Goudsbloem is een eenjarige plant met oranje of gele bloemen die zich gemakkelijk uitzaait waardoor ze het jaar erop spontaan verschijnt. Goudsbloem is dus geen meerjarige plant, ze gedraagt zich wel een beetje als dusdanig. Zaaien kan van april tot juni in de volle grond. Voorzaaien kan vanaf maart tot april.
Goudsbloemen bloeien van juni tot oktober. Door regelmatig uitgebloeide bloemen of slechte takken weg te knippen, blijft de plant langer bloeien.
Calendula officinalis wordt al eeuwen als een geneeskrachtige plant beschouwd. Ze behoort tot de composietenfamilie.
Waar groeit goudsbloem het best?
Oorspronkelijk is de goudsbloem afkomstig van Zuid-Europa waar ze te vinden is in het wild langs wegen of in akkers. Ze houdt dan ook van warme plekjes in de volle zon. Ze is zeker niet veeleisend wat grondsoort betreft en vraagt geen extra bemesting! De plant groeit op elke grond behalve zware klei.
Wil je goudsbloem telen in je moestuin? Dat kan! Bonen (stambonen, pronkbonen, bruine bonen,...) zijn hierbij de ideale buren. Zorg ervoor dat de goudsbloem voor hoge bonensoorten staan zodat ze altijd voldoende zon kunnen vangen. Je kan goudsbloem ook kweken als nateelt van vroege bloemkool en broccoli die in juni geoogst zijn.
Goudsbloemen en biodiversiteit
Het zaad van goudsbloemen wordt vaak gebruikt in eenjarige mengsels voor bloemenweiden. Goudsbloem is een drachtplant voor wilde bijen en honingbijen. Voor sommige insecten zoals zweefvliegen en hommels daarentegen is de nectar van goudsbloem niet toegankelijk. De nectar bevindt zich op meer dan 2 mm diepte en is maar kort beschikbaar. Goudsbloem is wel een goede waardplant om Orius roofwantsen te voorzien van stuifmeel.
Goudsbloem is ook een waardplant voor verschillende nachtvlinders.
Goudsbloemen eten?
Ja, zeker! Zowel de blaadjes als de bloemen van goudsbloem zijn eetbaar. Goudsbloem wordt gebruikt als smaakmaker in slaatjes, in stoofpotjes, in vis- en vleessoepen of in omeletten. De bloemblaadjes hebben een scherpe, kruidige smaak.
Goudsbloem kan je zowel vers als gedroogd eten. Om goudsbloem thee (een infuus) te zetten worden de bloemen eerst gedroogd. Gebruik twee eetlepels goudsbloem op een kopje kokend water en laat 20 minuten trekken zodat alle gezonde stoffen kunnen vrijkomen.
De bloemblaadjes doet dienst als saffraan vervanger en geven een mooie kleur aan kaas, yoghurt, rijst, boter, cakes en zoete broden.
Je kan ook goudsbloemolie maken. Pluk hiervoor de goudsbloemen in de late namiddag van een zonnige dag. Doe de bloemen in een glazen bokaal en overgiet met olijfolie zodat de bloemen onder staan. Dek de bokaal af en zet hem in de zon. Schud de pot elke dag een keertje en dit gedurende drie weken. Daarna is de goudsbloemolie klaar en kan je de bloemen afzeven.
Wat doet goudsbloem met je lichaam?
In het algemeen is goudsbloem gezond voor ons lichaam omdat het een groot herstellend vermogen heeft. Het werkt antiseptisch en ontstekingsremmend.
Goudsbloem thee kan je drinken om maag- en darmkrampen te verlichten en helpt tegen zure reflux en maagzweren. Het stimuleert in het algemeen de werking van lever en gal.
Goudsbloem thee kan ook uitwendig gebruikt worden door kompressen hierin te drenken bij wondverzorging of als make-up reiniger.
Goudsbloem heeft voor de huid een zachte, antibacteriële werking en helpt tegen de jeuk. Goudsbloemzalf is één van de bekendste crèmes die gebruikt wordt voor huidverzorging. Het heeft een helende werking bij wonden, brandwonden, eczeem en zonnebrand.
Ook interessant om te lezen: