Vijf voordelen van een ecologische tuin!

moestuin

Ecologisch of biologisch tuinieren… er wordt tegenwoordig veel over geschreven en gesproken, omdat we beseffen dat het tijd is voor verandering. Niet alleen de klimaatopwarming, maar ook corona, heeft veel mensen gemobiliseerd en bewust gemaakt van de hoogdringendheid tot verandering. Biologisch tuinieren is één van de noodzakelijke pistes die moet bewandeld worden en biedt talrijke voordelen. Het nieuwe tuinjaar dat eraan komt, biedt bovendien dé perfecte gelegenheid om te starten met biologisch tuinieren. Om je op te warmen (met deze koude!), hier alvast vijf voordelen.

  1. Arbeidsarmer
  2. Het ultieme doel van een ecologische tuin is om een tuin te creëren die in evenwicht is, een stukje natuurpark als het ware waar alles in balans is. Er zijn dan zowel nuttige als schadelijke insecten, zowel nuttige als schadelijke schimmels. Ze hebben elkaar nodig om in evenwicht te blijven. Of het nu gaat over je moestuin, je siertuin of je boomgaard, overal kan je dit evenwicht herstellen.

    Het ultieme doel van een ecologische tuin is om een tuin te creëren die in evenwicht is, een stukje natuurpark als het ware waar alles in balans is. Er zijn dan zowel nuttige als schadelijke insecten, zowel nuttige als schadelijke schimmels. Ze hebben elkaar nodig om in evenwicht te blijven. Of het nu gaat over je moestuin, je siertuin of je boomgaard, overal kan je dit evenwicht herstellen.

    Als je composteert en mulcht, heb je geen extra meststoffen nodig. Dankzij mulchen vermijd je ook veel onkruidgroei. Spitten is niet nodig, eigenlijk zelfs uit den boze! Want spitten is nefast voor het bodemleven. Je kan je bodem wel verluchten met een woelvork.

    Meer nog, door geen gebruik te maken van chemische middelen komen hommels en andere bestuivende insecten je tuin bevolken. Hierdoor krijg je betere bestuiving en vanzelf een betere oogst.

    De tuin onderhouden kost je veel minder moeite omdat de natuur een deel van het werk doet!

    larve van lieveheersbeestje op bloem

  3. Leuk en leerzaam voor je kinderen
  4. Is je tuin nog niet in evenwicht? Heb je elk jaar toch last van bladluizen of andere plaaginsecten? Kies dan voor biologische bestrijding. Het is veel leuker om larven van lieveheersbeestjes uit te zetten die je bladluizen opeten dan een middeltje te sproeien. Dat middeltje doodt trouwens ook de nuttige insecten die van nature al aanwezig zijn. En na enkele weken op zoek gaan naar volwassen lieveheersbeestjes in je tuin, is geweldig voor kinderen. Hoe meer je met de natuur bezig bent, hoe meer verwonderd je zal zijn van deze boeiende insectenwereld… Trouwens je kent het spreekwoord: ‘jong geleerd is oud gedaan!’

  5. Effectiever
  6. Echt? Ja zeker. In de natuur heeft elk dier of insect, hoe klein ook zijn natuurlijke vijand. Ze vormen allemaal een onderdeel van de keten eten en gegeten worden. Wordt de keten ergens verbroken, dan ontstaan er problemen. Je moet gewoon weten hoe je de natuur kan helpen en gebruiken voor het oplossen van jouw tuinprobleem.

    Zo kun je bloedmijten, ook wel bloedluizen of vogelmijt genoemd, zeer moeilijk bestrijden met een chemisch product. De bloedmijten verstoppen zich in kieren waar de producten niet geraken. Een dergelijk probleem moet je oplossen met een even mobiele roofmijt die net zo gemakkelijk in de kieren kruipt en de bloedmijten uit hun schuilplaats jaagt en bestrijdt. Hierover alleszins meer in de volgende blog!

    Oenosan

  7. Gezonder
  8. Uiteraard is het gezonder als je al niet meer met chemische of natuurlijke middelen spuit. Ja, ook sommige natuurlijke middelen zijn ongezond! Denk maar aan tabaksaftreksels, Neemolie of Pyrethrum! Dat is het begin. Stop daar gewoon mee, het is niet gezond voor jezelf en voor de natuur. Maar er is meer…

    Onbespoten groenten uit je moestuin eten, je weet niet wat je proeft! Zo lekker, zo anders van smaak dan groenten uit de winkel!! Dit heeft te maken met de mineralen. Door te mulchen met vers organisch materiaal, krijg je meer bodemleven en komen er terug meer mineralen in je voeding terecht. Dat zorgt voor die bijzondere smaak.

    Wil je meer mineralen in je planten? Verstuif dan lavameel of verspuit Oenosan om de twee weken over je planten. Oenosan bestaat voor 80 % uit gemicroniseerd calciet. Door de zeer fijne korrel (0.16 mm) kan dit product gemakkelijk doordringen in het bladweefsel. Hierdoor ontstaat een verhoging van het mineraalgehalte in de plant met alle positieve gevolgen die erbij horen.

  9. Beter voor het klimaat!
  10. Mulchen is dé weg naar een actieve bodem! Dankzij mulching gaat het bodemleven massaal toenemen. Nuttige bacteriën en schimmels zetten de mulchlaag om in voedingsstoffen voor de planten. Planten worden sterker en nemen koolstof uit de lucht op om deze om te zetten in suikers. De aangemaakte suikers zijn op hun beurt voeding voor het bodemleven. Dus hoe meer bodemleven we stimuleren, hoe meer CO2 uit de lucht wordt verplaatst naar de bodem! Wil je meer weten over je bodem, lees dan ons bodemverhaal.

Het creëren van een dergelijke tuin is een stappenproces, een leerproces en vooral een heroplevingsproces van je bodem en je omgeving. Je kan dus niet verwachten dat je meteen alle voordelen geniet. Maar geef het tijd en het zal lonen! Sluit je aan bij een positieve onderstroom van mensen die weten dat het anders moet en anders kan! En heb je een probleem, wij helpen je graag verder!

Ook interessant om te lezen: