Kruidentuin gids

We kennen en houden allemaal van kruiden. De kans is groot dat je vandaag al een product hebt gebruikt met een kruideningrediënt.

Kruiden zijn geweldig!

kruidentuin

De zeep waarmee je vanochtend douchte, bevatte lavendel geur. De biologische wollen trui die je draagt, is mogelijk gekleurd met kruiden. Sommige experts zeggen dat meer dan 25 procent van de geneesmiddelen die momenteel op de markt zijn, plantenextracten bevatten. Vanavond, als je gaat eten, zullen je wortels opgeluisterd worden door dragon en je aardappelen versierd met rozemarijn. Kruiden ruiken en proeven geweldig en zorgen ervoor dat wij ons beter voelen.

Benieuwd hoe kruiden ons beter doen voelen?

Planten produceren in het algemeen chemische verbindingen als onderdeel van hun normale metabolische activiteiten. Deze verbindingen kunnen worden onderverdeeld in primaire metabolieten - zoals suikers en vetten - en secundaire metabolieten, die vooral in kruiden worden aangetroffen. Deze secundaire metabolieten beschermen kruiden tegen insecten en ziekten en hebben in bepaalde opzichten geneeskrachtige eigenschappen voor mensen. Kruidengeneeskunde is een vak apart!

Dus wat is een kruid eigenlijk?

Het is een groene plant waarvan de bladeren en bloemen geuren. Er zijn eenjarige, meerjarige en overblijvende kruiden. Ook onkruid is kruid en vele onkruiden zijn eetbaar!

Voor de duidelijkheid, er is een verschil tussen kruiden en specerijen. Kruiden zijn meestal verse of gedroogde bladeren, terwijl specerijen de zaden, wortels, vruchten, bloemen of schors zijn. Specerijen komen meestal uit subtropische en tropische gebieden terwijl de kruiden meestal uit Europa komen waar een gematigd klimaat heerst. Kruiden hebben de neiging om een mildere smaak te hebben, terwijl specerijen doorgaans sterker en doordringender van smaak zijn.

Voorbeelden van specerijen: gember (wortel), kaneel (bast), koriander (vrucht), mosterd (zaad), saffraan (meelddraden) …

Top tien redenen voor het planten van kruiden

lavendel kruid
  1. Kruiden zijn gemakkelijk te kweken en onderhoudsarm.
  2. Verse kruiden die je hebt gekweekt, zijn smaakvoller dan de gedroogde kruiden die je in de supermarkt kunt kopen.
  3. Er is een groot aantal interessante en smaakvolle variëteiten om uit te kiezen.
  4. De meeste kruiden zijn meerjarig en kunnen ook in de winter buiten blijven staan.
  5. Kruiden voegen kleur, geur en schoonheid toe aan het landschap.
  6. Ze hebben weinig ruimte nodig! Iedereen heeft wel een plekje om enkele kruiden te kweken.
  7. Kruiden kunnen je gezondheid verbeteren en je kan er etherische oliën van maken.
  8. Ze zijn de final touch van een gezonde maaltijd.
  9. Geplant in potten zijn ze een aantrekkelijke en aromatische toevoeging aan balkons, terrassen en vensterbanken.
  10. Kruiden trekken nuttige insecten, bijen en hommels aan.

Lees de volledige kruidentuin gids

Inleiding kruidentuin gids

1) Kruiden in de geschiedenis

2) Kruiden zaaien

3) Kruiden kweken

4) Ziekten en plagen in de kruidentuin

5) Grond klaarmaken voor kruiden

6) Kruiden vermeerderen

7) Overwinteren kruiden?

8) Kruid of onkruid?

9) Tips en tricks rond kruiden

10) Kruiden oogsten en bewaren

10 producten

per pagina
  1. Kruiden in de geschiedenis De mens heeft een lange en liefdevolle relatie met kruiden gehad. Kruiden zijn al sinds de prehistorie gebruikt. Kruiden worden al eeuwen gebruikt Geloof je het niet? De volgende keer dat je in Frankrijk bent, bekijk dan de grotschilderingen van Lascaux die kruiden afbeelden. ...
  2. Kruiden zaaien Niets is leuker dan je eigen kruiden zaaien. Het vraagt wel wat tijd en zorg, maar komt veel goedkoper uit dan de kruidenplanten kopen en dan heb ik het nog niet eens over de smaak en geur. Zaaien van kruidenzaadjes Start met het zaaien van kruiden binnenshuis of in een kas in ...
  3. Kruiden kweken Kruiden kunnen zowel op de vensterbank, op het terras, in een kas en in volle grond gekweekt worden. Het hangt er maar vanaf hoeveel plaats je hebt! Waar kweek je kruiden? De meeste keukenkruiden evenals vele geneeskrachtige planten komen uit warme landen rond de Middellandse ...
  4. Ziekten en plagen in de kruidentuin Kruiden hebben relatief weinig problemen met insecten en ziekten. Sterker nog, velen van hen weren natuurlijk schadelijke organismen af. Studies tonen aan dat ze niet goed smaken of ruiken voor schadelijke insecten. Preventieve maatregelen Toch is het belangrijk om zoveel ...
  5. Grond klaarmaken voor kruiden Nadat je beslist hebt, waar je je kruiden gaat kweken, komt de moment om aandacht te besteden aan de volle grond of de aarde in de potten en bakken. Kruiden in potten en bakken Je kan niet zomaar naar de tuin rennen en aarde in je potten en bakken doen. Gewone grond uit de tuin ...
  6. Kruiden vermeerderen De echte liefhebbers kunnen kruiden door scheuren of stekken opkweken. Kruiden vermeerderen door scheuren of delen In de vroege lente, graaf je de wortels van een gevestigde plant op en snijd of trek je ze uit elkaar in kleinere bosjes. Herplant de verdeelde secties in een ...
  7. Overwinteren kruiden? In tegenstelling tot éénjarige kruiden, kunnen de meeste meerjarige kruiden onze winters overleven. Bij strenge winters vragen een aantal kruiden wel extra bescherming. Eenjarige kruiden Het tweejarige kruid Oregano Het woord zegt het zelf, het zijn kruiden die maar één ...
  8. Kruid of onkruid? Voor diegene die vertrouwd zijn met de natuur, zal de grens tussen kruid en onkruid erg vaag zijn. Sommige kruidensoorten die we hier bij ons kweken, groeien in de Zuiderse landen in de natuur. Denk maar aan tijm, oregano, lavendel, hysop… Wilde kruiden Maar ook bij ons ...
  9. Tips en tricks rond kruiden Of je nu nieuw bent in het kweken van planten of een doorgewinterde expert, onze verzameling van 25 tuintips voor kruiden moet helpen. Veel plezier! Doorlevende kervel Om peterselie aan te moedigen sneller te ontkiemen, verzacht u de zaden door ze een nacht lang in warm water ...
  10. Kruiden oogsten en bewaren Wanneer moet je kruiden oogsten? Wat is het beste moment om kruiden te oogsten? Hoe kan je kruiden bewaren en drogen? Of toch invriezen? Oogsttijd en manier van oogsten Voor dagelijks gebruik kan je van het voorjaar tot in de herfst steeds vers blad of bloemen plukken van het ...

10 producten

per pagina