Nuttige insecten zijn natuurlijke vijanden die alleen de schadelijke insectensoort op een natuurlijke wijze zullen bestrijden. Insecten tegen insecten, is de kracht van de natuur gebruiken om je plaag op te lossen. Nuttige insecten kunnen bladluis, spint, witte vlieg, wolluis, bloedmijten/ bloedluizen, trips, gal- en roestmijten bestrijden.

Hoe werken nuttige insecten?

Natuurlijke vijanden kunnen op twee manieren werken. Ofwel parasiteren ze de schadelijke insecten, ofwel voeden ze zich met de schadelijke insecten waartegen ze worden uitgezet. De larven van de witte vlieg worden geparasiteerd door sluipwespen, maar bladluizen worden leeggezogen door de larven van lieveheersbeestjes. Bij gebrek aan voedsel sterven de nuttige insecten af of verruimen ze hun biotoop op zoek naar nieuwe voedselbronnen. Nuttige insecten zijn dus volledig onschadelijk voor mens, dier en gewas en kunnen zelf nooit een plaag worden.

Voordeel natuurlijke vijanden

Effectief!
Effectief plagen bestrijden. Je gebruikt een insect dat meestal slechts één ander insect op het menu heeft staan. Zo hebben de larven van lieveheersbeestjes een absolute voorkeur voor bladluizen of gaat Phyto-mite roofmijt enkel en alleen spint eten. Zet deze bestrijder bij de plaag en je kunt zelf raden wat er gebeurt. Ook komen nuttige insecten op alle plaatsen waar het plaag insect voorkomt. Zo zullen bloedmijten heel effectief kunnen bestreden worden met ChickenHeppie roofmijten, simpelweg omdat de roofmijten gaan jagen op de bloedluizen tussen alle kieren en gleuven van het kippenhok. Daar waar een chemische bestrijding zelf niet kan geraken en waar de plagen zich zullen verstoppen komt het nuttige insect wel. Effectief dus!
Geen resistentie
Geen resistentie tegen natuurlijke vijanden. Insecten kunnen geen resistentie opbouwen tegen andere insecten. Zo kan een slak niet resistent worden tegen een egel. Zorg voor veel egels in je tuin en je zult automatische ook minder slakken hebben.
Overdosering kan geen kwaad
Als je 'te veel' uitzet zijn er extra veel natuurlijke vijanden die allemaal honger hebben en zich geen verlekkeren op je plaag. Je plaag zal gewoon sneller en effectiever bestreden worden.
Geen milieu belasting
Geen milieu belasting met natuurlijke vijanden. Zoals de naam het zegt komen deze vijanden van je plaag voor in de natuur. Zoals het inheemse lieveheersbeestje Adalia Bipunctata tegen bladluis. Het is zelfs zo dat het inheemse lieveheersbeestje Adalia Bipunctata als 'kwetsbaar' staat genoteerd in rode lijst van Vlaanderen waardoor je zelf de natuur helpt door deze uit te zetten. Insecten zullen ook dood gaan indien er geen eten meer voorradig is, waardoor de natuur zich vanzelf herstelt en de uitgezette nuttige insecten zelf nooit een plaag kunnen worden.
Veilig in gebruik
Mondmasker, handschoenen en andere veiligheidsvoorzieningen zijn allemaal niet nodig. Nuttige insecten zijn veilig voor mens, natuur en (huis)dier!
Preventief bestrijden
Zelf preventief bestrijden is mogelijk. Elk jaar last van spint of witte vlieg? Zet preventief roofmijten uit tegen spint met kweekzakjes Soni-mite. Hier zullen vijf weken lang roofmijten uitkomen waardoor elke beginnende aantasting onderdrukt wordt.

Nadelen natuurlijke vijanden

Leren werken met natuurlijke vijanden
Het is niet altijd hetzelfde. Bij de chemische bestrijding is het steeds in een tank met water gooien en verspreiden over de bladeren. Lieveheersbeestjeslarven moet je zachtjes uitstrooien op de bladeren, Sluipwespen tegen witte vlieg moet je enkel de meegeleverde kartonnetjes ophangen. Tegen spint moet je even zoeken welke roofmijt het meeste geschikt is in uw situatie (aantasting, hoge luchtvochtigheid, buiten of binnen...), afhankelijk daarvan ga je een zeer effectieve bestrijding van spint tegemoet.
Eén middel tegen alles
Dat is het zeker niet! Maar goed ook, want dan krijg je nadelen zoals resistentie en worden er misschien ook andere nuttige insecten gedood. Een plaag bestrijden met nuttigen is meer het evenwicht in je tuin herstellen i.p.v. je plaag morgen zien verdwijnen. De plaag zal met de nuttige verdwijnen, echter zullen de nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes enkel blijven als er voedsel te vinden is. Heb je bij het uitzetten morgen resultaat? Nee, zeker niet, maar je hebt overmorgen wel geen andere ziekte omdat je alle nuttigen hebt gedood.
Duurder
Het is duurder om je plant curatief te bestrijden met larven van lieveheersbeestjes dan met een chemisch product. Echter moet je het niet op korte termijn zien, maar op lange termijn. Na het gebruik van dat chemische goedje dood je veel meer dan alleen je plaag, waardoor je heel kort hierna of volgend jaar terug dezelfde plaag moet gaan bestrijden. Met nuttige insecten werk je naar een evenwicht in je tuin waardoor je op termijn niet meer moet bestrijden en dus ook geen producten meer moet aanschaffen.

Wanneer moet ik natuurlijke vijanden gebruiken?

Het is essentieel de nuttige insecten uit te zetten wanneer de eerste schade of schadelijke insecten worden waargenomen. Hoe sneller je ingrijpt, hoe minder je moet uitzetten! Bij een grote plaag kan men best eerst de bladeren met de grootste schade verwijderen alvorens insecten uit te zetten. Een tweede behandeling is dan zeker aangeraden. Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om in sommige omstandigheden preventief te werken. Dit betekent dat men reeds insecten uitzet vooraleer de schade optreedt. Deze methode is zeker aan te raden in gewassen waar jaarlijks dezelfde plagen dreigen terug te keren. Indien je je planten reeds chemisch behandeld hebt, moet je weten of er nog schadelijk residuen aanwezig zijn vooraleer nuttige insecten te kunnen uitzetten. Je kan ons hiervoor contacteren.

Waarom Biogroei?

Biogroei bestaat al 20 jaar voor handelaars en tuinders, we kunnen onszelf wel expert noemen op het gebied van natuurlijke bestrijding met natuurlijke vijanden en nematoden. Het gamma neemt jaarlijks toe, steeds meer studies bewijzen hoe effectief natuurlijke vijanden zijn. De kracht van de natuur gebruiken voor het oplossen van jouw plaag. Sinds 2012 bieden we via deze webshop een manier aan voor het aankopen van natuurlijke vijanden en nematoden, zodat ook de kleine moestuiniers mee kunnen genieten van deze geweldige oplossingen.

Opgelet!

Nuttige insecten blijven maar enkele dagen goed. We werken met levend materiaal. Enkel bestellen op het moment dat je het nodig hebt en na ontvangst zo snel mogelijk uitzetten.

Insectentuin

Wil je inspiratie op doen over een insectentuin, dat vind je onder andere in het bezoekerscentrum Hengelhoef.