Tuinontwerp

Oké, dus je wil een natuurlijke, biologische (moes)tuin beginnen. Hoewel het verleidelijk is om naar buiten te rennen en te gaan graven en planten, is het een goed idee om wat tijd te nemen en je aanval uit te stellen. Hier zijn enkele richtlijnen voor tuinontwerp zodat je eerste poging een groot succes zal worden.

Plant naargelang de mogelijkheden.

Treurwilg

Dit is belangrijk! Als je een heel kleine achtertuin hebt maar een Treurwilg plant, heb je al snel geen achtertuin meer, alleen maar een boom. Of als je kleine kinderen of huisdieren hebt, zijn bloemen zoals lupine of zoete erwten mooi, maar giftig. Gebruik je gezond verstand.

Kies planten die het goed doen in je omgeving.

Planten die in het juiste biotoop groeien, hebben weinig onderhoud nodig. Werk je met zone-vreemde planten, ga je meer moeten water geven, bemesten en wieden om ze gelukkig te houden. Een beetje onderzoek zal een lange lijdensweg besparen.

Geef aandacht aan de bodem voordat je plant.

Het inharken van een paar zakken mest in een zaaibed voordat er iets gezaaid of geplant wordt, is relatief eenvoudig maar niet de juiste keuze. De ondergrond verbeteren als bomen en struiken reeds groeien is moeilijk en de bodemstructuur verbeteren is dan zelfs niet meer mogelijk. Doe dus eerst voorbereidend werk! Eén van de meest elementaire regels van biologisch tuinieren is goed zorgen voor je bodem. We moeten zorgen voor een actieve bodembiologie die de plantengroei bevordert. Dit is de essentie van alles en hier komen we in volgende artikels nog uitgebreid op terug. Met een levende bodem wordt je tuingrond gezond en krijg je minder problemen met insecten, ziekten en onkruid.

Kijk hoeveel licht je toekomstige tuin zal krijgen.

Je hebt misschien een paar geweldige groenten geplant, maar er niet bij stil gestaan dat ze te weinig licht krijgen. Om groenten en kruiden te kweken, moet je tuin minstens 6 u zonlicht hebben. Voor de siertuin heb je meer flexibiliteit: er zijn voldoende sierplanten voor zon-halfschaduw of schaduw beschikbaar. Sta er op voorhand dus even bij stil waar je wat gaat aanleggen. Het afstemmen van de juiste plant op de juiste plaats in functie van het licht, kan veel toekomstige problemen voorkomen.

Functioneel gezien zijn er veel manieren om een tuin te ontwerpen, zodat deze gemakkelijker groeit en te onderhouden is. Voorzie in je siertuin verschillende lagen: de kruidlaag met bodembedekkers en lage planten, de struiklaag en de boomlaag. Dit geeft je tuin diepte en een natuurlijk gevoel. Voor veel tuiniers met weinig tijd kunnen vaste planten, die jaar na jaar opnieuw uitkomen, een geweldige oplossing zijn ten opzichte van eenjarige planten die elk jaar moeten worden geplant. Overweeg ook om kruiden te laten groeien tussen je sierplanten of als haagjes te verwerken waardoor ze niet alleen functioneel zijn maar tegelijk structuur geven aan je tuin.

Lees de volledige biologische moestuinieren gids in pdf

Download de Biologische Tuiniergids

Lees de volledige biologisch tuinieren gids

Inleiding biologische tuinieren

1) Voordelen Biologische tuinieren

2) Planning en ontwerp van de tuin

3) Ken je tuingrond

4) Maak van composteren een succesverhaal!

5) Zaden oogsten, drogen en zaaien

6) Het verschil tussen soorten meststoffen: Organische mest, kunstmest en plantaardige mest

7) Het probleem van pesticide gebruik

8) Seizoensgebonden verzorging

9) Vruchtwisseling, een must voor elke moestuin en kas

10) Oogsten en oogst bewaren