Wat zijn bladluizen?

De bladluizen vormen een belangrijke, bekende groep binnen de groep van de insecten. Iedereen krijgt er wel eens met te maken omdat ze zowel op kamerplanten binnenshuis, sierplanten of groenteplanten buiten of in de kas, kunnen voorkomen. Veel plantensoorten hebben immers een bladluis die op hen verzot is.

Bladluizen zijn insecten die zich voeden met plantensappen, net zoals witte vlieg en trips. Ze doen dit door met hun stekende en zuigende monddelen een opening te prikken in het blad van de plant.

Vervolgens gaat de plant, door de stuwing waarmee het plantensap door het bladweefsel wordt gestuwd, het plantensap in het voedselkanaal van de bladluis duwen. Ze voeden zich op die manier dus passief aan de plant. Als ze dorst hebben, kunnen ze zich ook actief voeden en zelf plantensap opzuigen.

Bladluizen zitten meestal op groeipunten zoals jonge bladstengels of bloemknoppen omdat deze fragile plantendelen de meeste voedingsstoffen bevatten, nodig voor een goede groei van de plant maar ook rijk aan eiwitten voor de bladluizen.

 1. Gaasvlieglarven tegen bladluis: Chrysopa
  Chrysopa │ larven van gaasvlieg
  > Larfjes tegen bladluis
  v.a. 36,00 € 29,75 €
 2. Adalia - Larven van lieveheersbeestjes
  Adalia | Larven van lieveheersbeestjes
  > Lieveheersbeestjeslarven tegen bladluis
  v.a. 16,50 € 13,64 €