Vleugelloze lieveheersbeestjes

Momenteel lopen er in Leiden en Wageningen proeven om vleugelloze lieveheersbeestjes te kweken. De mutant zonder vleugels werd in de jaren negentig ontdekt in de natuur. Het is zeer zeldzaam, in de natuur is nog maar 3 keren dergelijke mutant gevonden. Vleugelloosheid blijkt na onderzoek een kwestie van 1 gen te zijn dat recessief wordt overgeërfd.

Waarom interessant?

Momenteel worden altijd larven uitgezet in de strijd tegen bladluizen. De reden hiervoor is dat de larven op de planten blijven waar ze uitgezet worden en men dus gecontroleerd kan bestrijden.

Volwassen gevleugelde lieveheersbeestjes zoals we ze allemaal kennen, zouden na gemiddeld 4 u al van de plant weggaan waar ze op uitgezet worden. Dit is te snel om planten bladluisvrij te krijgen. De larven blijven langer op de planten en zijn bovendien veel hongeriger dan de volwassenen vandaar de keuze voor het uitzetten van de larven. Het is zelfs essentieel dat de larven direct na het uitzetten bladluizen vinden om te kunnen overleven. Uit studies blijkt nu dat de vleugelloze mutanten enkele dagen op de planten blijven en daar bovendien eieren op afleggen. Zou men dus er in slagen om vleugelloze lieveheersbeestjes te kweken, dan heeft men hierbij 2 voordelen: ze blijven als volwassenen veel langer op de plant en leggen eieren op de planten waar ze uitgezet worden waardoor na een week ook larven op dezelfde planten aanwezig zijn.

In Nederland is men dus volop bezig om vleugelloze lieveheersbeestjes te kweken. Er zijn momenteel nog problemen met de voortplanting in de zin dat de vleugelloze mutanten minderen eieren afzetten dan de gevleugelden. Maar men werkt er hard aan om dit punt op te lossen. Daardoor zou het bestrijden van bladluizen met lieveheersbeestjes op korte termijn een bijzondere wending kunnen krijgen.

Wij als Biogroei staan hier niet achter. We denken dat het beter is om de natuur zijn werk te laten doen met wat de natuur voorschotelt in het land van herkomst.