Spint: herkennen en bestrijden

Spint is één van de grootste kas problemen. Preventief spint bestrijden kan makkelijk en goedkoop met 15 kweekzakjes van Soni-mite. Heb je een grote spint aantasting in een ruimte op kamertemperatuur, kan je werken met Phyto-mite, Forni-mite of Soni-mite om de plaag zo snel mogelijk in te dijken.

Wat is spint?

Spint is een veelvoorkomende plaag bij kamerplanten, tropische planten, groente- en fruitsoorten. Ze tasten de planten aan door voedingsstoffen van de plant te onttrekken, hierdoor krijgt de plant zelf minder voeding. Spintmijt heeft een grootte tussen de 0,2 en 0,5 mm. Doordat de spintmijt meestal onderaan het blad bevind en over het algemeen weinig beweegt is deze moeilijk waar te nemen.

Spintmijt
Fig.1 - Spintmijt

Schadebeeld spint

Spint of spintmijten voeden zich door het opzuigen van het plantensap. Hierdoor verkleuren de bladeren en plantencellen geel, wat vaak bovenaan het blad waarneembaar is als gele puntjes. Zo heeft de plant minder bladgroen ter beschikking voor de groei, en raakt ze fysiologisch uit evenwicht. Bij ernstige aantasting verdrogen de bladeren en vallen ze af. Ook het vormen van webben is een typisch symptoom. Op dat moment is er al een grote populatie spintmijt aanwezig. Hoge temperaturen en droge lucht doet kasspint zeer snel uitbreiden.

Schadebeeld spint
Fig.2 - Schadebeeld spint

Welke roofmijt heb ik nodig?

De natuurlijke en effectieve bestrijding van spint gebeurt met roofmijten.

  • Phyto-mite (Roofmijt Phytoseiulus persimilis): Deze roofmijt eet uitsluitend spintmijten. Bij een hogere luchtvochtigheid dan 60% is deze roofmijt uiterst geschikt om je spint plaag te bestrijden.
  • Forni-mite (Roofmijt Amblyseius californicus): Bij sterk afwisselende temperaturen en luchtvochtigheden zal deze roofmijt zich het beste voelen. Californicus roofmijten kan tevens overleven op stuifmeel, waardoor ze in stuifmeelhoudende gewassen preventief kan uitgezet worden.
  • Soni-mite bestaat uit 15 of 250 kweekzakjes. Bij het uithangen bevat ieder kweekzakje ongeveer 250 Amblyseius andersoni roofmijten in een substraat van zemelen en voedingsmijten. Gedurende enkele weken produceert één enkel kweekzakje een duizendtal roofmijten die via een voorgeprikt gaatje in het waterafstotend papier van het zakje zich gemakkelijk in het gewas kunnen verspreiden. Hierdoor wordt het openscheuren van het zakje overbodig.
roofmijten tegen spint
Fig.3 - Roofmijten tegen spint.

Spintplaag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Hou je planten vochtig en zorg voor een algemeen hoge luchtvochtigheid, vermijd droge lucht. Controleer je planten regelmatig op bovenstaande symptomen of schadebeelden zodat je snel aantasting ondekt en snel kunt ingrijpen. Preventief kleine hoeveelheden roofmijten uitzetten met kweekzakjes is de goedkoopste biologische manier om van je spint verlost te blijven.

Soorten spint

Spintmijten zijn plantspecifiek. Zo kan je spint tegen komen op rozen, paprika, bonen in de fruitteelt zoals druiven, tropische planten... een veelvoorkomende spintmijt is de kasspint of bonenspintmijt. Dit is een geel-bruine mijt van 0,5 mm groot. Ze is te herkennen aan de donkere vlekken op de flanken en het spinsel dat gevormd wordt aan de onderkant van het blad. Het meest berucht zijn de orchideeënmijt en de palmmijt. Dit zijn zeer kleine (0,24 - 0,50 mm), platte ovale mijten, die rood, geel of groen gekleurd zijn. Ze komen voor op de onder- en bovenzijde van liefst dikke of vlezige bladeren en veroorzaken er kleine zilverachtige vlekjes die later bruin verkleuren. Maar ook bananenplanten, citrusplanten en cactussen en vetplanten worden veelvuldig door spintmijten bedreigd.