Engerlingen bestrijden
Meikever

Engerlingen

In de volksmond spreken we altijd van engerlingen als er larven in de grond aanwezig zijn maar het woord ‘engerling’ is de verzamelnaam voor verschillende soorten keverlarven zoals larven van de rozenkever, sallandkever, julikever en meikever.

Om de engerlingen van de verschillende kevers met zekerheid van elkaar te onderscheiden moet je ze bekijken onder de microscoop. Het achterste van de engerling is bij elke kever net een klein beetje verschillend. Naargelang de soort zijn de keverlarven ook verschillend van grootte. Zo zijn de larven van de rozenkever het kleinst (1.5 cm) en de larven van de meikever in hun laatste larvestadium het grootst (tot 4-5 cm) .

De volwassen kevers zijn dan weer wel heel herkenbaar, zo zie je op de foto een meikever.

Aaltjes onder de microscoop

Engerlingen in het gazon bestrijden

Een gazon ligt meestal centraal in de tuin, daarom wordt er ook veel aandacht aan besteed. Chemisch zijn er geen producten meer voorhanden die effectief de engerlingen kunnen bestrijden. Gelukkig zijn er nu biologische alternatieven die zeer goed werken. Om de engerlingen aan te pakken zijn namelijk twee soorten aaltjes voorhanden.

Aaltjes of nematoden moet je oplossen in water en verspreiden met de gieter. Bij grote oppervlakten kan je gebruik maken van een nematodenspuit. Dit is een sproeier die je aansluit op de tuinslang met een reservoir voor de aaltjes. Eenmaal verspreid over de grond, gaan de aaltjes de engerlingen opzoeken in de grond en deze infecteren. In het dode lichaam gaan de aaltjes zich reproduceren om hierna op zoek te gaan naar een nieuwe prooi.

Engerlingen

Aaltjes tegen engerlingen

Zoals reeds aangehaald zijn er twee soorten aaltjes om engerlingen te bestrijden. B-green, is specifiek bedoeld voor de eenjarige of kleine larven, zoals die van de rozenkever of de jonge larven van de Sallandkever.

Deze bestrijding doe je vanaf eind juli tot en met september. B-green+ is een nematoden-mengeling die bedoeld is voor meerjarige engerlingen te bestrijden zoals deze van de juni- en meikever. Deze toepassing kan vanaf april tot eind september.

Bij het gebruik van aaltjes is het wel noodzakelijk om de grond minimum twee weken vochtig te houden. Bij een grote populatie engerlingen best vier tot zes weken. In droge grond kunnen de aaltjes immers niet overleven.