Kippen
bloedluizen bij kippen

Ben jij ook één van die velen die vorig jaar last hadden van bloedmijten? Bloedmijten, ook bloedluizen genoemd, zijn standaard in elk dierenverblijf aanwezig. De meesten hebben al ondervonden dat vooral kippen, duiven en volièrevogels veel last kunnen hebben van bloedmijten maar ook konijnen, reptielen, cavia’s en andere knaagdieren kunnen deze metgezellen bij zich dragen.

Hoe warmer de zomers, hoe explosiever de bloedmijten zich ontwikkelen.

Waar komen bloedmijten vandaan?

Bloedluizen komen regelmatig mee met de vogels. Wilde vogels dragen deze parastieten bij zich. Terwijl ze een graantje mee pikken in het kippenhok, brengen ze bloedmijten binnen.

Maar uiteraard gebeurt het vaak dat je bloedluizen mee krijgt bij de aankoop van de dieren of bij de aankoop van een tweedehands kippenhok.

Wil je hierover meer weten: lees dan hier verder.

kippenhol bloedluis

Bloedmijten overwinteren!

Inderdaad! In de winter lijkt het probleem opgelost omdat de bloedmijten nog maar in kleine aantallen aanwezig zijn. Ze zijn dan in een rustfase. Voor ons lijkt het dan alsof er geen bloedmijten meer zijn. Maar niets is minder waar.

Zodra buiten de temperaturen stijgen - wat nu het geval is - komen de bloedluizen terug tevoorschijn en gaan ze opnieuw bloed zuigen bij de aanwezige dieren. Gezien ze nog maar met weinig zijn, hebben de dieren daar nog niet teveel last van.

Maar voor ons moet dit het moment zijn om maatregelen te nemen!

Het beste middel tegen bloedluis is preventie!

Bloedluis preventief bestrijden

Het doel is om te vermijden dat je in de vroege zomer weer een explosie van bloedluizen krijgt! Dit wil je niet voor jezelf en zeker niet voor je gevederde dieren!

Dit zijn maatregelen die effectief werken:

Chickenheppie roofmijten tegen bloedmijt
  • Hou je hok schoon met Whipe & Clean . Dit is een reinigingsproduct dat je zowel binnenshuis als buiten kan gebruiken. Het zit vol actieve bacteriën, schimmels en gisten. Door je hok zeer regelmatig te reinigen met Whipe & Clean, koloniseer je het hok met gunstige micro-organismen die het opnemen tegen de schadelijke en deze verdringen. “Klassieke” producten zoals javel of andere heftige ontsmetters doden de schadelijke organismen maar voegen geen gunstige toe. Het resultaat is dat de ruimte direct opnieuw gekoloniseerd wordt door dezelfde schadelijke die je net vernietigd hebt.
  • Hang één of meerdere bloedmijtenvallen op, afhankelijk van de grootte van je hok(ken). Deze vallen werken op basis van feromonen en lokken zowel de mannelijke als vrouwelijke bloedmijten naar de val. Dankzij de val kan je enerzijds zien dat er bloedmijten zijn maar ga je tegelijk veel bloedluizen wegvangen. Twee vliegen in één klap dus!
  • Begin met een kleine of reeds grotere kokers Chickenheppie uit te zetten. Dit kan vanaf 15 °C. Denk niet, het is niet nodig, want de bloedluizen zitten in eerste instantie onzichtbaar verstopt in kieren en spleten. Je heb er veel meer dan je vermoedt. Volledig preventief kies je voor de kokertjes van 500 roofmijten. Strooi dit om de 14 dagen uit in het dierenverblijf, zo heb je altijd verse roofmijten in je hok die bloedmijten leeg zuigen. De grotere kokers Chickenheppie, van 10 m2 of 25 m², zet je uit zo vlug je bloedmijten hebt vastgesteld. Met de bloedmijtenval is dit niet moeilijk. Vergeet niet dat je alle oppervlaktes van je dierenverblijf (plafond, zijwanden, vloer) in rekening moet brengen om het aantal m2 te berekenen.
  • Gebruik altijd Avimite. Het is een natuurlijk voedingssupplement op basis van kruiden dat heel goed werkt. Kippen en gevogelte die dagelijks Avimite krijgen toegevoegd aan het water (elke dag verversen) worden niet meer gesmaakt door de bloedmijten. Hun bloed heeft namelijk een andere smaak gekregen. Met Avimite gaan de bloedmijten niet weg maar ze laten de kippen gerust.

Met één maatregel los je het probleem niet op. Je moet de verschillende opties die er zijn samen combineren. Zo pak je de strijd tegen de bloedluizen op een slimme manier aan. Heel veel succes!

Ook interessant om te lezen: