Wat is kasspint?

Tetranychus urticae, ook wel bonespint of in de volksmond kasspint genoemd is de meest voorkomende spintsoort in kassen, binnenshuis of in orangeries. Ook buiten kan deze spint zich in de zomermaanden manifesteren. Vooral bonen zijn zeer geliefd vandaar ook de naam bonespintmijt.

kasspint
Fig.1 Kasspintmijt of Tetranychus urticae-.

Zowel de volwassen spintmijten als hun eieren en jonge stadia bevinden zich aan de onderkant van de bladeren. Dekleur van de volwassen spintmijten varieert naargelang de planten waar ze op voorkomen. Zo is spint op komkommer geel-bruin terwijl ze roodbruin zijn op tomaat. Bij zowel de mannetjes als de wijfjes zijn er meestal twee donkere vlekken aan weerszijden van het lichaam. Hieraan kan je gemakkelijk herkennen dat het om kasspint gaat. Bij jonge nymfen zijn deze donkere vlekken nog niet duidelijk aanwezig. Spint is sowieso maar enkele millemeters groot dus goed kijken of een vergrootglas gebruiken.

Op het einde van de zomer gaan de vrouwtjes overwinteren. Dit gebeurt op het moment dat de dagen korter worden en de temperaturen dalen. Bevrucht overwinteren de vrouwtjes in de kasconstructie of andere materialen in de kas. Op dat moment zijn ze oranje-rood van kleur, dat is hun overwinteringsjasje. Zodra in het voorjaar de temperaturen weer stijgen en de dagen weer langer worden, zijn ze paraat om de eerste planten die in de kas staan, aan te vallen. Dus als je met een grote spintaantasting in het najaar bent gestopt, wees dan extra waakzaam in het voorjaar om bij de eerste schadebeelden in te grijpen en nuttige insecten uit te zetten.

Ook interessant

Roofmijten tegen spint kopen

 1. Roofmijten in kweekzakjes tegen spint
  Soni-mite | Kweekzakjes tegen spint
  > Roofmijten preventief tegen spint
  v.a. 30,95 € 25,58 €
 2. Roofmijten tegen spint
  Forni-mite | Roofmijten tegen spint
  > Roofmijt tegen spint (preventief en curatief)
  v.a. 19,00 € 15,70 €
 3. Roofmijten tegen spint
  Phyto-mite | Roofmijten tegen spint
  > Roofmijten tegen spint (curatief)
  v.a. 19,00 € 15,70 €
 1. Gaasvlieglarven tegen bladluis: Chrysopa
  Chrysopa
  > Larfjes tegen bladluis
  v.a. 39,00 € 32,23 €
 2. Orius roofwantsen tegen trips
  Orius | Roofwants tegen trips
  > Roofwantsen tegen trips
  v.a. 24,00 € 19,83 €
 3. Swirskii-breeding-system | Kweekzakjes tegen witte vlieg en trips
  Swirskii-breeding-system | Kweekzakjes tegen witte vlieg en trips
  > 100 kweekzakjes met roofmijten
  64,50 € 53,31 €