Kruiden zaaien

Niets is leuker dan je eigen kruiden zaaien. Het vraagt wel wat tijd en zorg, maar komt veel goedkoper uit dan de kruidenplanten kopen en dan heb ik het nog niet eens over de smaak en geur.

Zaaien van kruidenzaadjes

basilicum opkweken

Start met het zaaien van kruiden binnenshuis of in een kas in biologisch afbreekbare plantenpotjes (of eierdoosjes). Het zaaien kan ook in plastic potjes.

Biologisch afbreekbare kweekpotjes hebben het voordeel dat ze samen met de zaailingen direct in de tuin kunnen worden geplant. Als gevolg hiervan worden de wortels niet gestoord en is de schok bij het verplanten veel kleiner. Het nadeel van deze kweekpotjes of eierdoosjes is dat ze veel water opslorpen en de potgrond meer moet bevochtigd worden terwijl plastic potten het vocht beter vasthouden. Ik zelf geef daarom ook de voorkeur aan plastic potjes die ik trouwens jaar na jaar kan herbruiken.

Gebruik zaai- en stekgrond van goede kwaliteit bij het zaaien. Meng hierbij een beetje Bokashi-starter. Vul de containers bijna tot de bovenkant met potgrond en bevochtig ze. Plaats het zaadje of verschillende zaadjes bovenop de potgrond en bedek het met een beetje aarde. Kruidenzaden worden vrij ondiep gezaaid, de zaden mogen dus maar met een klein beetje potgrond worden bedekt.

Sommige zaden worden in groep gezaaid zoals basilicum en bieslook terwijl andere maximum met enkele zaadjes tegelijk in een potje worden gezaaid.

Zoek een zonnige, bij voorkeur op het zuiden gelegen vensterbank voor uw kweekcontainers of leg ze op de koelkast waar het lekker warm is. Ontkiemende zaden geven de voorkeur aan temperaturen tussen 16 en 22°C.

Na het zaaien kan je de plantcontainers afdekken met plasticfolie of de hele container in een plastic zak doen. Dit zal helpen om vocht vast te houden en succesvolle zaadontkieming te bevorderen. Controleer vaak om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft en verwijder de plasticfolie zodra de zaailingen verschijnen.

bieslook

Zaailingen verplanten

Als uw zaailingen goed zijn verzorgd, moeten ze binnen 5 tot 10 weken klaar zijn om te worden verplant. Wacht tot alle vorstgevaar voorbij is voordat je ze in je tuin plant. Het is belangrijk om de planten die binnenshuis of in een kas worden opgekweekt, eerst geleidelijk af te harden.

Afharden betekent dat je een geleidelijke overgang van binnen naar buiten realiseert. Begin met de planten slechts voor een korte tijd buiten te zetten, misschien een paar uur. Verhoog dan langzaam de uren tot ze aan de buitentemperatuur zijn gewend en buiten kunnen worden geplant.

Kies een bewolkte dag om te verplanten. Als dit niet mogelijk is, probeer dan zaailingen in de vroege avond te planten, wanneer de hitte van de dag grotendeels voorbij is. De bedoeling is om de jonge planten zo weinig mogelijk te schokken.

Geef ze voor het verplanten nog eens goed water. Maak de plant los van de container en plaats deze voorzichtig in het gat. Zorg ervoor dat de basis van de plant gelijk met de grond is en vul de aarde voorzichtig met je handen en druk deze aan. Als jouw planten biologisch afbreekbare potten hebben, kun je ze direct in de grond planten. Snijd de zijkanten van de containers open zodat de wortels zich kunnen verspreiden. Geef de planten nadien voorzichtig water.

Kruiden kunnen zowel in potten of bakken als in volle grond worden geplant. Voor potten gebruik je best een speciale potmix. Ook het verplanten in de volle grond vraagt wat aandacht. Doe vooraf een mengeling van aarde en wormenaarde in het plantgat samen met wat lavameel en enkele mycorrhizakorrels om het actief bodemleven te stimuleren of giet nadien aan met microferm.

Belangrijk: sommige kruiden kunnen niet of zeer moeilijk worden verplant en worden best direct in de tuin gezaaid of in groep in biologisch afbreekbare potten die dan rechtstreeks in de grond worden geplant. Hierbij denken we aan anijs, koriander en dille.

Direct zaaien in volle grond

Rechtstreeks in de volle grond zaaien, kan je pas doen als de nachtvorst is geweken. Gebruik je hak of de hoek van een troffel om een geul te maken. Neem een paar zaadjes in je vingertoppen en strooi ze door de geul om de aanbevolen afstand te bereiken. (Meng eventueel zand met kleine zaadjes om ze dunner te zaaien).

Maak je geen zorgen als je te dik heb gezaaid - planten kunnen later altijd worden uitgedund! Bedek de zaden licht met aarde en bevochtig dagelijks tot de zaailingen verschijnen.

tip

Tip: als je kleigrond hebt, kan je beter kruiden in potten kweken. Kruiden groeien het best in een luchtige, doorlaatbare grond en niet goed in zware ondoorlaatbare kleigrond.

Lees de volledige kruidentuin gids in pdf

kruiden boek

Lees de volledige kruidentuin gids

Inleiding kruidentuin gids

1) Kruiden in de geschiedenis

2) Kruiden zaaien

3) Kruiden kweken

4) Ziekten en plagen in de kruidentuin

5) Grond klaarmaken voor kruiden

6) Kruiden vermeerderen

7) Overwinteren kruiden?

8) Kruid of onkruid?

9) Tips en tricks rond kruiden

10) Kruiden oogsten en bewaren