Taxuskevers, de onzichtbare vijand!
vraatschade taxuskever of lapsnuitkever aan haag

Misschien merk je deze tijd van het jaar ook volop afgegeten bladeren in je siertuin en vraag je je af van waar die komen? Meestal is de schadebrenger niet te zien… Er zijn veel kevers actief in ons land die zich voeden met bladeren maar de taxuskever houdt er een specifieke vraatpatroon op na en is als dusdanig snel te herkennen.

taxuskever oftewel lapsnuitkever

De taxuskever, ook gegroefde lapsnuitkever genoemd, vreet happen in de vorm van golfjes aan de buitenkant van de bladeren. Dit doet hij ’s nachts want hij houdt niet van zonlicht. Overdag houdt hij zich schuil onder bladeren, tussen stenen, hout of afval dat op de grond ligt.

Heel veel planten staan op de menukaart van de taxuskever. Voorbeelden zijn Taxus, rhododendron, Azalea, Sedum, Euyonymys, Hortensia, Photinia, Viburnum, thuya, Ligustrum, Klimop, Geraniumsoorten, Hosta’s, Bergenia en nog veel meer.

De meest geliefde plant is Euonymus fortunei. Als deze plant is aangevreten, kan je erop aan dat je taxuskevers hebt!

Hoe kom je aan de taxuskever?

Er zijn maar twee manieren om dit insect in je tuin te krijgen: ofwel koop je het of krijg je het van je buren. De taxuskever vliegt namelijk niet maar kruipt geweldig, ook tegen hoge appartementsblokken omhoog op zoek naar terrasplanten op balkons.

Op kwekerijen is taxuskever een algemeen voorkomend fenomeen dat men op verschillende manieren aanpakt. Vaak zitten er echter larven of poppen van taxuskevers in de potten of kluiten van heesters die je plant en zonder het te weten heb je de taxuskever in je tuin gehaald.

De eerste jaren na de aanplant valt de kever niet op omdat het een nachtkever is en nog weinig schade zichtbaar is maar na enkele jaren zijn ze explosief in aantal toegenomen en zie je overal de typische vraatschade. Dan gaan meestal ook de eerste planten/heesters afsterven omdat de larven de wortels hebben kapot gevreten.

Wat doen de larven van taxuskevers?

Tussen eind mei en oktober worden er massaal eieren afgelegd aan de wortels van sierplanten.

Gemiddelde kan elk vrouwtje zo’n 300 eitjes afleggen. Je kan je dus voorstellen hoe snel het aantal zal aangroeien. De eieren ontluiken en de jonge larven beginnen onmiddellijk zich te voeden met de wortels van planten waardoor dus op termijn de planten maar ook grote heesters volledig kunnen afsterven.

Tip: zijn er bij jou planten die in het voorjaar bij de eerste warme dagen al slap gaan hangen, kijk dan eens aan hun wortels. Vaak zitten er larven aan. De plant heeft door de zwakke wortels direct water te kort en gaat slap hangen.

Hoe pak je de volwassen taxuskever aan?

Hiervoor verwijzen we graag naar ons blog van juni die volledig gewijd is aan taxuskevervallen.

Taxuskevervallen zijn gebaseerd op het principe dat de volwassen kevers graag onder allerlei materialen schuilen. Wil je testen of je taxuskever hebt? Leg dan enkele planken verspreid in je tuin en ga ze dagelijks controleren.

Hoe en wanneer pak je de larven aan?

Er zijn verschillende soorten aaltjes die werken tegen taxuskevers.

Belangrijk is het juiste aaltje te kiezen op de juiste moment. Het heeft geen zin aaltjes toe te passen als er geen larven in de grond aanwezig zijn met name vanaf begin juni tot half juli. Uitgezonderd binnenteelt: daar kunnen het hele jaar door eitjes worden afgelegd en ook larven worden bestreden.

Half juli-augustus: B-green

September-november: Kraunema

Maart- eind mei: Kraunema

Aandachtspunten:

  • Behandel minstens twee jaar na elkaar zowel in het voorjaar als het najaar om de cyclus van de kevers te doorbreken. Volharden is dus de boodschap!
  • Zowel B-green als Kraunema moet toegepast worden aan een dosering van 1 mio aaltjes per m2.
  • Er mag geen schors liggen of ander bodembedekkend materiaal, de aaltjes moeten in de grond kunnen doordringen.
  • Behandel best alle sierplanten om te vermijden dat larven ontsnappen aan je behandeling en in het voorjaar kevers worden.
  • Vraag ook eens bij de buren of ze last hebben van taxuskevers en indien mogelijk, motiveer hen om ook te behandelen.
  • Zit je op een appartement en heb je last, behandel dan niet alleen jouw potplanten maar kijk ook eens beneden in de bloemenperken. Daar ligt meestal de oorsprong van het probleem.
  • En vooral en het belangrijkste: pas toe bij vochtig weer en houdt de ondergrond gedurende minimum 14 dagen vochtig. Aaltjes sterven af in droge grond.

aalltjes vochtig houden

Hoe vochtig houden na toepassen van de aaltjes?

Vele mensen denken dat even met de tuinslang spuiten voldoende is om de grond vochtig te houden. Dit is echter niet waar.

Als je elke dag een beetje sproeit met warm weer, dan bevochtig je hoogstens de bovenste centimeters van de grond. De ondergrond, waar de larven van de taxuskevers zitten, blijft echter droog.

Veel beter is het om de tuinsproeier een paar uur te laten spuiten zodat de ondergrond echt vochtig wordt. Daarna kan je een paar dagen niet sproeien, ook al is het warm. Regel is gewoon dat de ondergrond moet vochtig blijven. Hoe snel je dus moet herhalen, hangt ook af van de bodemsoort.

Let ook op met hagen: onder taxushagen of andere hagen is het meestal kurkdroog. Niet alleen komt hier weinig regen terecht maar nemen de wortels ook veel vocht op uit de directe omgeving. Hagen die je wenst te behandelen, moet je dus steeds op voorhand goed vochtig maken en vochtig houden.

Succes ermee!

0 Comment(s)