Hoeveel Adalia larven van lieveheersbeestjes moet ik uitzetten tegen bladluis?

Dit is altijd een moeilijke vraag. De hoeveelheid die moet uitgezet worden is vooral afhankelijk van de aantasting maar ook van de soort bladluis en van de warmte. Indien de plant/boom vol bladluis zit en er is al veel honingdauw (de suikeruitscheiding van de bladluis) op de bladeren en grond zichtbaar, spreekt het voor zich dat je veel meer larven of volwassenen moet uitzetten dan wanneer nog maar de eerste bladluizen zichtbaar zijn.

Daarom raden we aan om zo snel je bladluizen waarneemt, in te grijpen. Dan heb je niet veel larven nodig en is het probleem snel opgelost. Mensen wachten meestal een tijdje, wat ook begrijpbaar is want er kunnen altijd van nature lieveheersbeestjes naar je bladluisplaag komen. Als je van nature echter geen lieveheersbeestjes in je tuin hebt en ze moeten van elders komen, gaat er wel heel wat tijd over heen. Daardoor is de plaag meestal al serieus uitgebreid vooraleer de eerste nuttige lieveheersbeestjes opdagen. Je moet dus ook de schade en last dan kunnen verdragen. Indien je dit niet wenst, moet je uitzetten bij een begin van aantasting.

Enkele richtlijnen bij het uitzetten in functie van de aangetaste planten in geval van een lichte-normale aantasting

  • 10 larven per m2 voor lage planten, lage rozenstruiken, bloemenperken of groentenplanten zoals sla, aardbeien, kolen. Bij klimplanten zoals kamperfoelie en klimrozen, bereken je eerst de m2 oppervlakte en zet je dan 10 larven per m2 uit.
  • 50 larven voor een kleine boom of struik zoals laagstam fruitbomen, leifruit of kleine sierheesters.
  • 20 larven per lopende meter in geval van hagen zoals voor de wollige beukenbladluis op beukenhagen.
  • Bij grote bomen zoals linde, esdoorn, hoogstam fruitbomen zet je 100 larven/boom voor stammen tot 30 cm doorsnee en 300 larven/boom voor stammen met 100 cm doorsnee.

De levensduur van de larve is afhankelijk van de klimaatomstandigheden en van de aanwezigheid van voedsel. Niet elke larve groeit uit tot een volwassen lieveheersbeestje.