Rozenkever

Rozenkevers of ook wel Johanneskever of tuinkever genoemd is een kleine kever van 8 - 12 mm lang. Met roodbruine en fel behaarde dekschilden is hij eenvoudig te onderscheiden van de sallandkever, junikever en meikever.

rozenkever
Fig.1 - Rozenkever

Vluchtpatroon

De rozenkever heeft een zeer herkenbaar vluchtpatroon. Op de middag tussen 10u en 13u bij zonnig weer vliegen ze laag boven het gazon.

Voorplanting

Bij het waarnemen van de vluchten hebben de vrouwelijke rozenkevers de meeste eitjes al afgelegd in de grond. De paring gebeurt tijdens de eerste nacht dat de volwassen rozenkevers actief worden. De vrouwtjes zullen onmiddellijk in de grond kruipen om 85% van hun eieren te leggen. Pas na de eerste ei-afleg vliegen ze de volgende morgen uit. De tweede ei-afleg gebeurt drie weken later. De tweede ei-afleg wordt elders afgelegd. Zo krijgen we een verspreiding van de kever op naburige percelen.

Wat eet een rozenkever?

De rozenkever voedt zich drie weken met bloemknoppen en bladeren, waaronder rozenblaadjes, vandaar ook de benaming. De larven van de rozenkever ook wel engerlingen genaamd eten van de wortels van het gazon. Hierdoor krijg je in eerste instantie gele/ bruine plekken in het gazon.

Cyclus rozenkever

De rozenkever heeft een éénjaarlijkse cyclus. Dit betekent dat de eieren die afgelegd worden in het late voorjaar/ vroege zomer het jaar nadien kever worden en zelf eieren leggen. Hierdoor zijn de engerlingen van de rozenkever klein en komt er maar steeds één maat/ grootte onder de graszoden van voor. De larven worden maximum 1.5 cm als je hem uitgerokken gaat meten.

De eerste larven verschijnen na 3 - 6 weken na de eerste ei-afleg. De jonge larven beginnen zich onmiddellijk te voeden tot de temperaturen dalen in de herfst. Op dat moment graven de meeste larven zich dieper in de grond om te overwinteren. Bij het stijgen van de temperaturen in de lente, verpoppen de witte larven zich en in de late lente verschijnen zij weer als volwassen rozenkever.

Wat te doen tegen rozenkever?

Om de volwassen rozenkevers weg te vallen, plaats je een rozenkeverval. Hiermee beperk je de vraatschade van de kevers maar weet je ook wanneer de rozenkever is uitgevlogen en kan je een betere behandeling van de larven inplannen. De vluchten van de rozenkevers variëren licht met de warmte van het voorjaar maar beginnen meestal vanaf eind mei, begin juni. Niets belet je echter om al vroeger de feromoonval te hangen.

Bestrijding van de rozenkever kan effectief met aaltjes. We bestrijden rozenkeverlarven van eind juli tot begin oktober met B-green.