Bladluis herkennen en bestrijden

Bladluizen kunnen, vooral in het voorjaar, een ware plaag zijn in je tuin. Ze zijn slechts twee tot vier millimeter groot maar meestal in grote hoeveelheden aanwezig op je plant.

Wat zijn bladluizen?

Het zijn insecten die zich voeden met plantensappen. Ze bevinden zich meestal op de jonge scheuten van planten of aan de onderkant van de bladeren. Bloemknoppen en groeipunten bevatten veel voedingsstoffen die nodig zijn voor de ontwikkeling van de plant maar waar ook bladluizen verzot op zijn. Bladluizen zijn meestal groen of zwart van kleur, maar er bestaan ook witte, gele, rode en paarse bladluizen. In Europa komen ongeveer 800 soorten luizen voor.

Groene bladluis
Zwarte bladluis

Schadebeeld

Bladluizen die plantensappen zuigen, verzwakken de plant en in het ergste geval zullen de bladeren geel worden en afvallen. Het opgezogen sap bevat zowel suikers als eiwitten. Bladluizen moeten veel sap opnemen om voldoende eiwitten binnen te krijgen voor hun groei. Het teveel aan suikers wordt door de bladluizen terug uitgescheiden en komt als dusdanig op de bladeren terecht. Dit geeft de kleverige zoete stof die we honingdauw noemen. Mieren zijn verzot op deze suikerige substantie. Vandaar dat je steeds mieren in aanwezigheid van bladluizen aantreft. Bovendien vormt honingdauw een perfecte bodem voor schimmels. Deze schimmels zijn meestal zwart van kleur en worden daarom roetdauw genoemd. Ze bevuilen de planten, vruchten maar ook de ondergrond.
Buiten het zuigen van plantensappen brengen bladluizen nog meer schade aan door o.a. overdragen van ziekten en virussen.

Fig.3 - Schade zwarte bonenluis

Eerste Symptomen

Jonge bladluizen groeien snel en vervellen 4 keer voordat ze volwassen zijn. Dit zorgt voor witte vervellingshuidjes die je gemakkelijk op de plant terug vindt. Vaak merken we de vervellingshuidjes eerder op en verraden ze op die manier de aanwezigheid van de bladluizen.

Bladluis bestrijden

Bladluis bestrijden kan efficiënt met hun natuurlijke vijanden. Vogels, lieveheersbeestjes, gaasvlieg larven... Heb je van nature te weinig natuurlijke vijanden of komen ze gewoon te laat? Kan je hier lievenheersbeestjeslarven kopen. De larven van lieveheersbeestjes eten gemiddeld 100 bladluizen per dag waardoor deze een uitstekende bladluis bestrijder is. Een goedkoper alternatief om bladluizen te bestrijden is Chrysopa.

 1. Gaasvlieglarven tegen bladluis: Chrysopa
  Chrysopa
  > Larfjes tegen bladluis
  Slechts 39,00 € 32,23 €
 2. Volwassen lieveheersbeestjes
  Volwassen lieveheersbeestjes
  > Lieveheersbeestjes tegen bladluis
  Slechts 23,95 € 19,79 €
 3. Adalia - Larven van lieveheersbeestjes
  Adalia (larven van lieveheersbeestjes)
  > Lieveheersbeestjeslarven tegen bladluis
  Slechts 16,50 € 13,64 €
Fig.4 - Larve van het inheemse tweestippig lieveheersbeestje.

Voorplanting bladluis?

Bladluizen kunnen zich razendsnel voortplanten. Dit komt doordat volwassen vrouwtjes direct levende jongen baren en het eistadium overslaan gedurende het grootste deel van het seizoen. De jonge bladluizen die geboren worden, kunnen direct beginnen met het opnemen van plantensappen. Enkel 's winters of in het vroege voorjaar worden er wintereieren afgelegd. Hieruit komen in maart-april de eerste bladluizen. Vanaf dat moment gebeurt de voortplanting levendbarend. Bij bladluizen ontwikkelen zich ook vrijwel geen mannelijke exemplaren. Er is dus geen interactie tussen vrouwtjes en mannetjes nodig zijn om zich te kunnen voortplanten. Over een volledig seizoen kunnen er 15 generaties luizen in je tuin ontstaan.

Fig.5 - Voorplanting bladluis.

Overwintering

Meestal overwinteren bladluizen onder de vorm van wintereieren. Deze kunnen gemakkelijk vriestemperaturen verdragen. Tijdens zachte winters en in verwarmde kassen, kunnen ook vrouwelijke volwassen bladluizen overwinteren.

Natuurlijke vijanden en nuttige insecten?

Bladluizen hebben veel natuurlijke vijanden. De meest bekenden zijn lieveheersbeestjeslarven. Lieveheersbeestjes voeden zich bijna uitsluitend met bladluis. Buiten lieveheersbeestjes zijn er nog andere nuttige insecten zoals gaasvliegen (Chrysopa carnea), oorwormen, galmuggen (Aphidoletes aphidimiza), sluipwespen (aphidius-soorten) natuurlijke vijanden van bladluizen. En niet te vergeten: vele vogels gebruiken bladluizen geregeld om aan hun jongen te voederen. Bladluis bestrijden doe je door deze natuurlijke vijanden aan te trekken. Heb je ondanks je natuurlijke tuin en je inspanningen te weinig natuurlijke vijanden, dan kan je deze hier aankopen.

Fig.6 - Natuurlijke vijanden bladluis.

Bladluis en mieren

Elk insect heeft zijn eigen manier om zich te beschermen tegen zijn natuurlijke vijand. Bladluizen scheiden suikers uit waar mieren op verzot zijn. Bladluizen zijn dus eigenlijk de werkers van de mieren en als return beschermen de mieren de bladluizen. In de praktijk vallen mieren larven van lieveheersbeestjes aan.

Fig.7 - Bladluis en mieren.

Het is dus belangrijk om mieren zoveel mogelijk te weren. Dit kan door boomlijmbanden vroeg in het seizoen aan te brengen op de stammen, zodat de mieren niet bij de bladluizen geraken of door het gebruik van Mier-run, aaltjes tegen mieren zodat mieren zich verplaatsen naar een ander locatie.

 1. Lijmband 5m x 30cm
  Lijmband 5m x 30cm
  > Dubbelzijdige vangband op rol
  16,00 € 13,22 €
 2. Mier-run
  Mier-run
  > Nematoden tegen mieren
  Slechts 19,00 € 15,70 €

Bladluizen voorkomen

Bladluizen vermijden is niet altijd even gemakkelijk want ze zullen steeds smullen van de zwakkere planten of bomen. Zorg steeds dat de planten voldoende water krijgen en in een gezonde bodem staan. Ook kun je steeds een variatie van planten in combinatie met bijvoorbeeld sterk geurende kruiden inzaaien rond de bladluisgevoelige planten. Hierdoor zullen bladluizen de neiging hebben om uw planten gerust te laten omdat ze sterke geuren zoals van bieslook, citroenkruid, look, pijpajuintjes niet goed kunnen verdragen.
In de omgekeerde richting kun je ook werken. In plaats van bloemenmengsel te planten waar bladluizen niet van houden kan je ook een bloemenmengsel kopen waar lieveheersbeestjes graag op aanwezig zijn.

Categorieën: Bladluizen Ziekten en Plagen