Taxuskever: herkennen en bestrijden
Volwassen taxuskever
Volwassen taxuskever

Taxuskever is lang een miskend probleem geweest maar meer en meer mensen worden zich bewust van dit plaaginsect in hun tuin en dat is maar goed ook want taxuskever kan heel je aanplant kapot vreten.

Volwassen taxuskevers zijn 8-12 mm lang, hebben een gegroefd, mat zwart schild met kleine, gele vlekken. Door hun goede camouflage en omdat ze enkel 's nachts actief zijn, worden ze zelden gezien. Als ze opgemerkt worden, houden ze zich schijndood. De officiële naam van taxuskever is gegroefde lapsnuitkever. In de volksmond wordt hij ook druivenhaantje genoemd. Deze naam heeft hij niet gestolen want in druivelaars is de taxuskever vaak een geziene gast.

Taxuskever is een kever die niet vliegt, hij kruipt alleen, maar wel heel goed en als het moet ook heel hoog naar dakterrassen van appartementen! Dit betekent concreet dat je taxuskever koopt met de potplanten die je aanplant of dat je de kever krijgt omdat hij van de buren komt.

Taxuskever larven
Taxuskever larven

Taxuskever larven

Taxuskever larven zijn c-vormig en hebben geen poten. Met tegenstelling tot engerlingen die wel poten hebben en zich ook te goed doen aan wortels. Ze zijn romig wit van kleur en hebben een glanzend bruine kop. Wanneer ze volledig volgroeid zijn, meten ze 10-14 mm. De larven zijn dus erg klein. Onderstaande afbeelding komt van Leen Vandebergen, een tevreden klant die haar taxuskever larven heeft bestreden met Kraunema.

Waardplanten

Oorspronkelijk werd de taxuskever in ons land ingevoerd via de taxushagen, vandaar ook zijn naam. Ondertussen heeft de taxuskever honderden lievelingsplanten waar hij zich aan te goed doet. De meest gevoelige planten zijn Azalea's, Sedum, Tiarelli, Hydrangea (Hortensia), Primula, Rhododendron, Taxus, Camellia, Cyclamen, Fuchsia, Skimmia, ...maar er zijn nog vele anderen soorten die ook te beurt kunnen vallen. Alles hangt ervan af welke sierplanten in je tuin staan. Staat er Sedum of rhododentron, dan zal de taxuskever daar zich in eerste instantie naar richten maar staan die planten er niet, dan kan hij even goed zich vestigen in rozen, buxus... Ook fruitbomen, druivelaars en aardbeiplanten zijn waardplanten voor taxuskever.

Planten in pot die 's winters in een vorstvrije kas (serre) overwinteren, worden zeer gemakkelijk aangetast en houdt je best in het oog. De meeste potplanten blijven meerdere jaren in pot staan waardoor de larven ongestoord kunnen vreten aan de wortels.

schadebeeld taxuskever
Schadebeeld taxuskever

Schadebeeld

Volwassen taxuskevers voeden zich 's nachts en vreten daarbij golfvormige inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen. Het zijn dus kleine of grotere ronde happen die uitgegeten worden aan de zijkant van het blad. Een taxuskever eet nooit zoals een slak in het midden van een blad een gat. De volwassen kever voedt zich het liefst van vette, sappige, dikke bladeren zoals van Camelia of Rhododendron. Op zich sterven de planten niet af van deze bladvraat. De ergste schade wordt veroorzaakt door de larven. Taxuskevers leggen op één seizoen honderden eieren in de grond aan de wortels van de planten. Dit gebeurt niet noodzakelijk aan dezelfde planten als waarvan ze blad vreten. Pas uit het ei gekomen, beginnen de larven zich met kleine wortels te voeden. Naarmate ze groeien, tasten ze steeds grotere wortels, wortelknollen, wortelstokken en zelfs ontblote schors van houtachtige stengels aan. De aangetaste plant verwelkt en sterft af.

Levenscyclus taxuskever

Levenscyclus buiten is verschillend van binnen. Buiten legt een vrouwtje vanaf mei ongeveer 500 eitjes, klein en rond, eerst wit, later bruin. De eitjes komen na 8-20 dagen uit. De pas uitgekomen larven graven zich in de grond om te eten van de wortels. Wanneer ze volledig volgroeid zijn, meten ze 10-14 mm. Taxuskevers overwinteren als larven, die zich in de lente, wanneer de temperaturen stijgen, verpoppen. De poppen zijn vuilwit tot crèmekleurig en hebben een zachte huid. Volwassen kevers verspreiden zich zo'n 3-4 weken later.

Binnen in verwarmde kassen kent de taxuskever verschillende generaties per jaar. Eieren, larven en volwassen kevers kunnen op elk moment van het jaar aangetroffen worden. De larven en kevers kunnen dan ook gedurende het hele jaar bestreden worden.

Preventief tegen taxuskever

  • De kans dat je taxuskeverlarven mee importeert met de kluit of potplanten is heel reëel. Een voorbehandeling weegt niet op tegen een curatieve behandeling die je minstens 2 jaar moet volhouden. Eenmaal de kevers in de tuin hebben rond gezworven, is het moeilijk te achterhalen waar ze overal eieren hebben afgelegd en dus larven gevestigd zijn. Dit wetende is het dus best dat je nieuwe planten die je koopt of aanplant voor het planten behandelt met aaltjes zodat de larven die mogelijks in de potten aanwezig zijn, afgedood worden en zich niet kunnen ontwikkelen tot kevers. Dit is zeker aan te raden als je je tuin volledig nieuw aanlegt.
  • Leg platte planken op de grond tussen de sierplanten, verspreid in je tuin. Overdag kruipen de taxuskevers onder de planken om zich te verschuilen. Op die manier kan je opvolgen waar de taxuskever zich overal in je tuin beweegt. Dit is belangrijk om alle plaatsen te behandelen waar mogelijks eieren worden afgelegd.
  • Taxuskever wordt veel aangetroffen in aanplantingen van druiven. Om de volwassen kevers weg te vangen, wordt verfrommeld krantenpapier als een bolletje rond de stam gevormd. De kevers schuilen overdag in het krantenpapier waardoor jij ze kan wegvangen.
  • Kippen en loopeenden los laten in je tuin is zeer effectief om de larven op te laten eten.
  • Zie je dat planten niet goed doorgroeien of zelfs afsterven, let dan op de vraatschade aan de bladeren. Het is belangrijk dat je de aanwezigheid van taxuskever zo snel mogelijk kan signaleren en behandelen. Volwassen taxuskevers zijn verzot op vette, dikke bladeren zoals van sedum, azalea’s, hortensia’s, pruimula’s, camelia, fuchsia en skimmia. Zoek vooral bij dergelijke planten naar de vraatschade als je ze in de tuin hebt staan.
Aaltjes val tegen taxuskever
Aaltjes val tegen taxuskever

Taxuskever bestrijden

Om een zeer effectieve bestrijding van taxuskever te bekomen kan men best zowel de larven als de volwassen taxuskever gaan bestrijden. Beiden kunnen bestreden worden met aaltjes.

Volwassen taxuskevers bestrijd je met een aaltjes val. Dit is een houten plankje met groeven. In de groeven zit een gel met aaltjes. De volwassen taxuskever zal zich overdag schuil houden onder het plankje en binnen enkele minuten geïnfecteerd worden door de aaltjes. Binnen een week sterft de volwassen kever af. Als je dit wenst te gebruiken, is het essentieel dat je andere materialen waar de taxuskever kan onder schuilen, eerst opruimt zodat ze zich meer aangetrokken voelen tot de taxuskever val.

De larven van de taxuskever zitten aan de wortels van planten. Je bestrijdt ze door het verspreiden van aaltjes met de gieter over de oppervlakte waar de larven aanwezig zijn. De wormpjes zullen binnendringen in de lichaamsopeningen van de taxuskever larven en deze bacterieel vergiftigen.

Voordelen aaltjes tegen taxuskever

  • Onschadelijk voor mens, natuur en dier.
  • Zowel de volwassen taxuskever, larven als poppen (in mindere mate) zijn te bestrijden met aaltjes.
  • Aaltjes bouwen geen resistentie op zoals chemische middelen en kunnen dus onbeperkt gebruikt worden. Overdosering van aaltjes is ook niet mogelijk.

Wanneer taxuskever larven bestrijden?

In het voorjaar (maart - april) en in het najaar (september - begin november) gebruik je Kraunema voor de bestrijding van taxuskever. Dit omdat de aaltjes Kraunema ook werken bij een lage bodemtemperatuur.

In de zomer bij een bodemtemperatuur van 12°C of meer (van half juli - half september) gebruik je best B-green (goedkoper en even effectief bij hoge bodemtemperaturen). Deze aaltjes worden ook gebruikt voor de bestrijding van engerlingen. Bij taxuskever moeten de aaltjes dubbel gedoseerd worden. We gebruiken B-green tegen taxuskever voor 5m², 50m² en 500m².

Wanneer volwassen taxuskever bestrijden?

De volwassen kever komt voor van april tot oktober. We kunnen een val tegen de volwassen taxuskever dan leggen van begin mei tot oktober.

Andere bestrijdingsmogelijkheden

Er is een compost ontwikkelt waar een specifieke schimmel in geënt is die dodelijk is voor o.a. taxukever en larven. Proefonderzoeken zouden tot op heden positieve resultaten hebben opgeleverd. Het grote nadeel is dat het product erg duur is en dat je de grond onder al je aanplantingen moet bedekken met een laag van 2 cm compost. Voor kleine tuinen is dit zeker haalbaar maar voor grote tuinen is dit onbetaalbaar. Als de kevers zich door de compost verplaatsen, worden ze geïnfecteerd met de schimmel en daardoor sterven ze af.

Larven en kevers kunnen chemisch bestreden worden. Gezien het geen selectieve middelen zijn, doodt het ook ander bodemleven af. Chemische producten zijn schadelijk voor mensen, dieren en milieu en worden best vermeden. Heb je toch chemisch behandeld, houdt er dan rekening mee dat dit product ook schadelijk is voor de nematoden. Je kan dus chemisch en biologisch niet zomaar combineren. Je moet een wachttijd respecteren vooraleer aaltjes te gebruiken. Je kan ons contacteren als je een residuetijd van een product wenst te kennen.