelfs als je in de tuin of kas werkt, zullen de hommels je gerust laten en gewoon aan- en uitvliegen zoals ze gewoon zijn. De enigste reden waarom je mogelijks hommels zou opsluiten, is als je chemisch iets wilt behandelen. Contacteer ons dan echter vooraf want een chemisch product kan dodelijk zijn voor de hele hommelkolonie!

Waarvoor dient de suikeroplossing?

Is de suikeroplossing essentieel voor de hommels? Hommels hebben voor de opbouw van een kolonie pollen nodig als eiwitbron. Uit de verzamelde nectar (suikers) halen ze energie. Als er voldoende stuifmeel aanwezig is op het moment dat je de hommelkast plaatst in je tuin, hebben de hommels de suikeroplossing niet nodig. Ze beginnen immers direct uit te vliegen en halen dan zelf voldoende stuifmeel en nectar binnen. De suikeroplossing is vooral essentieel als je een hommelkast plaatst op het moment dat er buiten nog weinig stuifmeel aanwezig is, zoals bijvoorbeeld in het vroege voorjaar. De suikeroplossing is ook van essentieel belang als hommelkasten uitgezet worden in tomatenserres zoals bij beroepskwekers. Aangezien tomatenbloemen geen nectar bevatten, moeten de kolonies voorzien worden van een alternatieve suikerbron om te kunnen overleven. De hommels kunnen vanuit de nestruimte van de suikeroplossing drinken. Nestkasten die louter op de bijgeleverde suikeroplossing moet overleven dus zonder stuifmeel van buitenaf, gaan minder lang mee.

Hoeveel en hoelang bestuift de kleine hommelkast?

De kleine hommelkast bevliegt een oppervlakte van 300 m2 gedurende 4 à 5 weken. Hoe lang een nestkast werkelijk meegaat, is vooral afhankelijk van hoeveelheid stuifmeel die door de hommels kan worden binnen gehaald en van de grootte van de nestkast. De standaard hommelkast is dubbel zo groot dan de kleine hommelkast, daarom is de werkingsduur van een standaard hommelkast ook dubbel zo lang dan van een kleine hommelkast, ook al zouden de hommels in beide gevallen even stuifmeel ter beschikking hebben. Sluit hommels nooit op in een gesloten ruimte van een kas. Op die manier sluit je uit dat de hommels voldoende stuifmeel zullen binnen halen en is de nestkast ten dode opgeschreven.

Wat, wanneer bestuiven?

Hommels zijn door hun lichaamsbouw uitstekende bestuivers en kunnen in tal van teelten worden ingezet. Alle planten die bloemen met stuifmeel hebben, kunnen bestoven worden.

Groot en klein fruit (alle variëteiten fruitbomen, framboos, rode bes, braambes, blauwe bes ..)

Hommels zijn minder afhankelijk van de weersomstandigheden tijdens de bloei dan bijen. Zij vliegen ook bij lagere temperaturen, bewolkt en winderig weer. Hommels zijn tevens ongevoelig voor de varroa-mijt. Indien je een hommelkast wenst te gebruiken voor de bestuiving van kleinfruit of fruitbomen, zet de hommelkast dan uit op het moment dat 5 % van de bloesems zichtbaar zijn.

Aardbeien

De harige hommels zijn in staat grote hoeveelheden stuifmeel te transporteren. De grote hommels landen tevens bovenop de bloembodem en bevruchten zo alle stampers. Daardoor zal de bloembodem uitgroeien tot een mooie en egale vrucht. Door de activiteit van de hommels zullen er minder misvormde vruchten geoogst worden. Zet de hommelkast idealiter uit op het moment dat 5 % bloesems aanwezig zijn.

Groenten

De hommelkast kan gebruikt worden om allerlei groenten zoals tomaten, courgetten, pompoenen, meloenen, paprika,... te bestuiven. Zet in dit geval de hommelkast uit op het moment dat de planten de eerste bloemen dragen. Moest je daarvoor te laat zijn, geen probleem. Je kan de hommelkast ook nog uitzetten op het moment dat de groenten al een eerste vruchtzetting gemaakt hebben. De hommels bestuiven dan de volgende bloemen. Bestuiving van groenten geeft een grotere opbrengst, betere vruchtvorm en een dikkere vruchtwand.

Bloemen en zaadvorming

Sommige mensen zetten een hommelkast gewoon uit omdat ze het leuk vinden om te zien. Dit kan natuurlijk gedurende de hele zomer dat er bloemen bloeien in de tuin. De hommels zullen bovendien zorgen voor een betere zaadvorming van de bloemen.

Wanneer gebruik je een kleine hommelkast en wanneer een standaard hommelkast? Gezien een standaardkolonie bestuift tot 500 m2, is het belangrijk dat ze geplaatst wordt in een grote tuin of in een landelijke omgeving waar voldoende bloeiende planten aanwezig zijn. Indien dit niet het geval is, kies je beter voor een kleine hommelkast. Afhankelijk van wat je wenst te bestuiven, heb je mogelijks één standaardkolonie of meerdere kleine hommelkasten nodig. Stel : je hebt veel verschillende fruitboomvariëteiten die over een termijn van een paar maanden bloesems dragen of je hebt aardbeien en tomaten die je wenst te bestuiven. In beide gevallen heb je een langere bestuivingsperiode nodig dan 4 à 5 weken. Indien je een groot perceel hebt, kan je dan opteren voor de standaardkolonie, deze bestuift 8 à 10 weken een oppervlakte van 500 m2 of je kan, indien je een klein perceel hebt of in de stad woont, beter opteren voor twee kleine hommelkasten die je op de verschillende bestuivingsmomenten uitzet. Het is niet aangewezen om in de stad, indien er weinig bloemen in de omgeving te vinden zijn, een standaardkolonie uit te zetten voor in jouw tuintje enkele vierkante meters te bestuiven. Kies dan zeker voor een kleine hommelkast, anders gaan de hommels onvoldoende stuifmeel vinden en jouw planten overbestuiven.

Laat een oude, lege hommelkast niet staan! Er is namelijk een goede reden voor. Zoals bij alles in de natuur, is de ene zijn dood de ander zijn brood! En dit geldt ook bij de hommelkasten. In de hommelkast komt na verloop van tijd de hommelnestmot (Aphomia sociella) eitjes leggen. De larven van de hommelnestmot voeden zich met de was in de hommelkast. Ze produceren veel spinsel waardoor op de duur het deksel van de hommelkast niet meer open kan en het geheel geeft dan een vieze indruk. Ruim dus de lege hommelkast direct op tenzij je de hommelnestmot wilt kweken.

Afmetingen kleine hommelkast

Lengte: 20 cm, Breedte: 17 cm, Hoogte: 16 cm

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Kleine hommelkast | +40 werksters | tot 300m² bestuiving
Uw waardering

Nu een offerte ontvangen?

Ben je een tuinaannemer, tuinder, gemeente of ben je geïnteresseerd in grotere hoeveelheden?
Contacteer ons en ontvang direct een scherpe offerte.

 • Beste productkwaliteit
 • Snelle levering van levend materiaal
 • Meest uitgebreide gamma aan natuurlijke bestrijdingsproducten
 • Zowel bij kleine als grote hoeveelheden een aantrekkelijke prijs
 • Binnen 24 uur een offerte op maat
 • Werken met bestelbonnen is voor ons geen probleem

Heb je een tuincentrum? Wij zijn steeds op zoek naar partners die onze visie delen.

Andere producten die mogelijk iets voor u zijn!
 1. Standaard Hommelkast | +80 werksters | tot 700m² bestuiving
  Waardering:
  100 % of 100
  • Minimaal 8 weken actief
  • Bestuift tot 700 m² oppervlakte
  • Interessant voor lange bestuivingstijd in de fruitteelt
  • Voor lange bestuivingstijd in de groententeelt
  79,95 € 75,42 €
 2. Hommelhuis
  Waardering:
  100 % of 100
  • Creëer een natuurpark in je tuin
  • Trek nuttige insecten aan
  • Kwaliteitsvol insectenhotel
  16,95 € 14,01 €