Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes moeten zich voeden. Het voedsel van lieveheersbeestjes is meer divers dan we denken.
Bladluis
De meesten onder ons weten dat lieveheersbeestjes bladluizen eten, maar ze eten nog veel meer en ze doen het ook niet allemaal.
Het zestienstippelig lieveheersbeestje, het tweeëntwintig stippelig, het citroen lieveheersbeestje en het meeldauw lieveheersbeestje voeden zich met meeldauw. Dit is een witte schimmel die vaak in het najaar spontaan op tal van planten verschijnt zoals courgetten of komkommers in de groententeelt maar die ook zeer frequent op sierplanten of fruit voorkomt.
Planten
Twee soorten lieveheersbeestjes (vierentwintigstippelig en heggenrank lieveheersbeestjes) voeden zich met planten, evenals het in 2014 ontdekte onbestippeld lieveheersbeestje.
© Henk SoepenbergAndere insecten zoals trips en spintmijten
Andere lieveheersbeestjes voeden zich dus met insecten. Dit is voornamelijk bladluis en schildluis maar andere kleine diertjes zoals kleine larven van andere insecten, bladhaantjes, trips en spintmijten worden eveneens gegeten. Ook eieren van vlinders en jonge rupsen kunnen op het menu staan.
Kannibalen
Carnivore lieveheersbeestjes eten in momenten van voedselschaarste ook elkaar op. Op het einde van de zomer als de bladluizen schaars worden, voeden lieveheersbeestjes zich ook met stuifmeel en schimmelsporen. Ook in het vroege voorjaar, als ze net uit de winterslaap zijn gekomen, voeden ze zich met nektar of jonge blaadjes om vocht binnen te krijgen.
Adalia bipunctata wordt verkocht als biologische bestrijder, op de eerste plaats tegen bladluis maar eveneens tegen spintmijten.