Monstera stekken

Je gatenplant stekken, ooit al aan gedacht? Iedereen heeft wel een Monstera in huis, want het is zo een prachtige plant. Wist je dat je heel eenvoudig jouw gatenplant kan stekken? Op die manier vul je, heel goedkoop, je hele kamer met deze groene kanjers. Ik begrijp zeker dat je schrik hebt om de schaar in je Monstera te zetten. Hoeft niet hoor! Een gatenplant stekken is kinderspel. Laten we het samen doen!

In dit artikel en met een korte video begeleid ik je stap voor stap om heel gemakkelijk je Monstera te stekken.

Klaar? Voordat we aan de slag gaan, leg ik nog even uit waar je moet knippen of snijden om een levensvatbare stek te kunnen maken.

Wat heb ik nodig om een gatenplant te stekken?

Om een Monstera te stekken heb je een iets grotere plant nodig met luchtwortels. Snijd of knip met een proper scherp mes of schaar een tweetal centimeter onder de luchtwortel de stek af. Heeft je stek meerdere bladeren, verwijder er een paar. Op die manier gaat de plant al zijn energie in het maken van nieuwe wortels steken. Een lange luchtwortel kan je zeker ook kort knippen zodat je niet met een meterslange sliert zit. Zelfs een klein bobbeltje van een beginnende luchtwortel is al genoeg om mee te stekken.

Heb je een grote Monstera? Maak zeker een aantal stekken tegelijkertijd. Als er eentje zou mislopen, dan heb je veel kans dat een andere stek het wel goed doet. Knip niet te veel stekken van je gatenplant in één keer. Zo houdt de moederplant voldoende kracht over om opnieuw te groeien.

Monstera plant

Monstera stek knippen

Wat doe ik met een verse Monstera stek?

Is het gelukt? Heb je je ogen een beetje dichtgeknepen bij het afknippen van je Monstera stek? Het moeilijkste is nu voorbij! Niemand knipt graag een plant in stukken, maar je hebt er binnenkort twee of meer!

Door het afsnijden van de stengel, maak je een wonde. Om ervoor te zorgen dat deze snijwonde niet infecteert, laat je deze het best opdrogen. Leg de stek even opzij op een stuk keukenpapier en laat die een uurtje of twee drogen. Je kan dit drogen versnellen en ook de wonde desinfecteren door er wat kaneelpoeder op te strooien. Ja hoor ! Geen grap. Kaneel werkt schimmelwerend en zorgt voor een propere, sneldrogende snijwonde.

Als de snijwonde droog is, kunnen we de stek laten wortelen.

Een Monstera stek wortelen, welke manier is het gemakkelijkste?

Je gatenplant stekken en wortelen kan op 3 verschillende manieren:

  1. In water
  2. In grond
  3. Via de luchtwortels

De meeste plantenliefhebbers kiezen voor het wortelen van de stek in water. Zo kan je het beste zien hoe de nieuwe wortels zich ontwikkelen en of je stek gaat groeien. Staat je stek in de aarde, dan is het moeilijker te zien of de wortels sterk gegroeid zijn.

monstera stekken in water

1. Monstera stekken in water

Neem een doorzichtige vaas of een glas met een redelijke grote opening. De stek gaat veel wortels maken, en je wil hem er na een tijdje makkelijk kunnen uithalen.

Zorg dat de luchtwortel onder water zit. De nieuwe wortels gaan zich op die plaats ontwikkelen.

Voeg GEEN plantenvoeding toe.

Je plaatst de stek best op een lichte plaats, zonder directe zon. Ververs wekelijks het water zodat de wortels sneller groeien.

Heb je na een tijd nieuwe witte wortels van ongeveer een vijf tot tien centimeter lang, dan kan je de stek overzetten naar een pot met aarde.

Vind je het mooi om de stek op water te laten, dan kan dat natuurlijk ook! Geef de plant nu een beetje plantenvoeding in het water zodat hij de kracht heeft om te blijven groeien.

Ga je de Monstera stek toch in potgrond planten, houd er rekening mee dat deze wortels eigenlijk “waterwortels” zijn. Zij zullen moeten wennen aan het wortelen in potgrond. Je kan de overgang van water makkelijker maken door de potgrond voldoende vochtig te houden tijdens de eerste 3 weken. Je kan last beginnen krijgen van rouwvliegjes, die van die vochtige aarde houden. Stenema-aaltjes kunnen jouw verse stekken hiertegen beschermen.

Monstera stekken in aarde

2. Monstera stekken in grond

Je kan de stap van het water overslaan door de afgeknipte stekjes na het snijden rechtstreeks in de potgrond te planten. Dit heeft als voordeel dat de wortels meteen in de aarde groeien en jouw nieuwe plant niet moet wennen wanneer hij van water naar aarde wordt overgezet. We gebruiken bij het planten van een stek in de aarde een beetje Oenosan in plaats van stekpoeder. Oenosan versnelt de groei en ontwikkeling van fijne nieuwe wortels na het planten van de stek.

Hoe plant je je gatenplant stek in de aarde:

  • Neem een pot die niet te groot is – een Monstera stek zit graag wat krapper in de pot.
  • Vul deze met vochtige potgrond.
  • Strooi wat Oenosan in het plantgat waar je de stek gaat laten wortelen.
  • Plant de stek zodat de luchtwortel in de aarde zit en druk goed aan.
  • Zet de stek op een “warme” plaats met minstens 16°C.
  • Laat de aarde de eerste vier weken niet volledig uitdrogen.

Als je na een aantal weken de stek niet meer uit de pot kan trekken, dan ben je zeker dat het gelukt is. Worden de bladeren echter bruin en sterft de plant, dan kan er iets misgelopen zijn.

De beste indicator voor een gelukte stek, is wanneer de plant een nieuw blad begint te maken en je jouw nieuwe zelfgemaakte gatenplant een mooie plaats kan geven in je woonkamer.

Monstera stekken luchtwortel

3. Monstera stekken via de luchtwortel

Deze laatste manier is echt wel de gemakkelijkste en hier wordt heel weinig over geschreven.

Je gatenplant maakt van die lange luchtwortels. Hij gebruikt die om te kunnen klimmen, houvast te vinden, en om extra vocht te kunnen opnemen. Een luchtwortel kan heel gemakkelijk een gewone wortel worden. Hoe doe je dit ?

Duw de luchtwortel heel eenvoudig in de aarde. Lukt het niet om de luchtwortel in dezelfde pot te duwen zonder hem af te breken? Plaats simpelweg een tweede potje naast jouw plant en steek de luchtwortel in de aarde. Nu moet je een aantal weken geduld hebben. Wanneer weet je of het wortelen gelukt is ? Als je voelt dat je de luchtwortel niet meer uit de aarde kan trekken, maar deze blijft vastzitten, wil dit zeggen dat de luchtwortel zich vertakt heeft. Kleine worteltjes zijn gevormd die jouw nieuwe stek van voeding en vocht kunnen voorzien. Je snijdt de stek af, laat de snijwonde een uurtje drogen en je kan je nieuwe stek in verse potgrond planten! Zo eenvoudig is het!

Deze techniek staat bekend als “marcotteren”.

Monstera stekken in duurzame potgrond

Om op een duurzame manier te werken, kies je voor een turfvrije potgrond die liefst ook vrij is van kokosvezels.

Van een goede, duurzame potgrond kan je zelf gemakkelijk stekgrond maken. Samenstelling: 1/3de deel potgrond, 1/3de wormenaarde en 1/3de bladcompost.

Ana met monsterastek

Gatenplant stek verzorgen

Gatenplant stekken houden van een hoge luchtvochtigheid. Vernevel regelmatig water over je stekken en planten met de Plant Mister. Verder zorg je voor voldoende warmte en genoeg indirect licht. Je hebt enkel nog geduld nodig, om je Monstera stek de kans te geven om nieuwe wortels aan te maken. Wil je de rouwvliegjes voor zijn, steek dan Biofixers in de stekjespotten. Zorg dat de aarde niet uitdroogt voor een optimale wortelontwikkeling. De stekken houden niet van te vochtige grond, want dan zou er wortelrot kunnen komen.

Lees je graag meer weten over hoe je jouw nieuwe Monstera het beste kan verzorgen, lees dan meer op onze Monstera verzorgingspagina.

Je hebt nu alles in handen om je Monstera succesvol te stekken en je plantenverzameling te laten groeien!

Of je nu kiest voor water, aarde of de luchtwortelmethode, wees niet bang om te experimenteren. En vooral: geniet van het proces. Dus haal die schaar tevoorschijn, volg de stappen, en voor je het weet geniet je van een nieuwe groene vriend in huis. Succes en veel plezier met je stekavontuur!