Hoe Adalia larven van lieveheersbeestjes uitzetten?

Hoe larven van lieveheersbeestjes uitzetten en dus bladluizen bestrijden!

De larven van lieveheersbeestjes worden geleverd in een substraat van papiersnippers in het tweede larvestadium, dus nog vrij klein.

Op die manier houd je de larven gedurende enkele weken als larven. Tijdens deze periode voeden ze zich met bladluizen. Het is de bedoeling dat de larven zo snel mogelijk na ontvangst worden uitgezet. Indien dit niet mogelijk is, kan je ze nog 1 tot 2 dagen bewaren op 8 tot 10°C, liefst op een vochtige plaats. De temperatuur is wel erg belangrijk dus bewaar de larven zeker niet kouder!

Indien mogelijk, is het aangewezen om de larven rechtstreeks op het blad uit te zetten. Je kan dit doen door met je vingers de papieren snippers die zich in het doosje bevinden samen met de larven op te nemen en zo op het blad uit te strooien. Je kan ook gebruik maken van een dun penseeltje. Als je met een penseeltje over de larve strijkt, hangt ze aan het borsteltje vast en kan je ze zo heel gericht in de buurt van bladluizen uitzetten. Dit is vooral interessant voor de larven die uit de papieren snippers zijn gekropen en zich op de zijkant van het doosje bevinden. Indien je geen penseeltje in huis hebt, kan je ook een sterk groen blad gebruiken. Met de punt van het blad schep je als het ware het lieveheersbeestje op onder de buik om het daarna ook zeer gericht uit te zetten. Rechtstreeks op het blad uitzetten, kan enkel als de bladeren van de aangetaste planten voldoende groot zijn en het windstil is. Ingeval van wind of indien de blaadjes van de aangetaste planten te klein zijn, kan je gebruik maken van de meegeleverde papieren zakjes.

De papieren zakjes hang je met een wasspeld aan een takje in de buurt van bladluizen of je klemt ze tussen de takken (bv bij een haag). In de papieren zakjes doe je dan telkens een klein aantal larven met substraat. Hoe beter je de larven verdeelt over de planten, hoe sneller de larven zich verspreiden over de totale bladoppervlakte en hoe sneller overal de luizen worden gegeten.

Wat met hoge bomen (fruitbomen, laanbomen) met bladluis?

Indien het niet mogelijk is om de larven goed te verdelen over de totale boom omdat de boom veel te hoog is , hang dan het doosje geopend met de larven op één plaats in de boom waar je bij kan. Op die manier kruipen de larven zelf uit het doosje.

Specifiek voor bomen (laanbomen) en grote oppervlakten, is het mogelijk om larven te bestellen die in linnen zakjes geleverd worden. Je moet dan enkel het zakje losknopen (de larven zitten er al in) en het zakje met een duimspijker aan de boom bevestigen zodat de larven vanuit het zakje in de boom kunnen kruipen. Er zijn boomklimmers die zich specifiek toeleggen op het uithangen van linnen zakjes met lieveheersbeestjes, mocht je hulp wensen in te roepen.