Heerlijk om te genieten van een natuurlijke zwemvijver!
zwemvijver zelf bouwen

Afgelopen jaar heb ik zelf een natuurlijke, biologische zwemvijver aangelegd en wil mijn ervaringen graag met jullie delen! Ik ben namelijk super tevreden van het resultaat en van de biologische vijverproducten die ik gebruik.

Lees via deze blog hoe je zwemvijver te onderhouden. En dat op een zuivere, biologische manier, helemaal gifvrij! Een frisse duik was nog nooit zo aangenaam ;-)

Waarom een zwemvijver?

De natuurlijke zwemvijver is in opmars. Door de steeds warmere zomers kiezen we sneller voor het aanleggen van een ecologische zwemvijver. Waar een ‘klassiek’ zwembad gebruik maakt van chemicaliën om het zwemwater ‘zuiver’ en ‘helder’ te houden, wordt het water van een zwemvijver in evenwicht gehouden dankzij een natuurlijke filtering in combinatie met gezonde vijverbacteriën. Puur natuur dus!

Bovendien stimuleert een natuurlijke waterpartij de biodiversiteit in je tuin. Nuttige insecten, vogels en zelfs egeltjes vinden het fijn vertoeven in de omgeving van dit stukje waterparadijs.

lavazone zwemvijver

Je eigen zwemvijver bouwen

Een zwemvijver hoeft niet zomaar een gat in de grond te zijn met een plastic zeil erin. De hedendaagse zwemvijver ziet er uit als een klassiek zwembad, maar is voorzien van een (gescheiden) plantengedeelte, fungerend als filter.

In theorie is het bouwen van een zwemvijver niet moeilijk. Een gat in de grond, een bodemplaat gieten, wanden opmetselen en uitwerken, EPDM folie erin en klaar. In de praktijk komt er echter meer bij kijken: een technische ruimte voorzien voor de waterpomp, wanddoorvoeren plaatsen en aansluiten, eventuele verlichting voorzien in het zwemgedeelte (een aanrader!), formaat van de filterzone berekenen, plantenkeuze, etc.

Een natuurlijke en ecologische waterfiltering

Plant die planten! Zorg ervoor dat het plantengedeelte voldoende groot is. Dit natuurlijke filtergedeelte is het hart van een zwemvijver en neemt gemiddeld een kwart tot 2/5 van het vijvervolume in beslag.

Het meest gebruikte materiaal om het filtergedeelte op te vullen is lavasteen. Lavasteentjes zijn zeer poreus. Dat betekent dat de goede bacteriën veel oppervlakte hebben om zich te nestelen.

Een krachtige, maar liefst zuinige circulatiepomp zorgt voor een constante waterdoorstroming vanuit het filtergedeelte naar het zwemgedeelte.

Tip: Koop voorgewassen lavastenen om veel gruis/slib op de bodem van de filterzone te vermijden.

Oppervlaktevuil verwijderen

Vooral in de herfst vallen bladeren weleens in de zwemvijver. Verwijder gevallen bladeren op regelmatige basis om het zwemvijverwater schoon te houden. Zo voorkom je ook dat de bladeren zich gaan ophopen tussen de planten in de filterzone.

In het najaar een insectengaas over de zwemvijver aanbrengen, helpt ook tegen bladafval. Op die manier vallen de bladeren op het gaas en kan je het bladafval gemakkelijk verwijderen. Bladeren krijgen op deze manier geen kans om te bezinken tot de bodem.

zwemvijver onderhoudsproducten

Slib in zwemvijver?

Gevallen bladeren zo snel mogelijk verwijderen, is essentieel om slib te voorkomen. Ondanks al je goede zorgen zal er zich na verloop van jaren toch slib in de vijver vormen.

Wist je dat je dit op een gemakkelijke manier kan voorkomen? Met een vijverstofzuiger kan je bodembezinksel wegzuigen. Op deze manier zuig je alle bezinksel onmiddellijk weg. Nadeel van de vijverstofzuiger is dat je tijdens het zuigen een heleboel water wegzuigt uit de zwemvijver. En de weggezogen hoeveelheid moet je natuurlijk vervangen door vers (kraantjes)water.

Om dit te vermijden kan je kiezen voor het gebruik van Bokashi vijverballen. Deze vijverballen gooi je in de plantenfilter op de vijverbodem alwaar ze heel langzaam zullen oplossen. Ondertussen verminderen ze het slib én verbeteren ze dankzij de aanwezige micro organismen de zwemvijver waterkwaliteit.

Snoei je (water)planten

Om je vijverplanten, zoals de meest gebruikte gele lis, in topvorm te houden moet je snoeien! Een correcte snoei van je vijverplanten stimuleert de (wortel)groei en hierdoor krijg je de best mogelijke natuurlijke waterzuivering. Vijverplanten snoei je op gepaste tijden tot ongeveer 10-15 centimeter boven het wateroppervlak. Opgelet: laat geen snoeiafval achter in de zwemvijver of filterzone.

Hoe ontstaan algen in een zwemvijver?

Algen zijn vaak een bron van ergernis. Hou daarom het aantal vissen in de zwemvijver beperkt: uitwerpselen van vissen zijn voeding voor de algen! Echter zijn een paar visjes handig om eventuele larfjes van dansmugjes weg te eten van de waterlijn. Tijdens het zwemseizoen komen deze mugjes zich graag voortplanten in -vooral- de hoeken van de zwemvijver, daar waar het water eerder stilstaat.

Zwemvijvers vind je meestal op de meest zonnige plaats in de tuin. Logisch, want hierdoor kan het water sneller opwarmen door de zon. Maar diezelfde zon zorgt ook voor algenvorming.

Algen in een zwemvijver bestrijden

Algen concurreren met de vijverplanten, want beiden voeden zich met nitraten, het eindproduct van ammoniak en nitrieten. Het is daarom belangrijk om in de filterzone voldoende zuurstofplanten te voorzien en ook de waterhardheid voldoende hoog te houden. De waterplanten ‘snoepen’ dan meer nitraten en andere voedingsstoffen af van de algen. Op deze manier verkleint de overlevingskans van de algen.

De goede bacteriën, aanwezig in EM vijver en EM Clean, gaan op een natuurlijke manier de strijd aan met de algen in je zwemvijver. Ook het water wordt helderder en gezonder.

De (on)zin van UV-C lampen

Het ultravioletlicht van UV-C lampen doodt niet enkel gedeeltelijk de zweefalgen, maar ook vele andere nuttige organismen en bacteriën. Een UV-C lamp is dus een ‘afdoder’ van zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën en organismen.

Hou je liever je zwemwater echt natuurlijk én gezond, vergeet dan de UV-C lamp en voeg op regelmatige basis nuttige micro-organismen en water zuiverende bacteriën toe aan je zwemvijverwater.

EM clean gebruik

Onderhoudsproducten voor een gezonde zwemvijver

Een paar keer per seizoen de benodigde micro-organismen toevoegen in de zwemvijver zorgt voor een gezonde waterhuishouding en drukt ook algenvorming de kop in. Voeg daarom op jaarbasis, per 10.000 liter watervolume, 10 liter Microferm, of EM Clean, en 0.5 liter EM vijver toe.

Het grote verschil tussen Microferm en EM Clean is vooral de kleur.

Door het gebruik van bietenmelasse kleurt Microferm eerder bruin, waar EM Clean rietsuikermelasse als basis gebruikt. Door zijn eerder neutrale kleur kan je EM Clean ‘kleurloos’ toepassen in je zwemvijverwater. Microferm zal dus tijdelijk een zichtbare donkerde kleur aan je zwemwater toevoegen. Daarom kies ik voor EM Clean!

Waterbehandeling zwemvijver in de praktijk:

Voor een zwemvijver met een inhoud van 50m³, oftewel 50.000 liter, komt dit neer op 50 liter Microferm of EM Clean en 2.5 liter EM vijver per jaar.

EM vijver geef je in één keer. Microferm kan je verdelen over enkele toepassingsmomenten in het seizoen als je dat wilt. Bijvoorbeeld 2/5 van het jaartotaal bij aanvang van het zwemseizoen (maart/april), en daaropvolgend elke 3 à 4 weken een overig 1/5 van het jaartotaal. Hierdoor creëer je een constante aanvoer van effectieve micro-organismen. Zwemmen in echt natuurlijk water zal nog nooit zo lekker zijn geweest!

EM Photo+ EM Vijver

Hierbij enkele simpele berekeningen voor verschillende vijvervolumes:

  • 20.000 liter inhoud: 20 liter Microferm of EM Clean + 1 liter EM vijver per jaar
  • 30.000 liter inhoud: 30 liter Microferm of EM Clean + 1.5 liter EM-vijver per jaar
  • 40.000 liter inhoud: 40 liter Microferm of EM Clean + 2 liter EM-vijver per jaar

Reinigen van zwemvijver bodem en wanden

Net zoals een ‘klassiek’ zwembad vraagt ook een zwemvijver enig onderhoud. Bodem en wanden kan je, indien je dit nodig acht, schoonmaken met een vijverstofzuiger. Er bestaan nu zelfs robotstofzuigers die specifiek ontworpen zijn voor gebruik in zwemvijvers. Aan jou de vrije keuze hoe ‘clean’ je wilt zwemmen!

Ook interessant om te lezen