kruiden

Voor diegene die vertrouwd zijn met de natuur, zal de grens tussen kruid en onkruid erg vaag zijn. Sommige kruidensoorten die we hier bij ons kweken, groeien in de Zuiderse landen in de natuur. Denk maar aan tijm, oregano, lavendel, hysop…

Wilde kruiden

brandnetel kruid

Maar ook bij ons groeien er volop kruiden in het wild, in totaal zou het om 10.000 soorten gaan. We moeten er alleen maar oog voor hebben! Onze voorouders leefden met kruiden en gebruikten ze ook om hun geneeskrachtige werking. Voor ons is een kruid dat we niet kennen, al snel een onkruid dat uit de tuin moet verwijderd worden. Spijtig want ze zijn vaak lekker en gratis… ze groeien als onkruid! Maak er soep, omelet, quiche en stamppot van! Lekker en gezond!

De meest bekende kruiden in het wild

Brandnetel is waarschijnlijk het meest bekende! Brandnetel kan gebruikt worden als thee of als soep. Het is belangrijk dat de bladeren minimum 6 min gekookt worden omwille van het mierenzuur dat in de bladeren zit. Brandnetel wordt van oudsher ook gebruikt om een aftreksel of gier van te maken en als dusdanig verdund te spuiten op de bladeren.

Kleefkruid kent ook iedereen, net omdat het ook een hardnekkig onkruid is waarbij bovendien de blaadjes en zaadbolletjes aan je kleren blijven kleven. Kleefkruid is echter een geneeskrachtig kruid, waar thee en zalf van gemaakt wordt. Kleefkruid kan net als brandnetel in de soep verwerkt worden.

Melde of ganzevoet is de voorloper van spinazie. Het zijn malse bladeren die zowel rauw als gekookt kunnen verwerkt worden.

muur of vogelmuur kruid

Muur of vogelmuur wordt als een zeer vervelend onkruid beschouwd in de groentetuin. Het groeit er meestal naar hartenlust en kan kleine kiemplantjes van wortelen of sla helemaal versmachten. Muur heeft echter lekker malse blaadjes die rauw kunnen verwerkt worden in een slaatje. Kippen zijn er ook verzot op.

Paardenbloem en madeliefjes zijn net als driekleurige viooltjes eetbare bloemen. Er zijn ontelbare eetbare bloemen in de natuur, denken we maar aan kaasjeskruid, kamille, witte en paarse dovenetel, daslook...

Wit duizendblad is een kruid dat we nog regelmatig in de bermen en weiden terug vinden en is in principe eetbaar. Het wordt echter vooral in de natuurgeneeskunde gebruikt omwille van zijn medicinale werking.

duizendblad in de natuur

Waar moet je op letten als je wilde kruiden gebruikt

De belangrijkste regel is: twijfel je, eet er dan niet van. Er zijn vele handige boekjes en apps waar je kan nagaan wat eetbaar is van een wilde plant en wat niet.

Ga de wilde kruiden niet plukken langs drukke straten en ook niet in bermen langs velden waar de boeren hun land tot vervelens toe bespuiten.

Laat de wortels van de planten intact zodat de plant gewoon kan doorgroeien. Oogst voorzichtig de blaadjes (meestal de bovenste jonge scheuten) en bloemen.

Lees de volledige kruidentuin gids in pdf

kruiden boek

Lees de volledige kruidentuin gids

Inleiding kruidentuin gids

1) Kruiden in de geschiedenis

2) Kruiden zaaien

3) Kruiden kweken

4) Ziekten en plagen in de kruidentuin

5) Grond klaarmaken voor kruiden

6) Kruiden vermeerderen

7) Overwinteren kruiden?

8) Kruid of onkruid?

9) Tips en tricks rond kruiden

10) Kruiden oogsten en bewaren