Meikever

Meikever (Melolontha melolontha) is een kever met een lengte tot 3 centimeter. De bruine dekschilden bevatten een fijne, witte beharing.

De larven van de meikever of engerlingen van de meikever kunnen tot 5 centimeter groot worden. De engerlingen doorgaan een cyclus van drie jaar, waarin ze elk jaar eten aan de wortels van het gras om te groeien tot hun volwaardige grootte. In de herfst van het eerste jaar (het jaar van de ei-afleg) heeft de engerling een grootte van ongeveer 1 tot 2 centimeter. In de tweede lente bereikt deze een grootte van 3 tot 3,5 centimeter. In het derde jaar voor de verpopping heeft deze een lengte van 4 tot 5 centimeter.

Fig.1 - Meikever in Biogroei-tuin

Voedsel

De volwassen meikever voedt zich met bladeren en bloemen. Bladeren van de zomereik, beuk en haagbeuk horen bij de favorieten. Maar bladeren van de esdoorn, walnoot, wilg, hazelaar en verschillende soorten fruitbomen worden ook gegeten. Bij grote aantallen volwassen kevers kunnen volledige bomen verwoest worden.

De larven van de meikever eten aan de wortels van planten en grassen.

Natuurlijke helpers

Vleermuizen zijn één van de natuurlijke vijanden van de meikever maar ook mezen, kraaien en kikkers eten de volwassen kevers. De meikevers leven echter maar enkele weken waardoor ze snel terug uit het straatbeeld verdwijnen.

De engerlingen daarentegen kunnen tot vijf jaar in de grond aanwezig zijn. Natuurlijke vijanden van de engerlingen zijn onder andere mollen, kraaien, zwijnen en dassen.

Vluchtpatroon en voorplanting

De volwassen meikever komt in april/mei tevoorschijn en vliegt enkel uit bij valavond. Overdag rust de meikever op takken van bomen. Na 10 tot 15 dagen zich voeden heeft een vrouwelijke meikever haar seksuele maturiteit bereikt en is ze klaar om zich voor te planten. Tijdens de voorplanting zal het mannetje zich op zijn rug laten vallen en voortgetrokken worden door het vrouwtje.

voorplanting meikever
Fig.2 - Voorplanting meikever. ©Dmitry Telnov


De meikever legt haar eitjes in de grond in groepjes van 20 op een diepte van 10 tot 15 centimeter. De meeste vrouwelijke meikevers sterven tijdens het leggen van de eieren, sommige kevers kunnen dit ook twee tot drie keer herhalen.

Cyclus meikever

Meikevers vliegen uit in mei en zullen na 10 tot 15 dagen eieren beginnen leggen.

De Eieren komen uit na 4 tot 6 weken.

Engerlingen ontstaan na de ei-afleg zijn dan aanwezig vanaf eind juni, begin juli. Deze beginnen onmiddellijk met eten en zullen stoppen vanaf de temperaturen beginnen te dalen (oktober). In het tweede jaar zullen de engerlingen naar boven komen vanaf half april en blijven eten tot oktober. In het derde en meestal laatste jaar, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden, begint de engerling terug te eten vanaf half april tot de engerling volledig ontwikkeld is, meestal juli. Hierna kruipt de engerling naar een diepte van 30-40 cm om te verpoppen.

Het pop stadia van de meikeverlarve duurt vier tot zes weken. Op het einde van de zomer is in de pop een volwassen kever gevormd. Deze komt pas het volgende voorjaar in mei uit de pop tevoorschijn.

Engerlingen van de meikever bestrijden

Meikeverlarven van het eerste jaar, die voorkomen van begin juli kunnen het eenvoudigste worden bestreden. Gezien ze klein zijn, hebben ze weinig nematoden nodig om afgedood te worden. Om grotere larven aan te pakken, wordt een nematodenmix B-green+gebruikt.

Het is perfect mogelijk dat je meerdere cyclussen van engerlingen door elkaar hebt. Hierdoor zul je meerdere maten van engerlingen tegen komen in jouw gazon. De speciale nematodenmix B-green+ met een hogere dosering nematoden per m² geeft een betere afdoding op de grote larven.

Categorieën: Engerlingen