Wat is Chitine?

Chitine werd ontdekt in 1884 en is naast cellulose 's werelds tweede belangrijkste natuurlijke polymeer. Chitine is een polysacharide die voorkomt als bouwstof in de celwanden van schimmels en in het exoskelet van geleedpotigen, zoals insecten, kreeftachtigen en spinnen, waarbij het zorgt voor de stevigheid, ook van de pantsers.

Chitosan is de belangrijkste afgeleide stof van chitine. Chitine en chitosan zijn verbazingwekkende materialen. Ze zijn biocompatibel, biologisch afbreekbaar, niet giftig, bezitten een antimicrobiële activiteit en worden goed verdragen door het menselijk en dierlijk immuunsysteem. Door dit laatste hebben de stoffen een enorm potentieel voor toepassingen in de biomedische wereld.

chitine feit

Chitine en chitosan hebben een antischimmel en een virusdodende werking en worden naar verwachting een nieuwe groep van fungicide (antischimmelstoffen) om plantenziekten te voorkomen.

Coatings voor plantenzaden gemaakt van chitosan zorgen voor een verbeterde kieming en groei die leiden tot een verhoogde gewasopbrengst; Chitosan lijkt ook helende eigenschappen te hebben voor bomenwonden bijvoorbeeld na het snoeien.

Chitosan heeft oneindig veel toepassingen: zowel op het vlak van landbouw en waterzuivering, in de voedsel- en de cosmetische industrie, voor het onderdrukken van zweetgeur en voor medische toepassingen.