Aaltjes overdoseren?

Overdoseren van aaltjes kan absoluut geen kwaad. Integendeel, op die manier gaan sneller meer schadelijke belagers geïnfecteerd worden en heb je sneller resultaat.

Overdoseren raden we zelfs aan in bepaalde gevallen

  • Als je een zeer grote infectiedruk hebt. Stel dat je 50 of meer engerlingen per m2 vaststelt, of je bent vergeven van de slakken, dan kan je de nematoden (B-green of No-slug) best dubbel doseren.
  • Als je weinig tijd of zin hebt om de ondergrond vochtig te houden. Je weet dat nematoden steeds vochtige ondergrond moeten hebben om goed te werken. Stel: men voorspelt regen in de zomer met daarna een droge periode. Je kan ervoor opteren om de aaltjes te overdoseren zodat ze sneller werken en je minder lang de grond achteraf moet vochtig houden.
  • Overdoseren is ook zeer nuttig als je nog wilt behandelen op het einde van een behandelingsperiode. De nematoden hebben bepaalde bodemtemperaturen nodig om goed te werken.
  • Stel: je wilt eind september je grasveld nog behandelen tegen engerlingen of C-green gebruiken tegen emelten. Eenmaal oktober kan de bodem snel afkoelen waardoor de werking van de nematoden vermindert. In dit geval is het goed om hoger te doseren zodat op een korte periode toch nog een goed resultaat behaald wordt.