Weetjes hommels

We sommen enkele weetjes van hommels op:

  1. De leeftijd van de bloem speelt een belangrijke rol in het aantal bezoeken per uur en de duur van het bezoek door een hommel/bij. Hoe ouder een bloem is, hoe minder vaak en hoe minder lang zij door hommels en bijen zal bezocht worden.
  2. Hommels bezoeken 2 maal zoveel bloemen per minuut in vergelijking met een honingbij.
  3. Hommels zijn niet agressief en zullen niet steken tenzij ze in het nauw worden gedreven. Je kan dus zonder problemen in je tuin of kas werken met aanvliegende en uitvliegende hommels. Hommels laten geen gifzakje achter bij het steken en blijven leven.
  4. Hommels hebben een zeer kort geheugen. Na een dag opsluiten in een hommelkast zijn ze de oude omgeving volledig vergeten en is de situatie voor hen weer totaal nieuw. Dit is interessant als je een hommelkast wil verplaatsen. Na 24 u opsluiten, kan je de hommels weer vrijlaten en gaan ze weer aan en afvliegen naar hun kast zonder problemen. Indien je de hommelkast verplaatst zonder de hommels op te sluiten voor 24 u, gaan ze last hebben om hun nest terug te vinden! Dit moet je dus vermijden.
  5. Nieuwe koninginnen die in het hommelnest geboren worden, paren niet met de darren in het nest, maar hoog in de lucht. Soms wel op 60 meter hoogte.
  6. Hommels werken van zonsopgang tot zonsondergang.