Eikenprocessierupsen: biologie en schadebeeld

Ze hebben hun naam te danken aan het feit dat ze ’s avonds en ’s nachts ‘in processie’ vanuit spinsels of dikke takken naar de bladeren van de boom trekken. Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten.

processierupsen op boomstam
Fig.1 - Processierupsen.

Schadebeeld

De rupsen eten eikenbladeren, met als zichtbaar gevolg kaalgevreten eikenbomen. Droge winters en droge, warme zomers stimuleren de ontwikkeling van de rups. Naast kaal gevreten eikenbomen, veroorzaken deze rupsen vooral ernstige jeukhinder bij mensen die in contact komen met hun brandharen. Dit kan serieuze gezondheidsproblemen opleveren.


jeuk door eikenprocessierups
Fig.2 - Irritatie plekken.

Levenscyclus rupsen

De eitjes komen in april of mei uit, tegelijk met de eerste bladeren van de eik. De rupsen zijn dan oranjeachtig gekleurd. De kleur van de rupsen verandert in een grijsgrauw met lichtgekleurde zijden. Na de derde vervelling krijgen de rupsen de donkere brandharen op de rug. De rupsen zijn tot 3,5 cm lang. De rupsen vervellen zes of zeven keer voordat ze een onopvallende nachtvlinder worden. Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder. De vluchten van de volwassen vlinder starten rond juli en gaan door tot begin september. Begin september zetten de vrouwtjesvlinders hun eitjes af in de toppen van eikenbomen.


Hier vind u een filmpje over de volledige cyclus.

0 Comment(s)