Een natuurlijke, biologische tuin brengt het goede leven naar je toe. Lees wat we je moestuin, je siertuin en je gezin kunnen bieden. Dit is artikel twee van een elfdelige biologische tuinieren reeks.
Elf voordelen van biologisch tuinieren!
- Biologische groenten en vruchten die je zelf kweekt, smaken beter en intenser dan biologisch voedsel dat je aankoopt. Laat staan als we het zouden vergelijken met niet biologisch gekweekt voedsel.
- Het is aangetoond dat biologisch geteeld voedsel significant meer essentiële vitaminen en voedingsstoffen heeft die jouw lichaam gebruikt in zijn verdediging tegen kanker.
- Biologisch voedsel vermindert aanzienlijk de inname van schadelijke chemicaliën in het menselijk lichaam, omdat biologische voedselproductie geen pesticiden, groeihormonen, kunstmeststoffen of giftige kunstmatige toevoegingen zoals smaakstoffen, kleurstoffen of conserveermiddelen gebruikt. Studies aan de Universiteit van Washington concludeerden dat kinderen die een dieet van biologisch voedsel eten een zes keer lager pesticiden niveau hebben dan kinderen die een dieet van anorganisch geteeld voedsel eten.
- Met tuinieren krijgt je meteen een vorm van ontspanning en beweging die je tot op oude leeftijd kan blijven doen. Tuinieren wordt ook als therapie gebruikt om mensen terug bij zichzelf te brengen, stress en psychische spanningen los te laten.
- Tuinieren kan u verbinden met het natuurlijke ritme van de aarde en zijn cycli op een manier dat niets anders echt kan. Kijken naar de zaailingen die je ziet uitgroeien tot volwassenheid en die uiteindelijk op je keukentafel belanden, jouw familie voeden is één van de gemakkelijkste en meest positieve manieren om meer zelfvoorzienend en persoonlijk verantwoordelijk te worden.
- Net als elke andere regelmatige fysieke activiteit kan tuinieren jou helpen het risico op hartaandoeningen, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, osteoporose en beroerte te verminderen.
- Biologisch hoeft niet duurder te zijn. Kunstmeststoffen maar zeker organische meststoffen hebben dezelfde of hogere kosten dan natuurlijke meststoffen zoals wormenmest. Bovendien vervallen op termijn veel van je typische tuinuitgaven. Eénmaal jouw bodem in balans is, kweek je vanzelf sterke gewassen die nog weinig extra meststoffen vragen en nog weinig ziek worden waardoor geen chemicaliën meer nodig zijn.
- Je kan in je siertuin de juiste planten kiezen voor de juiste bodem (inheemse planten) waardoor ze beter gedijen en minder problemen veroorzaken dan uitheemse planten.
- Je kan kiezen voor doorlevende groentenplanten: die moet je maar éénmaal aanplanten en daar kan je vele jaren van oogsten. Denk aan Artisjok, brave hendrik, kardoen, ...
- In een biologische tuin ga je composteren. Dit zorgt niet alleen voor een goede bodemverbeteraar maar maakt ook dat je tuin- en keukenafval zonder extra kosten kwijt kan.
- Biologisch tuinieren verhoogt je creativiteit. Er is een veelvoud aan kweektechnieken waarmee je kan experimenteren.
Biologisch telen brengt het goede leven naar je toe! Met gezond verstand tuinieren impliceert samenwerken met het milieu, in plaats van het te bestrijden. De keuze is echt aan jou! Als je nog steeds niet overtuigd bent, begin er dan gewoon niet mee en koop je groenten.
Conventioneel tuinieren draait om opbrengst en rendement, waardoor Moeder Natuur uit balans raakt en schade wordt toegebracht aan de vogels en planten die rondom ons leven. Iedereen die bewust rondkijkt, beseft dat dit geen duurzaam systeem is!
Tip: Wist je trouwens dat er heel wat volkstuinen zijn die biologisch tuinieren? Zo vind je bijvoorbeeld in het bezoekerscentrum van Hengelhoef een eco-volkstuin.
Lees de volledige biologische moestuinieren gids in pdf
Lees de volledige biologisch tuinieren gids
Inleiding biologische tuinieren 1) Voordelen Biologische tuinieren 2) Planning en ontwerp van de tuin 3) Ken je tuingrond 4) Maak van composteren een succesverhaal! 5) Zaden oogsten, drogen en zaaien 6) Het verschil tussen soorten meststoffen: Organische mest, kunstmest en plantaardige mest 7) Het probleem van pesticide gebruik 8) Seizoensgebonden verzorging 9) Vruchtwisseling, een must voor elke moestuin en kas 10) Oogsten en oogst bewaren