Galmijten: schadebeeld, levenscyclus, soorten en bestrijden

Galmijten zijn kleine mijten en hebben een smal lichaam dat maximaal 0,2 milimeter groot wordt. Zonder microscoop zijn de mijten dus niet zichtbaar. De gallen die ze vormen zijn dit wel.

Schadebeeld

De gallen of pokken kunnen rood-, geel-, groen- of bruinachtig zijn. Op de onderzijde van de bladeren zijn er holten met witte, pluizige, webachtige plekken. Buiten de gallen kunnen virussen overgebracht worden van plant naar plant wat de weerstand van de plant niet ten goede komt.

galmijten
Schadebeeld galmijten.

Soorten

Dit schadebeeld duid op de aanwezigheid van druivenbladgalmijten. We spreken over druivenbladgalmijten (Eriophyes vitis, Phyllocoptes vitis, Epitrimerus vitis). Echter zijn er enorm veel soorten galmijten, ook galmijten die geen gallen veroorzaken.

Levenscyclus

De bladgalmijten overwinteren in de knoppen van de druiven. Met het zwellen van de knoppen beginnen ze te zuigen. Vanaf dat de eerste blaadjes zichtbaar zijn, vind je op de druivenbladeren pokvormige gezwellen. In het voorjaar leggen de vrouwtjes galmijten hun relatief grote eieren. Deze eieren komen al na twee weken uit waardoor er meerdere generaties gedurende een zomer kunnen ontstaan.


Galmijten bestrijden

Bij de eerste aantasting de bladeren zo snel mogelijk verwijderen. Bij het verwijderen van de ergst aangetaste bladeren kunnen de galmijten effectief bestreden worden met Soni-mite. Naast Soni-mite kun je bij een erstige aantasting het evenwicht in de kas herstellen met Forni-mite of Andersoni-system.

 1. Andersoni-system
  Andersoni-system
  > Roofmijt tegen spint-, gal- en roestmijten
  180,00 € 148,76 €
 2. Roofmijten in kweekzakjes tegen spint
  Soni-mite
  > Roofmijten preventief tegen spint
  Slechts 30,95 € 25,58 €
 3. Forni-mite / Californicus
  Forni-mite / Californicus
  > Roofmijt tegen spint (preventief en curatief)
  Slechts 19,00 € 15,70 €