Hoe bladluizen vermijden?

Met deze vraag te stellen, zeg je eigenlijk dat het je doel is om geen bladluizen in je tuin te zien. Bladluizen en hun natuurlijke vijanden vormen echter een geheel zoals water en vuur. Als je bladluizen constant bespuit met chemische of natuurlijke insecticiden, zal je nooit nuttige insecten naar je tuin lokken. Want de nuttige insecten komen pas als ze er voedsel vinden, zoals bladluizen. Dus zolang je de bladluizen behandelt en dus ingrijpt in het natuurlijk proces, blijft je probleem zich herhalen, met name je hebt bladluizen en geen nuttige insecten, en ga je steeds opnieuw moeten behandelen.

Wat moet je dan wel doen?

 • Richt je tuin in als een natuurlijke tuin! Vooral een wilde bloemenperceel is een meerwaarde!
 • Nuttige insecten lok je naar je tuin op dezelfde manier als je vogels aantrekt. Zorg voor bloeiende planten vanaf het voorjaar tot de herfst zodat er altijd stuifmeel en nectar aanwezig is. Interessante vroege bloeiers zijn : Sleedoorn (Prunus spinoza), spirea-soorten, Gelderse roos (Viburnum opulus) en Gele kornoelje (Cornus mas). Interessante najaarsbloeiers zijn Lobularia Maritima (Alyssum), Solidago en Asters. Wilde planten en bloemen zijn essentieel omdat de volwassen nuttige insecten zoals gaasvliegen, zweefvliegen en sluipwespen uitsluitend leven van de nectar van dergelijke planten.
 • Snoei de vaste planten na de winter en niet voor de winter zodat er voldoende overwinteringsplaatsen zijn in holle stengels en verdorde bloemen.
 • Zorg voor mulch onder de planten en struiken of laat het bladstrooisel liggen. Daardoor trek je nuttige insecten aan die in jouw tuin zullen overwinteren. De eerste vroege bladluizen die dan in je tuin verschijnen, zijn voor hen zeer welkom na een winter zonder voedsel.
 1. Gaasvlieglarven tegen bladluis: Chrysopa
  Chrysopa │ larven van gaasvlieg
  > Larfjes tegen bladluis
  v.a. 36,00 € 29,75 €
 2. Adalia - Larven van lieveheersbeestjes
  Adalia | Larven van lieveheersbeestjes
  > Lieveheersbeestjeslarven tegen bladluis
  v.a. 16,50 € 13,64 €