De botanische naam voor heermoes is Equisetum Arverse.
Heermoes, ook wel bekend als kattenstaart of paardenstaart komt vooral voor op arme, zure bodems met weinig mineralen.
Heermoes is een echte oerplant wiens nakomelingen 400 miljoen jaren geleden grote bossen vormden op aarde.
Het is een veel voorkomend en alom bekend kruid in zowel België als Nederland. Echter valt er nog veel over te leren ;-)
Is heermoes belangrijk voor onze bodem?
Heermoes heeft een ongelooflijk netwerk aan wortels diep onder de grond. De wortels gaan niet alleen meters diep maar vertakken bovendien ook nog in de breedte. Dat is één van de reden waarom heermoes moeilijk te vernietigen is.
Dankzij die diepe wortels kan heermoes mineralen opnemen vanuit diepe grondlagen waar andere planten niet bij kunnen en deze vervolgens naar de plant bovengronds transporteren. Daardoor bevat heermoes veel mineralen en kiezelzuur. Om die reden worden er ook aftreksel (heermoesgier) en tincturen van gemaakt.
Heb je veel heermoes, pluk de planten weg en laat ze liggen als mulching ter plaatse of gebruik ze als mulching op andere plaatsen in je siertuin of moestuin.
De geplukte paardenstaarten zorgen ervoor dat de bodem niet snel uitdroogt maar voorzien de micro-organismen in de bodem ook van de nodige voeding. De plantresten worden afgebroken door de micro-organismen en de mineralen uit heermoes komen daardoor als minerale voeding terug ter beschikking van de bodem. Zo is de cirkel rond!
Heermoes is een meststof!
Heermoes bevat veel kiezelzuur en de silicium in het kiezelzuur versterkt de celwanden van de planten. Heermoesaftreksel is het meest gekende plantenaftreksel tegen allerlei schimmelziekten.
Het zou ook de weerstand van de plant tegen bladluizen en mijten vergroten.
De algemene regel blijft dat je dit preventief moet gebruiken en regelmatig opnieuw moet toepassen om effect te bekomen. De toepassing gebeurt best ’s morgens bij zonnig weer. Zowel de grond als de planten mogen bespoten worden.
Snelle recepten om heermoes te verwerken:
Recept heermoesaftreksel of Equisetumthee
- 1 kg verse heermoes op 10 l water, een kwartier laten koken
- Enkele uren laten trekken en afzeven met behulp van linnen doek
- In flessen bewaren
- Net voor gebruik de oplossing 5 tot 10 x verdunnen
Recept heermoesgier
- 1 kg verse heermoes op 10 l water zetten
- 10 tot 20 dagen laten trekken, afhankelijk van de buitentemperatuur
- Afzeven behulp van linnen doek en in flessen bewaren
- Net voor gebruik de oplossing 10 x verdunnen
Beide toepassingen zijn mogelijk. Heermoesaftreksel vraagt minder tijd dan heermoesgier en werkt evengoed plantversterkend. Het maken van heermoesgier stinkt enorm omdat het gaat gisten. Daarom plaats je dit best zover mogelijk van je terras of huis. Je kan regelmatig een handvol lavameel toevoegen om de geur te verminderen.
Heermoes is heel gezond voor de mens
Heermoes wordt sinds mensenheugenis als een geneeskrachtige plant beschouwd. Al in de eerste eeuw na Christus werd heermoes omschreven als een wond-helende, bloedstelpende en urine-afdrijvend middel.
Er worden nog steeds heel wat kwaliteiten aan heermoes toegeschreven: vooral op het gebied van pezen en botten. Peesontstekingen, kneuzingen, broos beendergestel, verzwikkingen enz. zouden wel varen bij een heermoesbehandeling.
Hoe te gebruiken?
Thee: 1 overvolle theelepel heermoes voor een kwart liter water.
Zitbad: 100 gram paardenstaart/heermoes een nacht in koud water laten trekken, ’s morgens tegen het kookpunt brengen, hierna bij het badwater doen en minstens twintig minuten baden.
Tinctuur: 20 gram van het bovenste deel van heermoes in 100 ml graanjenever mengen, drie weken in de zon laten trekken, even zeven met een keukenzeef en je tinctuur is klaar voor gebruik.
Hoe heermoes bestrijden als je ervan af wilt?
Als je heermoes enkel ziet als onkruid, kan je er knettergek van worden. Geen enkel bestrijdingsmiddel kan kattenstaart doen verdwijnen, dus stop met gifstoffen te gebruiken want het zorgt alleen voor bodemvervuiling.
Uit ervaring hebben we gemerkt dat de plant niet goed kan standhouden tussen dichte begroeiingen. Daarom hebben we zelf sterke bodembedekkers geplant zoals kruipende Phlox. Als deze bodembedekkers volgroeit zijn, komen er weinig kattenstaarten door.
Het belangrijkste is te weten dat heermoes een signaalplant is. Het toont je dat je bodem aan de oppervlakte een tekort heeft aan mineralen.
Lavameel strooien is dan ook de beste optie om heermoes te doen verdwijnen op termijn. Voorzie minstens 20 kg lavameel per are / per jaar en bestrijd hiermee de paardenstaarten. Op die manier verhoog je ook de zuurtegraad (PH) van de bodem, wat eveneens nadelig is voor heermoes.
Heermoes afvoeren?
Wat je best niet doet: wieden van heermoes en vervolgens afvoeren! Dit heeft eigenlijk een averechts effect. Op die manier komen de mineralen uit heermoes niet terug in de bodem terecht terwijl de bodem het juist wel nodig heeft!
Ook interessant om te lezen: