Heggebladroller: schade, waardplanten en preventie

De Heggebladroller (Archips rosana) is 1 cm groot en zijn verschillend van kleur en tekening (grijsbruin- roodbruin) met aan de onderzijde een opvallend warme oranje-gele kleur.

heggebladroller
Fig.1 - Heggebladroller. By Gyorgy Csoka, Hungary Forest Research Institute, Bugwood.org - This image is Image Number 5371067 at Insect Images, a source for entomological images operated by The Bugwood Network at the University of Georgia and the USDA Forest Service., CC BY 3.0 us, Link


De wijfjes zullen na paring eieren afleggen op de stam van de boom. De heggebladroller overwintert als wintereieren. Deze eieren komen rond de bloei van de vruchtbomen uit.

De rupsen veroorzaken schade aan bloesems en jonge vruchten van verschillende fruitsoorten. Typisch zijn de opgerolde blaadjes waarin de rupsen zich verschuilen en nadien verpoppen.

Fig.2 - Rupsen van de heggebladroller. By Gyorgy Csoka, Hungary Forest Research Institute, Bugwood.org - This image is Image Number 5410935 at Insect Images, a source for entomological images operated by The Bugwood Network at the University of Georgia and the USDA Forest Service., CC BY 3.0 us, Link

Schade van de heggebladroller

Vanaf eind april tot in juni vreten de rups van bladeren en bloemblaadjes die ze aan elkaar spinnen. Bovendien vreten ze aan pas gezette vruchten, die vervolgens afvallen of verkurkte plekken vormen bij de groei van de vrucht. De Heggebladroller spint net als de vruchtbladroller een blad vast aan de vrucht en verschuilt zichzelf onder het spinsel in het blad om van daaruit vraatschade aan te richten. De schade van de vruchtbladroller is oppervlakkiger dan deze van de heggebladroller. Bovendien gaat de heggebladroller zorgen voor vergroeiingen van de vruchten zelf, wat de vruchtbladroller niet doet. De schade van de heggebladroller is echter moeilijk te onderscheiden van deze van de kleine wintervlinder.

Waardplanten

De heggebladroller is algemeen verspreid. Appel, peer, pruim, bessen en roosachtigen kunnen aangetast worden.

Wanneer vliegt de heggebladroller?

De vlinder kent maar één generatie per jaar en vliegt van half juni tot eind juli.

Preventieve maatregelen tegen de vruchtbladroller

  1. Feromoonvallen hangen: vanaf half juni tot eind juli moeten feromoonvallen worden uitgehangen om de volwassen motten weg te vangen. De feromoonval wordt best 1 week voor de eerste vlucht opgehangen. Maar ook later uithangen, blijft zinvol omdat je het eerste jaar in eerste instantie zoveel mogelijk motten gaat wegvangen. De feromoonval dient om de bevruchting van de wijfjes af te remmen zodat minder eitjes kunnen worden afgelegd waardoor de voortplanting wordt belemmerd.
  2. Mezenkastjes hangen: mezen zijn verzot op de larven en helpen zo de populatie in te dijken.
  3. Gebruik geen pyrethroïden want dit verstoort de mogelijke aanwezige biologie van dat moment. Van nature kunnen er sluipwespen (Trichogramma) actief zijn die eitjes leggen in de eieren van de bladroller waardoor deze niet meer kunnen uitkomen. . Door het gebruik van pyrethroïden of chemische spuitmiddelen, worden de sluipwespen mogelijks afgedood.