9,4 / 10 op 6000+ reviews: Lees recensies van onze klanten

Kleefplaten kersenvlieg

(0 reviews)
Kersenvlieg bestrijden? Vang kersenvliegen (Rhagolertis cerasi) weg met gele vangplaten en feromonen. Voorkom en bestrijd maden in kersen.

Gegroepeerde productitems

Product Naam Aantal
Grote gele vangplaten| 25cm x 40cm | 20 stuks
€ 39,00
Levertijd wordt berekend...
Feromoonschijf kersenvlieg
€ 6,00
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Kersenvlieg

De kersevlieg, Rhagoletis cerasi, is ca 4 mm groot, heeft een geel driehoekje op de rug en lichtgele banden dwars over de vleugels. Ze vliegen uit half mei - eind mei en leggen eieren af bij een minimum temperatuur van 18°C, vnl in zoete kersen. De eitjes worden afgelegd in de iets kleurende kersen en niet in de bloesems zoals vaak wordt gedacht.

Schadebeeld

Uitwendig is een klein boorgaatje zichtbaar dat kan aangetast worden door vruchtrot. De maden zijn wit en verlaten vanaf juni de kersen om in de grond te verpoppen. Ze kunnen een volledige oogst van kersen vernielen.

Feromonen

Je hebt twee feromonen nodig per seizoen. De feromooncapsules gaan elk 6 weken mee, ruim voldoende om de vluchtperiode van de kersenvlieg te dekken. Uithangen van begin mei is de meest veilige keuze maar laat je zeker niet tegenhouden om later te starten als je dit pas leest. De vlucht varieert sterk met de temperaturen. We zagen sommige jaren de vlucht pas starten begin juni. De feromooncapsule wordt in combinatie met gele kleefplaten opgehangen in de kersenbomen. Eén feromoon volstaat voor verschillende bomen, afhankelijk van de grootte van de bomen en hoe dicht ze bij elkaar staan. Staan de bomen ver uit elkaar, hang je best meerdere feromonen.

Kleefplaten

De gele kleefplaat is 25 x 40 cm groot en bevat een niet drogende lijm aan weerskanten van de plaat. Per hoogstamboom hang je 3 kleefplaten, bij zeer grote bomen mag je zelfs 5 kleefplaten hangen. Zeker het eerste jaar en met een hoge populatiedruk van kersenvliegen is het belangrijk om veel kleefplaten te hangen.

Gebruiksaanwijzing

Op één van de kleefplaten wordt het feromoon gekleefd. Elke kleefplaat wordt met verschillende draadjes aan de takken bevestigd. Gebruik geen ijzerdraad om de kleefplaten te bevestigen. Ijzerdraad snijdt gemakkelijk door de plastic gaatjes van de kleefplaten.

Toepassingsperiode

Het moment waarop de feromoonvallen moeten worden uitgehangen is afhankelijk van de temperaturen in het voorjaar. Vanaf een dagtemperatuur van 18 °C en meer en dit gedurende meerdere dagen, bestaat de kans dat de kersenvliegen uitkomen. In ons klimaat valt dat meestal half mei - begin juni. Indien je echter voor de eerste keer de feromoonval uithangt, kan je dit ook nog later in het seizoen doen. Het is dan een kwestie van zoveel mogelijk weg te vangen zodat je volgend jaar start met een lagere populatie kersenvliegen. Je moet rekenen dat je verschillende jaren de feromoonvallen moet hangen om de populatie aan kersenvlieg op te ruimen. Indien er in uw buurt nog kersenbomen staan, zal je zelfs jaarlijks het systeem moeten gebruiken om je eigen bomen te vrijwaren van de kersenvlieg.

Verpakkingsinhoud

  • Bug Scan, gele kleefplaten 25 x 40 cm: 20 st per verpakking
  • Bestel het aantal feromonen dat je nodig hebt. Twee feromonen voldoen voor een volledig seizoen.
Reviews
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op