Waarom zitten mieren in mijn bomen?
Mieren in de boom

Mieren kruipen in de bomen op zoek naar voedsel. Eenmaal knoppen ontluiken en blaadjes aan de bomen groeien, kunnen er bladluizen opduiken. Mieren zijn verzot op de suiker die bladluizen uitscheiden. Ze doorzoeken dan ook continue de boom op zoek naar bladluizen, om deze te bekloppen zodat de bladluizen nog meer suikers uitscheiden.

De mieren weten bij wijze van spreken wanneer het seizoen van de bladluizen er aan komt en gaan reeds voordien op verkenning. Mieren in de bomen zijn vooral nadelig voor de bestrijding van bladluizen.

Mieren vermijden in de boom

De beste manier om mieren uit de bomen te houden, is gebruik maken van boombanden. Deze boombanden die langs weerszijden voorzien zijn van lijm, moeten uiteraard gehangen worden vooraleer de mieren aanwezig zijn. Als de mieren al op de stam van de boom kruipen en je hangt alsnog een boomband, dan zullen de mieren in de bomen blijven of zichzelf opofferen en een brug gaan vormen over de lijm van de boomband. Als er langs de boom ook een steunpaal staat, dan moet die uiteraard ook afgeplakt worden met een boomband. De boomband is enkel zinvol in zoverre de mieren niet op een andere manier in de boom bij de bladluizen geraken.

Struiken met mieren kunnen om die reden niet van een boomband voorzien worden. Struiken hebben te dunne stammetjes maar komen ook vaak tegen elkaar waardoor de mieren toch hun weg naar de bladluizen vinden.

Mieren bestrijden

Met de boomband bestrijd je de mieren niet. Je zorgt er alleen voor dat ze niet in de boom kruipen. Mieren bestrijden is niet evident. Als je de nestopening weet te vinden, kan je wel gebruik maken van Mier-run (aaltjes tegen mieren) om de nest te vernietigen.

Ook interessant om te lezen: