Gras maaien of mulchen

Gras maaien doen we al jaar en dag. Gras mulchen is recenter tot ontwikkeling gekomen. Mulchen wordt echter steeds populairder. Mulchen heeft dan ook vele voordelen en is veel duurzamer en ecologischer dan maaien. Het geeft je een gezond gazon zonder toevoeging van gekochte meststoffen. De bodem wordt niet langer belast met zuren en zouten van meststoffen en kan zich in zijn natuurlijke balans herstellen met veel bodemleven die voor de nodige voedingsstoffen zorgen. Geïnteresseerd? Lees dan zeker verder…

Robotmaaier

Gras mulchen

Wat is gras mulchen?

Mulchen met een klassiek grasmachine gaat niet. Er zijn wel combimachines met een mulchfunctie waardoor je kan kiezen om te maaien of te mulchen. Anderzijds zijn er robotmaaiers en mulchmaaiers die enkel een mulchfunctie hebben. Die functie is essentieel want op die manier wordt het gemaaid gras meerdere keren door het mes fijn gemalen waardoor fijne grassnippers ontstaan. Die grassnippers komen niet op de grasmat te liggen maar vallen tussen de grassprieten en op de bodem van het gazon. Goed gemulcht gras zie je dus niet liggen en blijft ook niet aan je voeten plakken als het vochtig wordt.

Tips bij mulchmaaien van gazon

  • Maai altijd bij droog weer.
  • Maai niet te snel zodat het gras voldoende kan circuleren en fijn kan worden gesnipperd.
  • Maai maximum 1/3 van de hoogte van het gras weg. Indien het heel warm is, laat je het gras 2 cm langer staan dan normaal. Hierdoor daalt de bodemtemperatuur onder het gazon met 4°C, wat significant belangrijk is bij hitte!
  • Is je gras te hoog gegroeid, maai in verschillende beurten telkens 2 à 3 cm weg.
  • Zorg ervoor dat de maaibanen elkaar overlappen.
  • Wissel de maairichting af, zo gaat het maaisel beter verdeeld worden over het gazon.

Waarom gemaaid gras laten liggen?

Er zijn veel voordelen aan gras mulchen:

  • Je spaart tijd. Je hebt geen gazon afval dat moet afgevoerd of verwerkt worden op andere plaatsen in de tuin. Je spaart tijd en geld uit doordat je niet meer naar het milieupark moet.
  • Mulchen verbetert de bodem: door de voortdurende aanwezigheid van grassnippers wordt het bodemleven gestimuleerd. De grassnippers worden door gunstige bodemorganismen omgezet in opneembare voeding voor de planten. Hoe meer mulch, hoe meer bodemorganismen die voor jou aan het werk gaan en hoe meer voedingsstoffen vrij komen voor de graswortels. Er komen ook meer regenwormen die zorgen voor een betere bodemstructuur. Meer weten over regenwormen
  • Je bemest de bodem. De grassprieten bevatten alle noodzakelijke voedingsstoffen en dit wordt terug gegeven aan de bodem. Mulchen werkt beter dan bemesten! Zowel de hoeveelheden als de samenstelling van de mulch komt perfect overeen met de behoefte van de grasmat.
  • Mulchen beschermt het gazon tegen uitdroging van zon en wind.
  • Minder kans op onkruid omdat de grasmat een dichtere structuur krijgt.
  • In tegenstelling wat vaak beweerd wordt, zorgt mulchen voor minder vervilting van de grasmat.

Nadelen van gras mulchen?

In mijn ogen zijn er geen nadelen verbonden aan gazon mulchen. De snippers vallen op de bodem van de grasmat. Hoe meer je mulcht, hoe meer bodemleven je stimuleert en hoe sneller de grassnippers ook zullen verteren.

Houd wel rekening met enkele praktische aspecten:

  • Belangrijk is om het gras te mulchen op het moment dat het droog is, maar dat geldt feitelijk ook voor gewoon gras maaien.
  • In principe moet je iets vaker maaien om te vermijden dat er teveel grasresten op je gazon achterblijven. Alhoewel dit ook met een korrel zout moet genomen worden. Als je veel bodemleven in de ondergrond hebt, gaat dit veel grasresten op korte tijd kunnen verwerken. Ik verschiet er telkens van hoe snel het grasmaaisel verdwijnt!
  • Is je gras te lang na een vakantieperiode: kort het dan in verschillende beurten in. Maai telkens 2 à 3 cm van de totale lengte weg en herhaal dit na een week.
  • De messen van de mulchmaaier of combimaaier moet vlijmscherp zijn.

Bloempjes

Gras maaien

Je kan het gras maaien met een grasmachine, een zitmaaier of met een combimaaier. Ingeval van maaien, ga je het gras opvangen en afvoeren.

Wanneer starten met grasmaaien

Als je het mij vraagt, ik start zo laat mogelijk met grasmaaien. Op die manier komen er in het voorjaar bloemetjes in het gras. Dit is belangrijk voor de bijen en hommels die zo vroeg in het jaar nog niet veel stuifmeel en nectar vinden. Natuurlijk moet je dan wel over een motormaaier beschikken die lang gras de baas kan. Elektrische maaiers zijn minder krachtig en gaan het moeilijk hebben om lang gras te maaien.

Wil je niet zo lang wachten, kies dan een droog moment uit in het voorjaar om de eerste keer na de winter te maaien. De grasmat moet droog zijn om te maaien.

Hoe vaak maaien

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden omdat het samenhangt met verschillende factoren.

  • Een persoonlijke keuze: wij zelf laten het gras vrij hoog uitgroeien vooraleer te maaien. Anderen kiezen ervoor om het gras in het groeiseizoen wekelijks of zelfs twee keer per week te maaien.
  • Afhankelijk van de grassoorten: er zijn traag groeiende soorten die veel minder moeten gemaaid worden.
  • Afhankelijk van het seizoen en dus de groeisnelheid van het gras: in vochtige periodes groeit het gras sneller en ga je meer maaien dan in de zomer bij extreme hitte. In extreem warme zomers groeit het gras niet meer en moet je zelfs niet meer maaien.

Gras maaier

Op welke lengte het gras maaien?

Stel: je wilt het gras maaien tot 5 cm diepte. Je laat het gazon dan maximum 10 cm lang worden. Zo kan je de helft wegmaaien in één maaibeurt. Als je meer dan de helft van de grasmassa wegmaait, ga je het gazon verzwakken dus dat vermijd je best. Want zwak gazon leidt tot mos- en onkruidvorming.

Je kan ook sneller maaien en het gazon maar 8 cm hoog laten worden en vervolgens tot 5 cm diepte maaien. Zo verliest het gras minder grasmassa per maaibeurt waardoor het gras krachtiger blijft.

Ingeval van mulchmaaien: neem maximum 1/3 van het gazon weg.

Hoe diep het gras maaien

Hoe diep je kan maaien, is afhankelijk van de grassoorten en omstandigheden van het moment.

Het courante speelgazon wordt best op een lengte van 5-6 cm gehouden. Dit betekent dat je gazonlengte maximum 12 cm mag zijn op het moment dat je maait.

Siergazon moet je korter maaien als je het siereffect wilt zien met name op 3-4 cm. Maar in de zomer maai je ook het siergazon op maximaal 6 cm diepte om te vermijden dat het teveel lijdt van de hitte.

Schaduwgrassen maai je tot 7 à 10 cm diepte. Het mag dus 15 cm hoog worden vooraleer je moet maaien.

Gras maaien bij vorst

Gras maaien bij vorst

In de winterperiode groeit het gras maar heel langzaam en moet je niet maaien. Eind oktober – november kan je nog eenmaal maaien om de bladeren die op het gazon gevallen zijn, op te nemen met de grasmaaier. Laat het gras bij de laatste maaibeurt voldoende lang. Zo krijg je geen schade van nachtvorst en hebben je grassprieten nog voldoende voedingsstoffen ter beschikking.

Daarna wacht je met maaien tot in het voorjaar. Als het mogelijk is, wacht dan tot eind april of zelfs begin mei zodat de bijen en hommels kunnen vliegen op de bloemetjes in het gras.

Gras maaien in de regen

In de regen gras maaien, is ten stelligste af te raden. De banden van de grasmachine drukken in het gras en op de ondergrond wat niet goed is voor de bodemstructuur en het bodemleven. Bovendien kan de maaier gemakkelijk verstoppen van het natte gras, wat het maaien onnodig bemoeilijkt. Natte grasplukken die achterblijven op je gazon zorgen dat er geen lucht en licht meer doordringt tot de grassprieten die er onder liggen.

Gras maaien in de zon

De beste periode om in de zomer te maaien, is ’s ochtends als de dauw is opgedroogd of ’s avonds als de grootste hitte voorbij is.

In de zomer maai je het gras best minder kort dan je gewoon bent. Het gras 2 cm langer laten, heeft onmiddellijk invloed op de bodemtemperatuur die daardoor met 4°C daalt. Dit is mooi mee genomen in hete periodes; het is goed voor je bodemleven en je gazon. Je zal ook merken dat bij hittegolven het gras minder snel groeit of de groei zelfs stilvalt.

Wat kun je doen met gemaaid gras?

Gemaaid gras belandt vaak in de GFT-bak of als het teveel is, voeren we het naar het milieupark. Wist je dat je gemaaid gras ook kan gebruiken om te mulchen op andere plaatsen in je tuin. Mulchen, de grond bedekken met gras kan zowel in de siertuin als de moestuin. Het is zelfs aan te raden omdat mulchen veel voordelen heeft voor de planten. Meer lezen over mulchen?

Als je een mulchmaaier hebt, wordt je gazon automatisch gemulcht en heb je geen grasresten om elders in de tuin te gebruiken. Gazon dat enkele maanden gemulcht is, ziet er groener en sterker uit dan gemaaid gras.

Conclusie: maaien of mulchen?

Mulchmaaien heeft vele voordelen op maaien. Je hebt minder werk, minder afval, betere bescherming tegen zon, minder kans op onkruid en een sterker gazon. Waarom zou je er niet voor kiezen?!

Soms is het lastig om te mulchmaaien met name als het erg veel en langdurig regent. Of als je tuin in de schaduw ligt waardoor het gras lang nat blijft. In die gevallen is er minder risico met een combimaaier zodat je kan afwisselen tussen mulchmaaien en klassiek maaien.

Ook interessant om te lezen: